Latince ismi Solanum Iycopersicum olan domates, patlıcangiller ailesine ait bir sebzedir. Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan domates, dünyada en çok üretilen sebze özelliğine de sahiptir. Nerdeyse her tür yemekte kullanıldığı gibi, garnitür veya çiğ olarak da çok fazla tüketilmektedir.
Domatese kırmızı rengi veren “likopen” aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Yapısında bol miktarda C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, beta karoten, alfa tomatin, magnezyum, demir, potasyum, fosfor bulunur. Ayrıca içeriğinde bulunan chromium maddesi de kan şekerini düzenler.
Faydaları: İçeriğinde bulunan alfa tomatin bileşeninden ötürü özellikle prostat kanseri riskini azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca likopen kalp damar hastalıklarında antioksidan özelliğine sahiptir ve C, E vitaminleri de kalp damar sağlığını güçlendirici etkidedir.
Domates suyu, özellikle rejim yapanlar için vücudun ihtiyaç duyduğu tüm mineralleri karşılar ve tokluk hissi verir. Ayrıca domates göz sağlığı için de çok önemli bir sebzedir, beyaz kan hücresi üretimini artırır ve düzenli domates tüketiminde göz hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra saçların güçlenmesinde, eklem ve romatizma ağrılarında, yüksek tansiyon ve kolestrolün dengelenmesinde domatesin yararlı etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Domates Kurutma Yöntemleri:
Domatesi kurutmadan önce satın alırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Domatesin renginin koyu kırmızı olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca turuncu yada sarı renklerde domatesleri de kurutmak mümkündür. Kabuğu sert ve kırışık olmaması gereklidir. Kabuğunun ince olması, çok sulu olmaması ve etli kısmının fazla olması domateslerini kuruttuğunuzda daha etkili bir sonuç almanınız sağlayacaktır.
Domatesi şartlar uygunsa evinizin balkonunda yada bahçenizde, fırında, güneş enerjili fırınlarda kurutmanız mümkündür. Domatesleri yaz mevsiminde organik olarak alıp, hemen güneş ışığına maruz bırakarak kurutmak en tercih edilen yöntemlerden biridir. Ancak dilerseniz sonbaharda da domatesinizi alıp fırında kurutabilirsiniz.
Güneşte Domates Kurutma: Domatesi iyice yıkayıp kuruladıktan sonra kabuğu ile birlikte dilerseniz elma dilimi şeklinde dörde yada dilimleyerek üç eşit parça şeklinde kesebilirsiniz. Sonrasında domateslerin çekirdeklerini küçük bir kaşıkla yada bıçağınızın ucuyla çıkarın. Domateslerin üzerini kaya tuzu yada normal tuzla üzerini kaplayacak şekilde ama aşırıya kaçmadan tuzlayın. Mümkünse ızgara çeklinde bir yüzeye domateslerinizi birbirinde dokunmayacak şekilde dizin ve direk güneş ışığına maruz kalacak açık hava bir yere yerleştirin. Balkon yada bahçede kurutacaksanız, piyasada bulabileceğiniz şemsiye şeklinde tülden yapılmış koruyucuyla üzerini kapatabilirsiniz. Böylece zararlı böceklerden ve bakterilerden uzak tutmuş olursunuz. Bu yöntemle 1-3 gün içinde domatesiniz kurumuş olur.
Güneş Ocağında Domates Kurutma: Anadolu’da çok yaygın olarak kullanılan güneş ocaklarında domatesinizi çok kısa sürede kurutabilirsiniz. İnce bir tepsiye yine aynı işlemlerle hazırladığınız domateslerinizi dizin, güney yönüne bakan ocağın üzerine bir nihale ve tepsiyi sabah erken saatte yerleştirirseniz akşamüzeri domateslerinizde ciddi bir kuruma olduğunu göreceksiniz. Kuruyanları toplayıp kalanları da ertesi gün akşam toplamanız mümkündür.
Fırında Domates Kurutma: Domatesleri dilimleyip, çekirdeklerini çıkardıktan sonra fırın tepsisine yerleştirdiğiniz yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Üzerini tuzlayarak fırınınızın orta katına tepsinizi koyun, fırını maksimum 50 dereceye ayarlayın. En az 5 ile 8 saat fırında bu şekilde bekletin. Arada sırada mutlaka kontrol edin. Domatesinizin kuruduğunu elinizle kontrol ederek anlayabilirsiniz. Islak ve nemli değilse domatesiniz kurumuş demektir. Kuruyan domatesleri bir cam kavanozda yada bez torbalarda saklayabilirsiniz. Bunun dışında domatesinizi kuruttuktan sonra cam kavanoza alarak üzerini geçecek ölçüde zeytinyağı, birkaç diş sarımsak, bir dal taze biberiye, bir dal taze kekik koyarak da saklayabilir, salatalarınız ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz.