En son ne zaman hıçkıra hıçkıra ağladınız ya da sessizce gözyaşlarınızın akıp gitmesine izin verdiniz? Yoksa siz de ağlamanın güçsüzlük belirtisi olduğuna inananlardan mısınız? Eğer öyleyseniz ağlamanın faydalarını öğrenince bir kez daha düşüneceksiniz.
Bu yazımızda ağlamanın ruh ve beden sağlığına olan faydalarını sizlerle paylaşacağız. Sonrasında ise kararı size bırakacağız. İsterseniz ihtiyaç duyduğunuzda ağlayıp bu faydalardan nasibinizi alacak ya da kendinizi ağlamamak için tutmaya devam ederek bu faydaları elinizin tersiyle iteceksiniz.
Peki, nedir ağlamanın faydaları?
- Ağlamanın; sağlığımıza birçok zararı olan stresi azalttığı düşünülür. Minnesota’da yapılan bir araştırmaya göre, ağlamak strese bağlı olan kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu sayede de güzel bir ağlamanın ardından kişi kendini daha iyi hisseder.
- Vücudumuzdaki zehirli maddelerin atılmasını sağlamasının yanında, ağlamak modumuzu yükseltir ve zor durumlarla başa çıkmamıza yardımcı olur.
- Freudyen teoriye göre hisleri dışa vurmakta fayda vardır, eğer hislerin içimizde birikmesine izin verirsek bu, bizi fiziksel ya da psikolojik olarak etkileyecektir.
- Ağlamak etrafınızdaki kişilerle daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur. Eğer ağlarken yanınızda olan kişi sizi önemseyen biriyse ona karşı olan bu açıklığınız hoşuna gidecek ve size yardımcı olmaya çalışacaktır.
- Hislerinizle yüzleşmek, ileri gidebilmenize yardımcı olacaktır. Diğer bir deyişle geçmişinizle ne kadar çabuk yüzleşirseniz, daha iyi bir geleceğe o kadar çabuk adım atabilirsiniz. Bu sebeple eğer hislerinizle yüzleşmek ağlamanıza yol açacaksa bundan korkmayın ve ağlayın.
- Gözyaşları, kurumuş gözlerinizin nemlenmesine yardımcı olur. Böylece gözleriniz daha iyi çalışır.
- Ağlamak, gözlerinize kaçan iritanların gözden atılmasını sağlar.
- Ağlamak kalp, damar, mide, kemik ya da kaslarla ilgili rahatsızlıklara neden olabilecek hormonların vücuttan atılmasını sağlar. Bu sebeple de ağlamak bu tür rahatsızlıklara iyi gelir.
- Ağlarken gözlerinizden yaş gelmesi ile beraber burnunuz da akar. Bu sebeple ağlayarak burnunuzda yer alan iritan ve bakterilerden kurtulabilirsiniz.
- Gözyaşının anti bakteriyel özelliği sayesinde, ağlamak gözde enfeksiyon oluşumunu önler.
- Ağlamayla beraber endorfin salgılanır ve bilindiği üzere endorfin mutluluk hormonlarından birisidir. Endorfinin bir diğer etkisi ise ağrıları hafifletmesidir.
Ağlama Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- İnsanların % 88,8’i ağladıktan sonra daha iyi hissederken, % 8,4’ü ağlama sonrası daha kötü hisseder.
- Ergenlik çağına kadar ağlama seviyeleri cinsiyete göre pek farklılık göstermez. Testosteron hormonu erkeklerde ağlamayı azaltırken, östrojen ve prolaktin ağlama eğilimini arttırır.
- Erkekler terleme ile beraber duygusal stres sonucu çıkan toksinleri vücutlarından atabilirler. Çünkü erkeklerin kadınlara oranla daha yüksek terleme seviyeleri vardır.
- Çocuklara “ Cesur ol, ağlama “ denir, ancak ağlamanın acının hafiflemesine yardımcı olabileceği düşünülürse bu çok da doğru bir cümle değildir.
- Ağlamanın bunca faydasına karşın, ağlamak her zaman iyi bir şey değildir ve depresyon, doğum sonrası depresyon gibi ciddi sorunların habercisi olabilir. Ayrıca ağlamanın iyileştirici etkisi de herkes için geçerli olmayabilir.
- Araştırmacılara göre ruh hali değişken olan kişiler ağladıktan sonra kendilerini daha iyi hissetmezler.
- Eğer sürekli ağlıyor ve kendinizi kötü hissediyorsanız bu sizin için iyi değildir ve profesyonel desteğe ihtiyacınız olabilir.
- İstatistikler, insanların yaşamları boyunca yaklaşık 95 litre gözyaşı döktüğünü gösteriyor, bu ise 10 kova anlamına geliyor.
- Hayvanlar bile ağlayabiliyor. Öyle ki hayvan terbiyecisi olan George Lewis kızdığı için genç bir filin gözyaşına boğulduğunu belirtiyor.
- Ağlamak konusunda en eski edebi bulguya Gılgamış Destanı’nda rastlanıyor. Bu destanda karamsarlığa kapılan Gılgamış’ın nasıl gözyaşı döktüğü ayrıntılı bir şekilde tasvir ediliyor.
Ağlamak Hakkında Bazı Özlü Sözler
“ Yazarda gözyaşı olmazsa, okurda da olmaz. Yazar şaşırmazsa, okur da şaşırmaz. “ Robert Frost
“ Ben çok kolay ağlarım. Bu bir sinema filmi, bir telefon konuşması, bir günbatımı olabilir. Gözyaşları yazılmayı bekleyen kelimelerdir. “ Paulo Coelho
“ Ama bir denizkızının gözyaşları yoktur ve bu sebeple daha çok acı çeker. “ Hans Christian Andersen, The Little Mermaid
“ Gözyaşının bile görevi varmış; ardından gelecek gülümseme için temizlik yaparmış. “ Mevlana Celaleddin-i Rumi
“ Ağlamaktan korkma! Zihindeki ıstırap veren düşünceler gözyaşı ile temizlenir. “ Kızılderili Atasözleri
“ Ağlamak öfkeyi siler. “ Ovidius
Kaynak:
Lifehack: 9 surprising benefits of crying
Netdoctor: The health benefits of crying