Yeni bebek sahibi olmuş anne babalar, hele de bu ilk çocuklarıysa, bebeklerine nasıl bakacakları, besleyecekleri, dikkat edecekleri konusunda bir hayli telaşlıdır. Küçük yavrularının ne yemesi gerektiğini kestiremeyen ebeveynler bu konu üzerine bir hayli düşünmek zorunda kalırlar. Yeni doğmuş bebekler belki çok yemez ama sık beslendikleri de bir gerçektir. Bu yüzden, bebeğin ne yediğine dikkat edilmelidir.
Yeni bebek sahibi olmuş anne babaların beslenme konusunda karşılaştıkları ilk soru bebeği anne sütüyle mi yoksa biberonla mı besleyecekleri olur. Bazı kadınlar en başından beri bebeklerini anne sütüyle mi yoksa mamayla mı besleyeceklerini bilirlerken, diğerleri bir türlü karar veremez.
Çocuk sağlığıyla ilgili kurumların çoğu emzirmeyi ve bu konuda yapılacak en mantıklı seçimin anne sütü olduğunu savunur. Emzirmenin, yeni doğmuş bir bebeği beslemenin en harika yolu olduğu ve sayısız yarar sağladığı konusunda şüphe yoktur. Ama her kadın aynı değildir ve hayat şartları her kadın için farklıdır, bu şartlar anne babaları, bebeği mamayla beslemeye de yönlendirebilir. Bebeklerini anne sütü yerine, mama ile besleyen kadınlar, bebekleri arasında güçlü bir bağ oluşamayacağı hissine kapılsalar da bu duygular yersizdir. Her iki seçenek de bebeğin büyümesi ve hayatta kalması için gereken besinleri sağlayacaktır.
Bebeklerin, 1 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi uygun görülür. Eğer ki biberonla beslenmiyorsa bebeğe bu adımı attırmak kolay olmayabilir. Zamanlamanın doğru olması önemlidir. Bebekler 6 aylıkken de katı gıdayla tanışabilirler, 1 yaşından sonra da. Bu kararın anne tarafından, bebeğin o zamana kadar olan davranışları ve alışkanlıklarına göre verilmesi gerekir.
Eğer ki bebek, 1 yaşından önce anne sütünden kesildiyse, anne sütü yerine demir takviyeli mamalar verilmelidir. Bebek mamalarının içinde olması gereken miktarda karbonhidrat vardır, yağ ve protein yüzdeleri de doğru miktardadır. Bu konuda çocuk doktoru iyi tavsiyeler verebilir. 1 yaşından önce bebeğe inek sütü de vermek doğru olmaz. Piyasadaki birçok mama zaten inek sütü bazlıdır ama bebeğe doğrudan inek sütü vermek bünyesi açısından yanlıştır.
Anne sütü ve mamalardan sonra bebeği katı gıdalarla tanıştırmak gelir. Bu tanışıklık için mamalar gibi kesin doğru bir zaman yoktur. Çoğu doktor bebeği 6 aydan önce katı gıdayla beslemenin doğru olmadığını savunur. Katı gıdaya başlamadan önce bebeğin doktorunun veya sağlık ekibinden başka birinin fikrini almak doğru olur. Bu kişiler size tavsiyelerde bulunup pratik ipuçları verebilirler.
Başlangıç olarak bebeğe, bebek gevreği, püre haline getirilmiş et, sebze ve meyve, ince doğranmış elle yenen yiyecekler ve katkısız meyve suları vermek doğru olacaktır. Ama bebeğe üzüm, sosis ve akide şekeri gibi küçük ve kaygan yiyecekler, patlamış mısır, çiğ havuç ve kuruyemiş gibi çiğnenmesi zor, kuru yiyecekler, fıstık ezmesi ve büyük et parçaları gibi yapışkan ya da sert yiyecekler vermek, boğulmasına sebep olabileceğinden dolayı yanlıştır.