Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Arap Sabunu Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

yazar: Hakan Kutluay

Arap sabunu, çok eski yıllardan beri kadınların ev temizliğinde ve kişisel hijyenleri için kullandığı temizlik malzemelerinin başında gelir. İçerisinde ay çiçek yağı ile sabun bazı bulunan Arap sabunu, filmler ve diziler de dahil olmak üzere pek çok popüler kültür ürününe de malzeme olmuştur.

Günümüzde, birçok temizlik firması sabunu atık yağlardan üretmektedir. Bu sebeple, birçok sabunun çamaşır temizliğinde leke bırakma riski vardır. Aynı zamanda, bu sabunların temizlik gücü de çok yüksek değildir. Fakat kaliteli bir Arap sabunu hayatın pek çok alanında işimize yarayabilir.

Arap sabunu, halk arasında "yeşil sabun" olarak da bilinir. Aynı zamanda, seneler önce, Barış Manço hazırlayıp sunduğu "7'den 70'e" adlı programında saçlarını Arap sabunuyla yıkadığını söylemiştir.

Bakteri ve mikrop tutmadığı için muayenehane ve hastane gibi sağlık merkezlerinin de bu sabunla temizlendiği bilinmektedir.

Arap sabunu nasıl yapılır?

Arap sabununun yapımı için hem bitkisel hem de hayvansal yağ asitleri gerekir. Bunlarla birlikte, bu sabunun yapımında potasyum hidroksite de ihtiyaç duyulur. Bir miktar suya eklenen potasyum hidroksitin ardından, sabunda olması istenen yağın asidi eklenir ve 90 derece ısıda bu karışım ısıtılır. Karışımın ısıtılmasının ardından, sabunlaşma denen süreç başlar. Bu karışıma konacak potasyum hidroksit miktarının önemi çok büyüktür. Zira, eğer bu madde çok eklenirse Arap sabununun etkisi azalır veyahut yarar sağlamak yerine zarar verici hale gelir. Bu miktarı belirlerken, kullanılan yağ asidinin cinsine de dikkat edilmesi elzemdir.

Arap sabunu nereden temin edilir?

Doğal ve organik üretim yapan pek çok temizlik markası bugün Arap sabunu da üretmekte. Her ne kadar sabun üretimi Hatay ve yöresinde daha çok yaygın olsa da, bugün birçok ilin çarşı, pazar ve aktarlarında Arap sabunu dahil birçok sabunu bulmak ve satın almak mümkün. Alırken katkısız ve parfümsüz olanını tercih etmek en iyisidir.

Arap sabununun faydaları nelerdir?

Temizleyiciler içinde doğala en yakın olanlardan biri olan Arap sabununun, hem saç, hem cilt hem de genel anlamda birçok faydası bulunur. Gelin bu faydalara birlikte göz atalım:

Arap Sabununun Saça Faydaları

  • Saçlar için iyi bir temizleyici ve arındırıcı niteliğinde işlev görür.  
  • Saçların kolayca uzamasına yardım eder. 
  • Saç dökülmelerinin önüne geçer. Saçların kırılmasına engel olur. 
  • Saçları doğal bir biçimde güçlendirmeye yardım eder.  
  • Saçları beslemeye ve yumuşatmaya yardımcıdır.  
  • Saçların kısa sürede gözle görülür şekilde parlak olmasını sağlar. 
  • Kuru saçları nemlendirdiği için iyi bir nemlendirici saç bakım kremi gibidir. 
  • Saçların elektriğini alır ve kolayca taranıp şekil almasına yardım eder. 
  • Boyası çıksın istenen saçların boyasını akıtır. Bu sayede saçların rengini açmış olur. Bu etkisi için saç haftada 2-3 kez Arap sabunuyla yıkanabilir. 
  • Kuaförler, boya yapılırken rengi istenenden fazla koyulaşan saçları açmak için de Arap sabunu kullanır. 
  • Başta kurutuyor, keçeli bir görünüme sebebiyet veriyor, saçların dolaşmasına neden oluyor ve saçları sertleştiriyor olsa da, birkaç yıkamanın sonunda tüm faydalarını açığa çıkarır.  

