Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne göre fezleke; bir kararın kısaca yazılması ya da özet yazı anlamlarına gelir. Genelde hukuki veya siyasi arenada kullanılan bu kelimeyi sıklıkla televizyonların haber bültenlerinde veyahut gazetelerde sıklıkça karşılaşacağınız bu kelimeyi dilerseniz ayrıntılı bir şekilde, örneklendirme yöntemi ile ele alalım.
Siyasetle alakalı haberleri okurken ya da dinlerken herhangi bir siyasetçinin başka bir siyasetçi hakkında fezleke verdiğini duyarsınız. Bu durumda fezlekeyi veren kişi, fezleke konusunda, ismi geçen siyasetçi ile alakalı bir problemin özetini yazmış demektir.
Yine siyasette; belli bir konu, kanun veyahut uzun metinli yazı ile alakalı herhangi yazılı bir kısa açıklama yapılmışsa, bu yazılı olan kısa açıklamaya fezleke adı verilir. Özellikle siyasi partilerin disiplin kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı sıklıkla fezleke yayınlayan kurumlar arasındadır.
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi fezleke hukuki alanda da kullanılan bir yazım türüdür. Herhangi bir mahkeme, bir dava veya karar ile alakalı yayınladığı metni özetine de fezleke ismi verilir. Ayrıca teftişe yetkili makamlarda tıpkı mahkemeler gibi teftiş raporlarının özetine dair fezleke hazırlarlar.