Almanya'nın En Değerli 10 Markası ve Sektörel Geniş Liste
Avrupa’nın en büyük, dünyanın dördüncü en büyük ekonomisi olarak Almanya, milyonlarca insanın yakından tanıdığı markaların birçoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Almanya’nın iki dünya savaşına rağmen elde ettiği bu ekonomik başarı uzmanlar tarafından kalkınmakta olan ülkelere örnek gösterilmektedir. İşte, Almanya’nın toplam değeri 340 milyar doları aşan en değerli 10 markası ve sektörlerin lider firmaları…
1- SAP
Yazılım devi SAP (Systemanalyse und Programmentwicklung), hem Almanya’nın hem de Avrupa’nın en değerli firması. 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından kurulan SAP’ın marka değeri bugün 50.9 milyar dolar olarak hesaplanıyor. SAP, dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olarak 180’i aşkın ülkede, 425 bin müşteriye hizmet veriyor. Merkezi ise Almanya’nın Walldorf kentinde. Şirketin en iyi bilinen ürünleri SAP ERP (Enterprise Resources Planning) ve SAP Business Objects yazılımları.
2- T-Mobile
1999’dan bu yana Deutsche Telekom bünyesinde faaliyet gösteren Alman GSM operatörü T-Mobile, 41.2 milyarlık dolarlık marka değerine sahip. Avrupa’nın İngiltere dahil hemen her ülkesinde ve ABD’de hizmet veren firmanın 230 milyonu aşkın müşterisi var. T-Mobile 1990 yılında, Almanya’nın Bonn kentinde kuruldu. Bugün uluslararası temsilcilikleri dahil, dünya çapında 44 bin çalışanı bulunuyor.
3- BMW
Ezeli rakibi Mercedez-Benz ile birlikte dünyanın en tanınan Alman markalarından biri olan BMW, 25.2 milyar dolarlık marka değerine sahip. Firma, ‘Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (AG) (Bavyera Motor Fabrikaları Anonim Şirketi) adıyla, 1916’da kuruldu. İkinci Dünya Savaşı’nın son bulduğu 1945’e kadar uçak motoru da üreten BMW, bugün otomobil, motosiklet ve motor alanlarında dünyanın lider firmalarından biri. Merkezi, Bavyera’nın kalbi Münih’te, dört silindir şeklinde olması nedeniyle mimarisi ile de meşhur BMW-Vierzylinder binasındadır. 2017 yılında 2 milyon 691 bin 423 araçla dünyanın en çok otomobil üreten firmaları arasında bulunan BMW’nin Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Afrika, İngiltere ve ABD’de fabrikaları var.
4- Mercedez-Benz
Logosu dünyanın her yerinde tanınan, lüks araç ve otobüsleriyle dillere destan olan Mercedes-Benz, 2018 yılında dünya çapında 2.31 milyon adet araç sattı. Marka değeri 23.4 milyar dolar. Merkezi Stuttgart kentinde bulunan firma, 1926 yılında Karl Benz'in şirketi Benz & Cie. ve Gottlieb Daimler'in şirketi Daimler Motoren Gesellschaft'in birleşmesi sonucu, Daimler-Benz adıyla kuruldu. Mercedes ismi ise Daimler şirketi için çalışan girişimci Emil Jellinek’in, büyük kızı Mercedes’in adını verdiği Daimler otomobili ile bir yarışı kazanmasından sonra ortaya çıktı. Daimler 1901 yılında bu ismin kullanım hakkını satın alırken, ilk Mercedes-Benz marka araçlar da iki şirketin birleştiği 1926’da üretildi.
5- DHL
1969’da ABD’nin San Francisco kentinde kurulup 2002’de Alman posta devi Deutsche Post’un bünyesine geçen DHL, dünyanın en büyük lojistik şirketi. 18.5 milyar dolarlık bir marka değerine sahip. Merkezi bugün Almanya’nın Bonn kentinde bulunan şirket adını, Amerikalı kurucuları Adrian Dalsey, Larry Hillblom ve Robert Lynn’in soyadlarının ilk harflerinden alır. Uluslararası kargo üzerinde uzman olan şirket yılda ortalama 1.3 milyar paket taşımaktadır.
6- Siemens
Merkezi Berlin ve Münih’te bulunan Siemens, Avrupa’nın en büyük endüstriyel üretim şirketi. BrandZ istatistiklerine göre, marka değeri 15.3 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Endüstriyel üretim, enerji ve sağlık sektörlerinde iştirakleri bulunan Siemens, 1847’de Werner Siemens ve Johann Georg Halske tarafından Berlin'de kuruldu. Şirket bugün 200’den fazla ülkede 377 binden fazla çalışana sahip. Siemens bugün sağlık tarama ve görüntüleme ekipmanları sektöründe de lider bir konumda.