Arap Sabununun Cilde Faydaları

  • Vücut temizliğinde oldukça etkilidir. 
  • Direkt yüze uygulanmaması ama duş sırasında kullanılması tavsiye edilir.  
  • Cildin tertemiz olmasını sağlar, vücudu kir ve pisliklerden arındırır.  
  • Gözenekleri açar ve ciltteki yağlanmayı alır. 
  • Cildi yumuşacık olmasını sağlar.

Arap Sabununun Genel Faydaları

  • Bulaşık temizliğinde çok etkilidir. 
  • Çamaşır temizliği için en iyi alternatif temizlik malzemelerin başında gelir. 
  • Halıları ve koltukları çok iyi temizler. 
  • Cam, yüzey ve mutak eşyası temizliği için birebirdir. 
  • Laminant ve ahşap döşeme temizliğinde de kullanılır. 
  • ph değeri diğer sabunlara göre daha düşük olduğu için, köpek şampuanı muadili olarak da kullanılması mümkündür. Tüyleri parlatır.  
  • Pis su borusu birleşim yerindeki contalara sürüldüğü takdirde boruların rahat ve kolay bir biçimde birbirine geçmesine yardım eder.  
  • Sarımsak ve sıvı yağla karıştırıldığında tarım ilacı olarak da kullanılabilir.

Arap Sabunu Nasıl Kullanılır?

Arap sabunundan, çamaşırdan bulaşığa, cam silmekten, yer temizliğine, banyo temizliğinden, tuvalet temizliğine, balkon temizliğinden fayans yüzey temizliğine, ahşap döşemelerden halılara kadar evinizin pek çok köşesinde yararlanabilirsiniz. İşte Arap sabunuyla yapabileceğiniz temizlik türlerinin listesi ve nasıl yapıldıklarına dair faydalı bilgiler:

  • Çamaşır temizliği için: 

Arap sabunu, eğer çamaşır temizliğinde kullanılacaksa, çamaşırın yıkanacağı suyun içine bir miktar katılarak kullanılabilir. Aynı zamanda, bu temizlikte çamaşır sodası da kullanılırsa çamaşırlar hem daha iyi temizlenir hem de daha yumuşak olur. Yani kaliteli bir Arap sabununun yumuşatıcı etkisinin de olduğu söylenebilir.

Eğer kendi sıvı deterjanınızı hazırlamak isterseniz, Arap sabunuyla bu da mümkün ve oldukça kolay. Bu deterjanı yapmak için öncelikle bir su bardağı Arap sabununu, 5 litre suya ekleyin. Ardından, karışıma 1 su bardağı çamaşır sodası ilave edin. Bu karışıma dilerseniz doğal ve organik aromatik yağlar da katabilirsiniz. Bu sayede çamaşırlarınızın hem temiz, hem yumuşak olmasını hem de güzel kokmasını sağlamış olacaksınız.

  • Bulaşık temizliği için: 

Arap sabunu, çamaşırın yanı sıra, bulaşık temizliğinde de pratik bir şekilde kullanılabilir. Temiz bir süngere koyacağınız bir miktar Arap sabunu ile bulaşıklarınızdaki kirlerin daha kolay çıkmasını ve mutfak eşyalarınızın çok daha parlak olmasını sağlamanız mümkün. Ancak, durulama yaparken Arap suyla temizlediğiniz bu eşyalarınız için muhakkak sıcak su kullanmanız gerekir.

Çatal bıçak, bardak ve tabak temizliğinin dışında, Arap sabunu tencere temizliğinde de harikalar yaratır. Üzerinde yanık izleri kalmış tencerelerin lekelerini Arap sabunu ve bir bulaşık teli sayesinde kolayca çıkarabilirsiniz. Ayrıca tencereleriniz hiç olmadığı kadar parlak olur. Öyle ki, Arap sabunuyla temizlenmiş parlak mı parlak bir tencerenin yüzeyinde kendi yüzünüzün yansımasını görmeniz işten bile değil!

