Gliserin, gliserolün tıp ve eczacılık alanından kullanılan türüdür.
Gliserinin kimyasal açıklamasını yapmak gerekirse; polar organik bir trihidroksi alkol olduğunu söyleyebiliriz. Sıvı formdadır, zehirli değildir ve hafif tatlıdır. Bir diğer adı da Gliserol’dür. Gliserin alkol ve su ile karışır, asetonun içerisinde çözünür. Kısacası bir şeker alkolüdür ve kaynama noktası oldukça yüksektir. Petrokimyasal yollardan ve doğal yollardan gliserin elde edilebilir. Gliserinin içerisinde bitkisel ve hayvansal yağlar bulunur. Yüksek nemlendirme özelliğine sahiptir ve hacminin tam 4 katı suyu absorbe edebilir.
Gliserinin geçmişine baktığımızda 1889 yılına kadar yoğunlukla mum yapımında kullanıldığını görüyoruz ancak bu yıldan sonra yapılan keşiflerle birlikte sabun üretiminin de vazgeçilmezleri arasına giriyor.
Gliserinin günümüzde bilinen yaklaşık 1500 farklı kullanımı bulunmaktadır.
Gliserin Nerelerde Kullanılır, Faydaları Nelerdir?
- Gıda sektöründe kullanılır. Gıda maddelerinin ve içeceklerin içerisine katılır, nem tutucu, tatlandırıcı ve çözücü olarak görev yapar.
- Şeker kullanılan ürünlerde şeker yerine de kullanılmaktadır. Gliserinin tatlılık oranı sukrozun yaklaşık %60’ına denk gelmektedir. Bakıldığında kalorisi sofra şekeriyle aynı orandadır ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez.
- Dondurmalarda kıvam sağlayıcı olarak kullanılır, yapılarını düzeltir.
- Tatlı bir alkol türü olan likörlerde kıvam arttırıcı ( kalınlaştırıcı ) olarak kullanılır.
- Düşük yağ oranına sahip gıda ürünlerinden dolgunlaştırıcı olarak kullanılır.
- Öksürük şuruplarının içerisinde tatlandırıcı olarak kullanılır.
- Kabızlık şikâyetlerinde tedavi amaçlı kullanılır. Özellikle fitil olarak kullanımı görülmektedir.
- Şeker hastalarının kullandığı, harici olarak uygulanan merhemlerin içeriğinde de bulunur.
- Diş macunu, cilt bakım ürünleri, ağız gargaraları, saç bakım ürünleri ve traş kremleri gibi kişisel bakım ürünlerinde bulunur. Bu ürünlerde bulunmasının sebebi gliserinin nemlendirme özelliğinin kuvvetli olmasıdır.
- Mum üretiminde kullanılır.
- Sabun üretiminde kullanılır.
- Nargile tütünlerinin içerisinde bulunur, nem tutucu özelliğiyle görev yapar.
- Dinamit üretiminde kullanılır. Gliserin Trinigliserin ve Nitrik asitle birleştirilerek dinamit yapımında kullanılır.
- Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.
- Mürekkep ya da küf lekesi benzeri çıkması zor olan lekelerin üzerine tatbik edildiğinde lekenin kuruyup kumaşa işlemesini geciktirir ve leke çıkarmayı kolaylaştırır.
- Sığırlarda görünen bir iç hastalık türü olan ketoziste tedavi amaçlı kullanılır. Bu hastalık yüksek miktarda süt verme kapasitesi olan hayvanların doğumdan sonra ilk bir iki ay içerisinde karbonhidrat ve lipid metabolizmalarının bozulmasına yol açar.
- Orta ve dış kulak enfeksiyonlarının sebep olduğu şiddetli kulak ağrısı şikayetlerinde kulak içerisine birkaç damla gliserin damlatılmasının faydası vardır. Elbette doktor kontrolünde ve onayında kullanılmalıdır. Ayrıca kulak temizliği için de kullanılabilir.
Not: Gıda maddelerinin içerisinde kullanılan gliserinin kodu E 422’dir.
