Makaleler

Huzur Taşı Ametist (Faydaları ve Özellikleri)

Yazar: Uğur Eskier

Ametist taşı, asil ve cazibeli duruşu ile en gözde doğal taşlar arasında yer alıyor. Bir taştan 'bekleyemeyeceğiniz' ne varsa Ametist'te bulabilirsiniz.

Huzur Taşı Ametist (Faydaları ve Özellikleri)

Doğal taşlar her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Bazen takı olarak bazen de evimizin veya ofisimizin bir köşesinde doğal ve değerli taşlar kullanma arzusu her zaman kendini gösterir. Özellikle kadınların doğal taşlara ilgisi yadsınamaz bir gerçek. 

Mor, mavi-mor ve eflatun bir kristal taş düşünün. Etrafa gülücükler ve pozitif ışıklar saçıyor. Baktığınızda sizi içine çekiyor. Sanki içindeki sihirli cümleler kulağınıza bir şeyler fısıldıyor. Sizi cazibesine ekliyor. Ametist taşından bahsediyoruz. ‘Aşk taşı’, ‘akıl taşı’ olarak da bilinen, ‘mor yakut’ veya ‘mor necef’ isimleri ile de anılan Ametist, asırlardır insanlığa olumlu enerji saçıyor.

Mitolojik hikâyelerde ‘sarhoş etmeyen’ anlamında kullanılan; etrafına huzur, ferahlık ve enerji vererek canlılık etkisi oluşturan bu nadide taşı bazı insanlar ceplerinde ‘enerji kaynağı’ olarak taşıyor. Özellikle huzur arayan kadınların eksik etmediği takıların baş aktörü olan Ametist’in yaydığı enerji ile insanlar üzerindeki olumsuz etkenleri azalttığı veya yok ettiği bilimsel bir gerçek. Stresten şikâyet eden insanların başvurduğu taşlar arasında yer alıyor.

Pozitif enerji veren ve stresten koruyan bir taştan bahsedildiğinde pek mantıklı gelmeyebilir. ‘Bir taş nasıl bu kadar faydalı olabilir?’ diye düşünebilirsiniz. Adı üzerinde ‘bir taş’. Ancak doğal taş satan bir dükkâna gittiğinizde Ametist’in cazibesine kapılarak ‘dedikleri kadar varmış’ diyebilirsiniz. Çünkü Ametist sadece bir taş değil…

Ametist Taşının Faydaları Nelerdir?

Kuvars ailesinin en etkili bireyi olan Ametist, lila, mor, eflatun renklerinin çeşitli tonlarında bulunuyor. İnsanlık tarihinde önemli bir yere sahip bu taşı günümüze kadar taşıyan en önemli özelliği olan insanlara ruhsal ve fiziksel faydaları, azımsanmayacak kadar çok. Üzerinde negatif enerji bulunduğundan insan bedeninden negatif enerjileri üzerine çekerek beyin gücünü artırdığı, pozitif enerji verdiği, radyasyondan koruduğu tespitleri mevcut. Bunların yanında kalp rahatsızlıklarına iyi gelen, alerjik durumlarda faydaları görülen ve kanın temizlenmesinde olumlu etkileri tespit edilen Ametist’in öfkeyi azalttığı, stresin azaltılmasına yardımcı olduğu da biliniyor.


Ametist’in yukarıda saydığımız en çok bilinen faydaları bununla sınırlı değil. Mesela kanserli hücre oluşumunu engellemesi veya geciktirmesi, bedene canlılık ve dinçlik vermesi, eklem ağrılarının tedavisinde olumlu etkiler bırakması gibi faydalarını da dile getirmek gerekiyor. Ayrıca; baş ağrıları ve migren, göz rahatsızlıklarına karşı da faydaları bulunuyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi olduğu da faydaları arasında yer alıyor.

Bu nadide taşın sadece insan vücudunda taşınması da şart değil. Mesela odanızın herhangi bir köşesinde biraz büyük ebatlarda bir Ametist bulundurmanız bile olumlu etkilerini hemen hissettirmesine yetiyor. Odadaki olumsuz ve negatif enerjileri temizleyerek pozitif enerjiye dönüştürüyor. Ametist bulunan odada uyuyan insanlar uykusuzluk sorunu yaşamıyor, kâbus görmüyor.

Fiziksel etkilerinden daha çok ruhsal ve metafiziki, psikolojik birçok sorunun çözümünde olumlu etkileri bulunan Ametist, öfke ve stres kontrolü için çok tercih edilen bir kuvars taşı. Beyni tırmalayan düşüncelerin yok edilmesi için kullananlar bile var. Açık renkli veya koyu mor Ametistlerin daha çok enerji yaydığı ve özellikle ruhsal problemlerin giderilmesinde daha etkili oldukları tespit edilen faydaları arasında. Pembe kuvars taşı ile kullanıldığında zihne güç veriyor; odaklanma, denge ve uyum sağlanmasına yardımcı oluyor. Depresyon sorunu yaşayan insanların da sık başvurduğu bu doğal taş, ‘huzur taşı’ olarak da biliniyor. Sınava girecek bazı öğrenciler de ders çalışırken odaklanmak için bu eflatun taşın cazibesinden faydalanıyor.

Ametist’in Zararı Var mıdır?