  • Mutfak eşyası temizliği için: 

Arap sabununun nimetlerinden faydalanacağınız bir diğer alan da, fırın ve ocak gibi hassas yüzeylere sahip mutfak eşyalarının temizliği. Özellikle, ocakların metal bölümlerini Arap sabunuyla gayet hassas ve efektif bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bulaşıklarınızda olduğu gibi aynı şekilde sünger yardımıyla bu temizliği gerçekleştirebilir ve durulama aşamasını sıcak suyla yapabilirsiniz. Temizlikten önce, ocağın etrafındaki lekeleri ılık suyla ıslatıp bir süre beklemenizi öneririz. Eğer temizliği bir adım daha yukarı taşımak istiyorsanız, karbonat, limon tuzu, doğal sirke ve portakal yağı da kullanabilirsiniz.

  • Halı temizliği için: 

Arap sabunuyla yıkanıp temizlenen halılar diğerlerine göre çok daha temiz ve yumuşak olur. Böylece, halılarınız için bir halı temizleme süpürgesine ya da halı yıkama makinesine ihtiyacınız kalmaz. Halınızı Arap sabunuyla sildikten sonra durulama suyuna bir fincan doğal elma sirkesi eklemenizi öneririz. Bu temizlik, emekleme çağındaki bebekler ve temizlik malzemelerine alerjisi olanlar için de ideal bir çözüm teşkil eder.

  • Koltuk temizliği için: 

Koltuk temizliğiniz için de rahatlıkla Arap sabunu kullanabilirsiniz. Aynen halıda olduğu gibi temizliği Arap sabunuyla yapıp durulamada doğal elma sirkesi kullanabilirsiniz. Böylece koltuklarınız tertemiz, yumuşak ve pırıl pırıl olur.

  • Yer temizliği için: 

Arap sabunu tüm yüzey tipleri için uygundur ancak yağlı yüzeylerde etkisini daha iyi ve hızlı gösterir. Sizin temizlenecek bir yağlı yüzeyiniz varsa, 2 litre sıcak suya 1 yemek kaşığı Arap sabunu, 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, yarım fincan da doğal elma sirkesi ekleyin. Karışıma bergamot, limon ve portakal yağı da katarak etkili bir dezenfektan elde etmiş olursunuz. Bu karışımla temizlediğiniz yeri durulayıp silmenize de gerek kalmaz. Aynı zamanda mis gibi bir koku da açığa çıkar.

  • Banyo ve tuvalet temizliği 

Banyonuz için 1 yemek kaşığı Arap sabunuyla birlikte, 1 tatlı kaşığı çamaşır sodasını karıştırın. Karışıma 1 tatlı kaşığı boraks ve 1 çay bardağı miktarda sirke ile yarım litre sıcak su da ekleyin. Karışımı püskürtme şişesi yardımıyla tüm banyo duvarlarına, musluklara ve duşakabine kullanabilirsiniz. Klozetin yüzeylerini ise 2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı Arap sabunu, yarım boraks ve yarım çamaşır sodasıyla temizlemeniz mümkün. Karışıma bir miktar aromatik yağ da katarsanız güzel bir koku elde etmiş olursunuz. Temizliği durulama suyu ile tamamlamalısınız.

  • Bulaşık makinesindeki kullanımı: 

Arap sabunu, bulaşık makinesinde de kullanılabilir. Bunun için ihtiyaç duyulan malzemeler, 600 gram kadar doğal bir Arap sabunu, sodamatik ve 1 su bardağı sıcak su. Öncelikle, 100 gram Arap sabunu (aşağı yukarı iki buçuk yemek kaşığı) bir kabın içerisine alınır. İçerisine 1 bardak sıcak suyun dörtte üçü eklenir. Malzemeler birbirine karıştırılır. Oluşan köpük kaşıkla alınıp atılır. Bardakta kalan 1/4 sıcak suyun içine 1 çay kaşığı sodamatik eklenip eritilir. Sonunda bu karışım da Arap sabunu karışımına ilave edilir. Eğer karışım koyulaştırmak istenirse karbonat 2-3 kaşık artırılabilir. Bu karışım bulaşık makinesinin bulaşık deterjanı haznesine konur. Parlatıcı olarak da elma sirkesi kullanılabilir.