Cilt Bakımında Gliserin Kullanımı
- Gliserinin yüksek nemlendirme özelliğinden bahsetmiştik. Bu sebeple zaten birçok kozmetik ürününün içerisinde yer alan bir madde. Evinizde kişisel cilt bakımınızı yaparken de gliserin kullanmanız mümkün.
- Gliserini yazın aşırı sıcaktan, kışın soğuktan ya da kullandığınız ayakkabılardan dolayı kuruyan, çatlayan ve sertleşen topuklarınızın tedavisinde kullanılabilir ve çok kısa bir sürede iyileşme sağlar. Ayrıca cildi yumuşattığı gibi yaralarında daha çabuk kapanmasına yardımcı olur.
- Gliserinle nemlendirici bir yüz maskesi hazırlamanız oldukça basit ve etkili bir yöntem. 1 çay kaşığı gliserin ve 1 çay kaşığı bal güzelce karıştırın. 1-2 çay kaşığı yulaf ekleyip homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Temizlenmiş cildinize kalın bir tabaka halinde uygulayarak 20-30 dakika bekletin. Bekleme süresinin ardından ılık suyla yıkayın ve son olarak yüzünüzü soğuk suyla şoklayarak kan dolaşımını arttırın.
- Cildinizi yenilemek ve nemlendirmek için ihtiyacınız olan iki malzeme var; muz ve gliserin. Yarım muzu çatalla iyice ezdikten sonra içine 1 çorba kaşığı gliserin ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı kalın bir tabaka halinde temizlenmiş cildinize uygulayın ve 20-30 dakika kadar bekletin. Ardından ılık suyla durulayıp soğuk suyla cildinizi şoklayın.
- Gliserini peelinglerinizde de kullanabilirsiniz. 2 yemek kaşığı yulaf ve 2 tatlı kaşığı gliserini karıştırıp blenderdan geçirin. Az pürüzlü bir doku elde etmeniz gerekiyor.
- Ardından temizlenmiş yüzünüzü yavaşça bu peelingle ovalayın. Son olarak kalan peelingin içine 1 tatlı kaşığı bal koyup tekrar karıştırın ve peelinginizi nemlendirici bir maske haline getirin. Yüzünüzü yıkayıp kalın bir tabaka halinde uygulayın ve 15-20 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayın.
- Gliserinle cildinizi nemlendirirken aynı zamanda içine katacağınız malzemelerle cildinizi arındırabilir ve sıkılaşmasını sağlayabilirsiniz. 1 yumurta akını çırpıp içine 1 çorba kaşığı gliserin ilave edin ve karıştırın. Ardından bu karışıma 2 çorba kaşığı limon suyu ekleyin. Limon suyunu taze limondan elde edin, konsantre ürün kullanmayın. Temizlenmiş cildinize bu maskeyi uygulayıp 15-20 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın, ardından soğuk suyla şoklayın.
- Kil maskesinin saymakla bitmez faydalarını güçlendirmek ve daha yumuşak bir cilde sahip olmak için yapmanız gereken tek şey 1 çorba kaşığı kili 2 çorba kaşığı gliserinle karıştırıp homojen bir kıvam elde edin. Temizlenmiş cildinize uygulayarak 15-20 dakika bekletin ve ılık su ile durulayın.
- Saç kremi yerine gliserin kullanarak saçlarınızı nemlendirebilirsiniz. Eşit ölçülerde su ve gliserini karıştırıp saçınıza uygulayın ve 5 dakika kadar bekledikten sonra durulayın. Kısa zaman sonra saçınızın nemlendiğini fark edeceksiniz.
- Gliserini saç bakım kürü uygularken de kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle 3-4 bardak demlenmiş ve soğutulmuş papatya çayına ihtiyacınız var. Her bardak başına 1 çorba kaşığı gliserini ilave edin. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve her bardak başına 2 damla biberiye yağı ekleyin ve bir sprey şişesinin içerisinde iyice karıştırıp homojen bir kıvam elde edin. Bu karışımı günde birkaç kez saçlarınıza sıkabilirsiniz. Bir hafta 10 gün kadar bu karışımı kullanabilirsiniz, her kullanımdan önce iyice çalkalamayı unutmayın.