İsmini Almanca Koagulationvitamin’den (pıhtılaşma vitamini) alan K vitamini, en önemli görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan önemli bir vitamindir. Vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanan K vitamini yağda çözünen vitaminler arasında yer alır.
K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlamanın yanında birçok faydalı görevde bulunur. Kemiklerin kırılmaya karşı korunmasına yardımcı olur, menopoz sonrasında kemik yetmezliğini önler, damar sertliği riskini azaltır, prostat ve karaciğer kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
K vitamini eksikliği, fazla antibiyotik kullanımı, vücuttaki K vitaminin emilmesine sebep olan hastalıklar (safra kesesi ya da safra yolu hastalıkları, çölyak hastalığı gibi), karaciğer hastalıkları, ağır yanıklar dışında sıklıkla görünen bir sorun değildir. Bunun sebebi ise, vücutta bulunan iyi bakterilerin K vitamini üretebilmesidir. Ayrıca düzenli olarak yeşil sebzeler üreten bir kişi, bunlar bol miktarda K vitamini içerdiği için bu eksikliği de yaşamaz.
K vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişebilir fakat her insanın günlük olarak alması gereken ortalama K vitamini miktarları şöyledir;
0-6 ay arasındakiler: 2 mcg (mikrogram)
7-12 ay arasındakiler: 2,5 mcg
1-2 yaş arasındakiler: 30 mcg
4-8 yaş arasındakiler: 55 mcg
9-13 yaş arasındakiler: 60 mcg
14-18 yaş arasındakiler: 75 mcg
19 yaş üstündekiler: 90 mcg
K vitamini İçeren Besinler
Düşük dozda K vitamini içeren besinler;
- Kırmızı et
- Tavuk
- Fesleğen: Yemeklere ya da salatalara eklenecek bir yemek kaşığı fesleğen günlük K vitamini ihtiyacını karşılar.
- Yumurta
- Süt
- Ekmek
- Tereyağı
- Havuç
- Kereviz
- Mısır
- Yeşil fasulye
- Taze soğan: Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız taze soğanın 100 gramı bile günlük K vitamini ihtiyacının kat be katını karşılamaktadır.
- Pirinç
- Domates
- Patates
- Kekik: 1 çay kaşığı kekik, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 20’sini karşılar. Bu yüzden yemeklerde, özellikle etlerde kekik kullanmak oldukça faydalıdır.
- Biber
- Yerfıstığı
- Bal kabağı
- Elma
- Portakal
- Çilek
Orta dozda K vitamini içeren besinler;
- Kuşkonmaz
- Karnabahar
- Peynir
- Bezelye
- Kahve
- Avakado
Yüksek dozda K vitamini içeren besinler;
- Lahana
- Ispanak: Tek bir yaprak ıspanak vücudun ihtiyaç duyduğu K vitaminin yüzde 60’ını içerir, bu yüzden iki çiğ ıspanak yaprağı yemek bile günlük ihtiyaçtan fazlasını karşılayacaktır.
- Pazı
- Maydanoz
- Semizotu
- Ada Çayı: Aynı zamanda magnezyum, demir ve C vitaminleri de içeren ada çayının bir çorba kaşığı, günlük K vitamini ihtiyacının yarısını karşılar.
- Kıvırcık
- Marul
- Leblebi
- Karaciğer
- Yeşil çay
- Brokoli: Bir adet Brüksel lahanası vücudun ihtiyaç duyduğu K vitaminin yüzde 65’ini karşılar.
- Brüksel lahanası: Bir adet Brüksel lahanası vücudun ihtiyaç duyduğu K vitaminin yüzde 42’sini karşılar.
- Şalgam
- Balık yağı