Bu kadar çok faydasını saydığımız Ametist taşının zararı yok mudur? Faydaları kadar olmasa da bazı insanlarda zararlı etkiler bırakabiliyor. Kişilik bozuklukları bulunan bazı insanlar, bu taşın bulunduğu ortamda yaydığı enerjiye uyum sağlayamayarak rahatsız olabiliyor. Bunun dışında, elektronik cihazların yaydığı gamma ışınlarını üzerine çeken Ametist’in doyuma ulaşmasının ardından çektiği gamma ışınlarını ortama yaydığı laboratuar testlerinde tespit edilmiş. Gamma ışınlarının kanser oluşumuna katkı sağladığı düşünülürse Ametist’in bu tür bir zararı olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tabi o kadar faydası bilinen bir taşın bu tür bir zarara yol açabileceğini düşünerek kullanılmaması düşünülemez. Zararlarını bir kenara not edip bitmek bilmeyen faydalarından yararlanmak en mantıklı çözüm gibi duruyor.

Ametist Taşının Özellikleri

Özellikle takı sektörünün gözdesi olan Ametist taşı, küpe, kolye, bileklik, gerdanlık, tespih yapımında çok sık kullanılıyor. Dekoratif amaçlı da kullanılabilen bu taş, madenden çıkarıldığı haliyle odalarında baş köşelerinde yerini alabiliyor. Oldukça ilgi çekici bir görüntüsü bulunan bu taşın ‘huzur taşı’ ve ‘aşk taşı’ diye anılması boşuna değil.


Ametist’in özellikleri deyince bir çırpıda sayılabilecek birkaç kalem özellik yeterli olmuyor. Astrolojik özelliklerinden, fiziksel özelliklerine kadar ‘şahsına münhasır’ bir taş olan Ametist, kuvars ailesinin en gözde üyesi. Ametistler, ısı gördüğünde sarı rengine dönüşüyor. Renk değiştirme özelliği ile gizemli bir hal alan Ametist taşının sertlik derecesi 7’dir. Adalet, akıl, huzur, cesaret ve aşk sembolü olarak bilinen Ametist’in kimyasal formülü “SiO2 + Al, Ca, Fe, Mg, Li, Na” şeklindedir. Demir madeninden mor rengini alan bu doğal taş, ‘silisyum dioksit’ bileşimidir.

Kimyasal özelliklerinden dolayı temizliği de oldukça önemli. Değerli doğal taşların temizliği öncesi kuru toprakta en az 1 gün bekletilmesi tavsiye ediliyor. Suda bekleterek de temizliği yapılabiliyor. Ametist’i güneş ışığında yarım saat kadar bekletmek de temizliği için yeterli olabiliyor. Ancak ilk kullanımda iki hafta boyunca her gün suyla temizlenmesi gerekiyor. Daha sonra 2-3 haftada bir suyun altına tutarak temizliğini yapabilirsiniz.

Ametist’in Tarihi

Yunanca ‘amethystos’ kelimesinden gelen ve ‘sarhoşluktan koruyan’ veya ‘sarhoşluk vermeyen’ anlamlarını içeren bir isim olan Ametist’in kendisi gibi cazibeli bir tarihi var. İçki içen insanların sarhoş olmamak için yanında Ametist taşıdığı veya sarhoş olmamak için Ametist taşından yapılmış kaplar veya bardaklarla içki içtikleri rivayet edilir. Mısır Uygarlığı’na uzanan bir tarihe sahip.

Geçmişte elmas, yakut, zümrüt gibi pahalı ve değerli taşlarla aynı statüde değer biçilen Ametist, kimyasal özellikleri sebebiyle zamanla bu değerini yitirmiştir. Ancak Mısır Krallığı’nın da gözdeleri arasında yer alan bu taş, günümüze kadar sevilerek kullanılmış. Orta Çağ’da çok daha değerli hale gelen Ametist, bazı kabartmalarda ve oymalarda kullanılmış. Tibet gibi bazı Uzakdoğu ülkelerinde de kutsal taş olarak kullanılıyor.

Ametist Üretimi

Ametist taşı ülkemizde sınırlı sayıdaki bazı illerde üretiliyor. Balıkesir’in Dursunbey ilçesi başta olmak üzere Ordu ve Erzincan’da bulunan maden yataklarında üretimi yapılıyor. En kaliteli Ametist taşları Hindistan, Brezilya ve Uruguay’da üretiliyor. Bu ülkelerdeki volkanik kayaçların içinde bulunan gaz boşluklarında bulunan Ametistler, dünyadaki en kaliteli Ametist taşları olarak biliniyor. Özellikle Brezilya’da ‘deve dişli’ diye tabir edilen iç kristal dişleri büyük olan Ametistler bu gruptaki en değerli taşlar olarak tanınıyor. Türkiye’de çıkarılan Ametist ise daha az değerli. Sebebi ise, piyasada ‘nar dişli’ diye tabir edilen kristallerinin daha küçük olması…

Yukarıda saydığımız ülkeler dışında Madagaskar, Kanada, Rusya, Almanya, Arjantin, İspanya, Sibirya, Fransa ve bazı Afrika ülkelerinde Ametist maden yatakları bulunuyor.

Yorumunuzu Paylaşın