7- Aldi
Almanya’nın Avrupa’da en bilinen markalarından biri olan Aldi (Albrecht-Diskont), temelleri 1913 yılında 35 metrekare büyüklüğündeki bir dükkanda atılan bir ucuz gıda marketleri zinciri. Bugün 20 ülkede 10 bin mağazaya ve 14.6 milyar dolarlık bir marka değerine sahip. Aldi markası, Karl ve Theo Albrecht kardeşler tarafından, annelerinin 1913’ten beri işlettiği dükkanı devraldıkları 1946 yılında kuruldu. Albrecht kardeşler, savaş sonrası dönemde yüzde 3 indirim yapma iznini bir pazarlama stratejisine çevirerek baş döndürücü bir büyüme hikâyesine imza attı. Firma da adını, Albrecht kardeşlerin soyadı ile Almanca ‘indirim’ anlamına gelen ‘Diskont’ sözcüğünden alıyor. Şirket 1960 yılında Aldi Nord (kuzey) ve Aldi Süd (güney) olarak ikiye ayrıldı. Almanya’da Aldi Nord bugün 2 bin 500, Aldi Süd ise 1600 mağazaya sahip. İki firma da hem Avrupa’nın birçok ülkesinde hem ABD’de faaliyet göstermektedir.
8- Adidas
Aynı renkte üç paralel çizgi ile dünyanın en tanınan logolardan birine sahip olan Adidas, Avrupa’nın en büyük, dünyanın da Nike’tan sonra ikinci en büyük spor eşyası üreticisi. Marka değeri 13.7 milyar dolar. Filmlere de konu olan kuruluş hikâyesi 1920’lere dayanır. Adolf Dassler, annesinin evinden üretim yaptığı bir şirket kurar, ağabeyi Rudolf ona katılınca şirket 1924’te Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası adını alır. İki kardeş, koşu ayakkabılarını modernize eder ve Amerikalı atlet Jesse Owens’ı, 1936 Yaz Olimpiyatı’nda Dassler marka ayakkabı ile koşmaya ikna ederler. Ancak kardeşlerin arası 1949’da bozulur; Adolf Adidas’ı, Rudolf ise bugün hâlâ Adidas’a rakip olan Puma’yı kurar. Adidas firması, İngiliz rakibi Reebok’ı 2005 yılında 3,1 milyar euroya satın almasıyla da dikkat çekmiştir.
9- Bosch
Resmi adı Robert Bosch GmbH olan firma, 1886 yılında Stuttgart yakınlarındaki Gerlingen’de kuruldu. Bosch Türkiye’de daha çok beyaz eşyaları ile tanınsa da, bir elektronik ve mühendislik firması olarak dünyanın en büyük otomotiv parçası sağlayıcılarından da biridir. Firmanın marka değeri 10.4 milyar dolar olarak hesaplanır.
10 - Audi
Volkswagen Grubu’nun bir parçası olan Audi, diğer Alman markaları BMW ve Mercedes ile birlikte dünyanın en çok satan lüks otomobilleri arasında yer alır. Marka değeri 2019 yılı için 8.8 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Merkezi Bavyera’nın Ingolstadt kentinde bulunmakla beraber, dünya çapında dokuz üretim merkezi vardır. Şirketin karmaşık geçmişi 1900’lü yılların başlarına dayanır. Auto Union adıyla, mühendis August Horch ile iki üretici firma DKW ve Wanderer tarafından kurulmuştur. Sonrasında Daimler-Benz tarafından, 1960’larda ise Audi markasını canlandıracak olan Volkswagen tarafından alınmıştır. Audi adı, Horch’un Almanca’da ‘dinle’ anlamına gelen soyadının Latince karşılığından gelmektedir. Audi’nin logosundaki dört halka, markayı ilk kuran dört farklı şirketi temsil eder.
Almanya’nın Diğer Önemli Markaları
Otomotiv
- Volkswagen
- Maybach
- Porsche
- Smart
- Opel
- Continental (otomotiv parçası üreticisi)
- Sixt (araç kiralama şirketi)
Giyim
- Hugo Boss
- Escada
- Tom Tailor
- Jil Sander
- JOOP!
- lala Berlin
- Puma
Kozmetik
- Nivea
- Schwarzkopf
- Rossmann
Toptan Satış/Gıda/İçecek
- Lidl
- Metro
- DM
- Kaufland
- Knorr
- Edeka
- Krombacher
- Beck’s
- Lenor
- Persil
- Tchibo
Beyaz Eşya
- Miele
- Gaggenau
- AEG
- Fakir
Enerji
- E.on
- EnBW
- Rwe
- REWE
Finans/Sigorta
- Sparkasse
- Allianz
- Deutsche Bank
- Commerzbank
Turizm
- Lufthansa
- Tui
Teknoloji/Medya/İnternetten Alışveriş
- Zalando
- Unity Media
- 1&1 Ionos
- Bofrost
Lojistik
- Deutsche Post
- Schenker
- DPD
*Veriler, dünyanın en büyük reklam ve pazarlama şirketlerinden Kantar Millward Brown’ın 2006’dan beri her yıl yayımladığı BrandZ raporunun Almanya bölümünden derlenmiştir.