  • Saç temizliği için: 

Arap sabunuyla saç bakımı ve temizliği yapmak son zamanların en çok merak edilen konularından biri halini almıştır. Marketlerde ve piyasanın genelinde karşılaştığımız şampuan, saç kremi ve diğer saç ürünlerinin içinde katkı maddesi olduğu için artık birçok insan saçlarını doğal bakım ürünleriyle temizlemeyi tercih eder oldu. Bu sebeple, doğal ve katkısız ürünlere olan talep de arttı.

Arap sabunu da bu talebin konularından biri haline geldi. Daha gür ve daha parlak saçların teminini için bugün birçok insanın saçlarını Arap sabunuyla yıkadığını duyuyor ve biliyoruz. Burada, önemli olan nokta, işlenmemiş, kimyasal madde kullanılmamış doğal ve mümkünse organik bir Arap sabunu temin etmek ve saçlar için bunu kullanmak. Doğal sanılan birçok ürünün bile kokusu ve parfümü nedeniyle kimyasal ürün içerdiği günümüzde bu tip ürünlere ulaşmak çok da kolay değil.

Saçlar Arap sabunuyla yıkanacağı zaman muhakkak nemlendirilmelidir. Bunun sağlanması için saç kremi kullanılabilir. Çünkü, saçlarımız piyasadaki ürünlere alışık olduğundan sabunla yıkandığında başta dolaşabilir ve sertleşebilir. Bu yalnızca bir geçiş sürecidir. Saçlar zamanla sabuna alışır. Alıştıkça da, faydaları gözle görülür hale gelir. İyi, kaliteli ve organik bir sabun düzenli olarak kullanıldığı takdirde, saçlar zamanla daha parlak ve daha yumuşak hale gelir. Ayrıca, kolayca da uzamaya başlar.

Saçlarınızı Arap sabunuyla yıkadıktan sonra da saç kremi kullanabilirsiniz. Ancak jöle, saç köpüğü gibi ürünler kullanmayın. Bu ürünler, saçlarınızın yapış yapış olmasına sebep olur. Eğer kıvırcık ve lüle bölümleri kaybederseniz de, birkaç yıkama daha sabredin. Hepsinin geri geleceğinden emin olabilirsiniz.

Arap sabunuyla, saçınıza özel karışımlar da hazırlayabilirsiniz. Örneğin, katı haldeki Arap sabununu bir şampuan şişesine boşaltıp sıcak suyla seyreltebilirsiniz. Bu karışıma iki yemek kaşığı elma sirkesi de ilave ederek karıştırarak direkt saçlarınıza uygulayabilirsiniz.

ÖNEMLİ:

  • Faydalarında yararlanabilmek için hakiki, doğal ve tamamen katkısız olanın bir Arap sabunu almaya özen gösterin. 
  • Gözünüzden ve göz çevrenizden uzak tutun. Gözlerle temas etmesi durumunda göz yakıcı etki gösterdiği için kullanım sırasında çok dikkatli olun.  
  • Arap sabununu kullandıktan sonra cildinizde bir alerjik reaksiyonun geliştiğini görürseniz, bu sabunu kullanmayı derhal bırakın ve bir cilt doktoruna başvurun. 
  • Bir hastalık nedeniyle ilaç kullanıyorsanız ya da bir cilt rahatsızlığınız varsa Arap sabununu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.  
  • Çok sık ve aşırı miktarda kullanmayın. Cildinizi tahriş edebilir. 
  • Oda sıcaklığında ve kuru yerde muhafaza etmeye dikkat edin.

İlgili Makaleler