Tuzlu ve ekşi bir tadı olan deniz börülcesi oldukça lezizdir. Sirke ile beraber çiğ olarak ya da sarımsak, limon ve zeytinyağı ile karıştırılıp salata şeklinde tüketilebilmektedir. Avrupa’da özellikle Atlas Okyanusu, Baltık Denizi ve Akdeniz kıyılarında yetişen deniz börülcesi, Türkiye’de Gökova’da yaygın olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra Tuz Gölü çevresi, Ereğli, Aksaray, Burdur ve Tarsus kıyılarında da yetişmektedir.
Deniz Börülcesi, deniz kıyılarında gel-git olan yerlerde sular çekildikten sonra yetişir. Köklerinin suyun altında kalmasına ve tuza dayanıklılığı sebebiyle deniz kıyılarında ya da deniz suyunun nüfuz ettiği topraklarda yetişen deniz börülcesi filizlenebilmek için ise tatlı suya ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple filizlenmesi yağmur ya da sel sonrası olabilmektedir.
Deniz Börülcesi’nin Faydaları Nelerdir?
Deniz börülcesi denizdeki mineralleri içerisinde barındırması sebebiyle birçok mineral bakımından oldukça zengindir. Bu mineraller potasyum, kükürt, iyot, kalsiyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakırdır.
İyot eksikliği sebebiyle guatr hastalığı olan kişilere iyi gelebilen deniz börülcesi aynı zamanda idrar söktürme açısından da faydalıdır. Bununla birlikte zengin besin değerleri sebebiyle vücuda güç ve zindelik de kazandırabilmektedir.
Deniz Börülcesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- İçerisinde tuz barındırması sebebiyle yüksek tansiyon problemi olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir.
- Deniz börülcesi çamurlu ya da kumlu, tuzlu ve alkali toprakları sevmektedir.
- Deniz börülcesi tuza çok dayanıklı olan bir bitkidir. Ancak tuz bitkinin dayanabileceğinden daha yüksek olursa bitki kırmızı renk alır ve ölür.
- Deniz börülcesinin kökleri su altında kalmaya dayanıklıdır ancak tamamen su altında kalması durumunda da yine ölür.
Deniz Börülcesi Salatası Yapılış Videosu
Kaynak:
- Ecomare: Salicornia