Göz dalması, gün içinde bir çok insanın başına gelebilen bir olaydır. Fark etmeden uzun bir süre belirli olmayan bir noktaya bakarız ve çoğu zaman bunun farkında bile olmayabiliriz.
Gözü dalan insanın için halk arasında ‘düşünceli’ olduğu söylenir. Hatta batıl bir inanç olarak gözü dalan kişinin evine misafir geleceği bile söylenir. Bunlara ek olarak göz dalması sonucunda beyin hücrelerinin öldüğü söylenir fakat böyle bir şey söz konusu değildir. Beyin hücrelerinin ölümü ancak başa alınan sert darbeler, travmalar sonucunda ya da beyne oksijen gitmemesi durumunda olur. Bu batıl inançlara ve diğer inanışlara rağmen göz dalmasının gayet bilimsel bir açıklaması vardır.
Görüntü, her iki gözden gelen bilgiler ışığında oluşur. Bu oluşum sırasında iki gözden gelen bilgiler karşılaştırılır. Bu karşılaştırılmanın doğru olarak yapılabilmesi için iki gözün de optik eksenlerinin aynı cisme yöneltilmiş olması gerekir. Göz refleksi bu işlemi çoğu zaman kendiliğinden yapar. Fakat bu işlem bazen bilinçli bazense yarı bilinçli olarak yapılır. İşte göz dalması bu işlemin yarı bilinçli olarak yapılması sonucu oluşur. Gözteki optik eksen bir cisme odaklanır ama bunun tam olarak bilincinde değildir. Bu sebeple farkında olmadan baktığımız cismin de iki ayrık görüntüsü oluşur. Bu yüzden göz daldığında görülen cisim bulanıktır ve uzaklığı fazla olarak algılanır.
Göz dalmasına sebep olabilecek durumlar;
- Yoğun hayat temposu sonucu çok yorulan bir kişinin günün ilerleyen saatlerinde gözleri dalmaya başlayabilir. Yorgunluk nedeniyle bakılan ya da yapılan şeye odaklanmakta zorluk çekilir.
- Kafasında birden fazla mesele olan kişiler çoğu zaman bulundukları ortamlardan koparak yarı bilinçli olarak bu meseleleri düşünmeye başlarlar ve sonuç olarak göz dalması olabilir.
- Yaşlılarda, özellikle nörolojik hastalık yaşayanlarda göz dalmaları sıklıkla görülebilir.
- Göz dalması, epilepsi nöbetlerinin de belirtilerinden biridir. Epilepsi hastalarında sıkça rastlanan bir nöbet tipi olan absans nöbetlerde hastanın kısa göz dalmalarıyla bilincini kısa süreli olarak kaybettiği görülür.
- Fazla stres altında ve depresyonda olan kişilerde de sıklıkla göz dalması yaşanabilir.
- Gözde ufak batmalarla birlikte olan göz dalmaları ise gözde meydana gelen ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir, bu yüzden vakit kaybetmeden bir hekime görünülmelidir.