Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Hematit Taşı Özellikleri ve Faydaları

yazar: Hakan Kutluay

Değerli taşların geçmişi, hareket halinde olan yer çekirdeğinin yüzeye ulaştırdığı erimiş magmaya dayanır. Bu erimiş mineral ve kaya kütlesine, buhar, gazlar ve kaynayan sular eşlik eder. Daha sonra çeşitli minerallerle birleşerek değerli taşları ve kristalleri oluştururlar. Oluşumunu milyonlarca yılda tamamlayan bu taşlar, zamanla içlerinde elektromanyetik enerji depolarlar. Taşlara şifalı olma özelliği kazandıran da bu elektromanyetik güçtür.

Günümüzde alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılan değerli taşlara duyulan ilgi her geçen gün artarak devam etmektedir. Şifa bulmak ve iyileşmek amacıyla hemen hemen dünyanın yer yerinde kullanılan bu tedavi yönteminin tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Öyle ki eski uygarlıklarda değerli taşların güçleriyle ilgili bilgilere rastlamak mümkündür. 

Hematit Taşı Nedir?

Demirin başlıca kaynaklarından olan hematit, oldukça narin bir kristaldir. Bu nedenle çalışırken oldukça hassas ve titiz davranılması gerekir. Kan taşı olarakta bilinen hematit taşı, kahverengi ve kırmızı renktedir. Ayrıca içerdiği kayaçlardan ötürü farklı renklerde de olabilir. Çelik üretiminde kullanılan önemli bir mineraldir. Sağladığı yararlardan dolayı, eski dönemlerde kullanılan taşların başında gelir.

Doğada bol miktarda bulunan hematit taşı değişik şekillerde de olabilir. En çok rastlanan türü ince taneli, yumuşak ve topraksı yapıda olan kırmızı aşıboyasıdır. Bu türün içinde böbrek biçiminde ya da lifli yapıda bulunan pekişik yapılı hematitler yer alır.

Hematit Taşının Özellikleri Nelerdir?

Hematit taşı diğer adıyla kan taşının en önemli özelliği; görünüş olarak demire benzeyen fakat kolaylıkla kırılabilen hassas bir taş olmasıdır. Özellikle ince kesimli olanlar yere düştüğünde kolayca kırılabilirler. Narin bir kristal olan hematit, demirin başlıca kaynaklarındandır. Narin olmasından dolayı işlenirken oldukça hassas ve titiz davranılmalıdır. Hematit taşı çelik üretimin kullanılan tek mineraldir. Alüminyum, silisyum, manganez ve toryum elementlerinden oluşur. Eski uygarlıklarda tılsım olarak kullanılan hematit, Eski Mısır’da büyülü taş, Eski Romalılarda ise düşmana karşı korunmada etkili bir silah olarak kabul edilmiştir. Günümüzde ise tamamen şifa kaynağı olarak kullanılır. Farklı coğrafi bölgelerde bolca bulunan hematit taşları, kahverengi, siyah, gri ve kırmızı renkte olabilirler. Bazıları ise koyu yeşil renkte olup, üzerinde tıpkı kan damlalarına benzeyen kırmızı küçük lekeler vardır. Bunun sebebi taşın yapısında bulunan demir oksit mineralidir. Genellikle yarısaydamdır. Koyu kırmızı ve ışıltılı çizgileri vardır. Enerjisi oldukça yüksek bir taştır. Bu enerji ayaklarınızı toprağa güvenle basmanızı sağlar. Hematit taşında bulunan enerji kristalleri hayata dair farkındalığınızı arttırarak, öğrendiğiniz bilgileri beyninizde harmanlayıp, uygulamanızı kolaylaştırır.

Doğal bir ağrı kesici özelliği olan hematit, uyku problemlerinin çözülmesine ve uyku düzenini sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda vücudunuzda meydana gelen açık yaraları hızla kapatma özelliğine de sahiptir.

Hematit Taşı Nerelerde Çıkarılır ve Nasıl Anlaşılır?

Hematit taşı, daha çok volkanik ve metaformik kayaçlarda, birincil ve ikincil olarak oluşan tortul kayaçlarda yaygın olarak görülür. Dünya üzerinde; Almanya, İngiltere, Çin, Güney Amerika, Kanada, Kazakistan ve Brezilya gibi ülkelerde çıkarılmaktadır. Opak bir görünüme sahip olan hematit kristalinin sertliği 5-6 arasında değişmektedir.

Hematit taşının gerçek ya da sahte olduğunu genellikle elinize aldığınızda anlayabilirsiniz. Eğer anlaşılmıyorsa, basit birkaç yöntemle anlaşılabilir. Birçok değerli taşın imitasyonu olduğu gibi hematit taşının da sahtesi vardır. Fiyat olarakta daha ucuz olan bu taşlar, genellikle değerli taşın rengine boyanıp, hematit taşına benzetilmektedir. İlk bakışta anlaşılması zor olan bu durum taşın bir kenarının kırılmasıyla daha net anlaşılabilir. Taşı kırdıktan sonra dış ve iç rengi arasındaki uyumsuzluk taşın sahte olduğunu gösterir. Yani dışı farklı renk, içi farklı renkte olur. Taşı biraz çakmakla ısıttığınızda taşın renginde bir değişim oluyorsa bu yine taşın imitasyon olduğunu gösterir.

Hematit Taşı Nasıl Temizlenir?

Hematit taşının etkisini devam ettirmesi ve vücuttan aldığı negatif enerjiyi dışarı atabilmesi için belli aralıklarla temizliğinin yapılması gerekir. Hematit taşını 5 dakika kadar akan suyun altında temizleyebilir ya da güneşin altında yaklaşık 1 saat bekletebilirsiniz. Bunun yanında, hematit taşından yapılmış aksesuarlarınızı da nemli bir bez yardımıyla, bastırmadan hafifçe silip, kuru bir bezle kurulayarak temizliğini yapabilirsiniz.

Hematit Taşının Faydaları

Hematit taşı, doğada bulunan ve bilinen en faydalı taşlardan biridir. Çeşitli araştırmalara da konu olan hematit taşının insan için birçok faydasını sayabiliriz. Bunlardan birincisi çağımızın önemli hastalıklarından biri olan stresi ve gerginliği azaltıcı etkisi olmasıdır. Stresin, ekonomik sıkıntılar, iş ve aile hayatında yaşanan problemler, aniden ortaya çıkan aksaklıklar, olumsuzluklar, kişinin sevdiği birini kaybetmesi gibi birçok sebebi vardır. Kişiyi yoğun stres altına sokan bu durumlar karşısında hematit taşı kişiye güç ve enerji vererek canlılık kazandırır.  Özellikle hematit taşından yapılmış bileklikler, stresi minimum düzeye düşürmeye yardımcı olur. Kısa süre sonra vücudunuzun rahatladığını ve sakinleştiğinizi hissedersiniz. Hematit taşının sinir sistemini düzenleme etkisi sayesinde aşırı heyecanlanma ve duygulanma durumlarınız ortadan kalkar. Vücudunuzu ve zihninizi daha kolay yönetirsiniz.

Hematit taşı bedendeki negatif enerjiyi atmanızı sağlayarak, hem bedeninizi hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirir.  Böylelikle hastalıklara yakalanma riskiniz azalır. Eğer hastaysanız, hastalığınızı daha hafif atlatmanıza yardımcı olur.

Bedeninizde bulunan gizli enerjileri hareket ettirerek, kişiye cesaret verir. Korkularınızı yenmenizi sağlar, kendinize ve çevrenize bakış açınızı pozitif hale getirerek, özgüven sağlar. Hematit taşının yukarıda sayılan faydalarından tam olarak yararlanabilmek için taşın, güneş enerjisi ve doğadaki diğer enerjilerin taştan geçerek bedene ulaşması gerekir.

Kararsız kaldığınız ya da ne yapacağınızı bilmediğiniz durumlarda hematit taşı size yardımcı olabilir. Karar vermede yaşanan güçlüklere birebir iyi gelen hematit taşı,  içinizde rehberi çıkartmanızı sağlayarak, sizi en doğru olan seçime yönlendirecektir.

Hematit taşının çekim gücünün fazla olmasından dolayı kişisel çekim gücü sağlar ve kişiye neşe verir. İnsan zihnini berraklaştırarak, zeka ve akıl kıvraklığı sağlar. Hafızayı güçlendirici etkisi vardır.

Hematit taşının genelde psikolojik etkileri ve faydası daha çoktur. Bu etkilerden bir diğeri de insana mutluluk vermesi ve insanı sürekli pozitif düşünmeye yöneltmesidir. 

Hematit taşının psikolojik faydalarının yanı sıra bir de fizyolojik faydaları vardır. Kan dolaşımını düzenleyerek, hücrelerin sağlıklı yapıda olmasını sağlar. Kalbi ve böbreği korur. Özellikle yüksek tansiyon hastalarına oldukça yararlıdır. Bel soğukluğu hastalığına karşı iltihap sökücü etkiye sahiptir. Dalağın düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. İskelet sistemi hastalıklarını da tedavi edici özelliği vardır. Karaciğere, mideye ve gözlere de faydalıdır.

Toplumumuzda sıkça rastladığımız romatizmaya özelliklede hayatınızı felç eden iltihaplı romatizmalara karşı faydalıdır. Ağrıların azalmasına yardımcı olur. Eğer saçlarınız seyrek, yıpranmış ve dökülüyorsa, hematit taşı saçlarınızın dökülmesini durdurarak daha gür saçlarınızın çıkmasını sağlar.

Görüldüğü gibi doğal taşların insanlar için birçok faydası vardır. Yüzyıllardır bu inançla hareket eden insanlar faydalı taşları kullanmışlardır. Günümüzde de kullanılmaya devam etmektedirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her taşın her insanda aynı etkiyi ve aynı faydayı göstermesini beklemektir. Bu yanlış bir davranıştır. Tıp ilimi bu kadar ilerlemişken bazı hastalıkları görmezden gelip sadece taşlardan şifa beklemek sağlığa zarar verebilir. Şifalı taşları bilimsel bir tedavi yöntemi olarak değil de alternatif ve destekleyici bir yöntem olarak kabul etmemiz gerekir.

İlgili Makaleler