Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Kapsül Otel Nedir?

yazar: Büşra Sunal

Seyahat etmek; yeni yerler keşfetmek, yeni lezzetler tatmak, yeni insanlarla tanışmak ve unutulmayacak anılar biriktirmek demektir. Ve seyahatin en önemli unsurlarından bir tanesi de konaklamadır. Bu nedenle bir yere yolculuk etmeyi düşünen kişinin ilk olarak planlaması gereken şeylerden bir tanesi de nerede konaklayacağıdır. Çok sayıda konaklama tipi mevcuttur ve kişi bütçesini, beklentilerini, isteklerini göz önünde bulundurarak kendisine en uygun olan konaklama tipini seçmektedir. Bu yazımızda belki daha önce duyduğunuz, belki de ilk kez duyacağınız bir konaklama tipinden bahsedeceğiz: Kapsül Otel.

Nedir kapsül otel? Diğer konaklama tiplerinden farkları nelerdir? Burada kalmayı düşünenleri ne gibi avantajlar ve dezavantajlar beklemektedir? İlk kapsül otel nerede açılmıştır? Kapsül otellerin özellikleri nelerdir? Buraya giriş yapan birini ne gibi prosedürler beklemektedir? Kapsül otelleri daha çok kimler tercih etmektedir? Bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtını yazımızda bulacaksınız. Dilerseniz öncelikle kapsül otelin ne anlama geldiği ile başlayalım…

Kapsül Otel Nedir?

Kapsül otel; Japonya’da geliştirilmiş olan ve çok sayıda küçük odalardan (kapsüllerden) oluşan, alışılagelmiş otellerde sunulan birtakım hizmetlere ihtiyacı olmayan misafirlerin uygun fiyatlara konaklamasını mümkün kılan konaklama tipidir.

Odalardaki imkanlar değişkenlik göstermekle birlikte çoğunda televizyon, elektronik konsol ve kablosuz internet bağlantısı vardır. Yine bu odaların çoğunda telefonunuzu şarj etmeniz için kullanabileceğiniz prizler de mevcuttur. Kapsülün açık olan kısmı mahremiyet için perde ya da jaluziyle kapatılabilmektedir. Kapsüller genellikle iki katlı olmakta ve üst kattaki kapsülü rezerve edenler basamaklar yardımıyla ikinci kata çıkabilmektedirler. Odaların büyüklüğü ise değişkenlik göstermekle birlikte genellikle ortalama 2 metre boyunda , 1,5 metre yüksekliğinde ve 1,5 metre enindedir.

Kapsül Otele Girdikten Sonraki Adımlar Nelerdir?

Elbette her kapsül otelin kendine has prosedürleri olabilir. Aynı şekilde farklı kapsül oteller, farklı imkan ve hizmetler sunabilir. Ancak genellikle kapsül otele girdikten sonraki adımlar şöyledir:


Ayakkabılar Çıkarılır

Otele girer girmez ayakkabılar çıkarılır ve otelin verdiği terlikler giyilir. Ayakkabılar ise kilitli dolaplara koyulur ve dolabın anahtarı da genellikle resepsiyondaki görevliye teslim edilir.

Resepsiyondan Bir Anahtar Verilir

Check-in sonrası çoğunlukla misafire bir başka anahtar daha verilir. Bu eşyalarınızı, bavulunuzu, çantanızı koyabileceğiniz kilitli bir dolabın anahtarıdır ve anahtardaki numara kapsül numaranızla aynı olmalıdır.

Duşların Olduğu Kata Çıkılır

Ardından duşların olduğu kata çıkılır ve genellikle aynı anahtarla burada yer alan dolap açılır. İçerisinde çoğu zaman şampuan, diş macunu, fırça ve havlu yer alır. Yıkanıp paklanıp kurulandıktan sonra ise dolaptan çıkan pijama giyilir.

Odaya Çıkılır

Ardından odaya geçilir, jaluzi ya da perde indirilir ve güzel bir uyku çekilir.


Kapsül Oteller Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Kapsül otellerin avantajı fiyatlarının uygun olmasıdır.
  • Kapsül otellerin dezavantajı gürültüdür. Bir odada çıkan ses diğer birçok odadan rahatlıkla duyulabilmektedir.
  • Klostrofobisi olanların kapsül otellerde kalabilmesi pek mümkün değildir.
  • Kapsül oteller genellikle erkekler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca hala bazı kapsül oteller sadece erkekleri kabul etmektedir. Bununla birlikte bazı kapsül oteller de hem kadınları hem erkekleri kabul etmekte, bunların çoğunda da erkek ve kadınlar için ayrı bölümler bulunmaktadır.
  • Kapsül otellerin bazılarında atıştırmalıkların da yer aldığı barlar vardır. Buradaki çalışana kapsül numarası verilerek yiyecek ve içecek sipariş edilebilir. Tutar ise faturaya yansıtılır.
  • Kapsül otellere girip o anda rezervasyon yaptırılabilir. Ancak erken rezervasyon yaptırılırsa daha uygun fiyatlarla konaklanabilir.
  • Kapsül otellere genellikle uzun süreli rezervasyon yaptırılamaz. En az dört, en fazla 17 saat kalınabilmekte ve ancak 17 saatin sonunda eğer yer varsa bir sonraki gün için rezervasyon yaptırılabilmektedir. Birkaç günlük rezervasyon yapılabilen kapsül oteller olsa da, bunlarda da genellikle her sabah check-out yapıp aynı gün tekrar check-in yapmanız istenmektedir.
  • Odalar çoğunlukla bembeyazdır.
  • Kapsüllerde sigara içilmez ve yemek yenilmez.
  • Tuvaletler ve duşlar ortaktır.
  • Japonlar dışarıda eğlendikten sonra alkollü oldukları veya üşendikleri için eve gitmedikleri zamanlarda kapsül otelleri tercih edebilmektedirler.
  • Kapsül oteller Japonya’da ortaya çıktığı için Japonya’ya gelen turistlerden merak ettikleri için burada konaklayanlar da vardır.
  • Her kapsül otelin sunduğu hizmet birbirinden farklı olabilir. Bu yüzden rezervasyon öncesi sunulan imkanlar konusunda bilgi edinmekte fayda vardır. Örneğin; çoğu kapsül otelde havlu, pijama ve diş fırçası verilir. Ancak hepsinde yüz kremi olmayabilir. Ya da telefonunun şarj aletini unutanlar için bazı kapsül otellerde belirli bir ücret karşılığında şarj aleti kiralanabilir. Ayrıca, bazı kapsül otellerde birtakım ekstra ücretler de söz konusu olabilir. Örneğin; büyük bir bavulu olan misafirden bunun için ekstra ücret talep edilebilir.
  • İlk kapsül otel 1979 senesinde Japonya’da açılmıştır. Capsule Inn Osaka adlı otel Kisho Kurukawa tarafından yapılmıştır.

Kapsül Otelde Kalacakların Yanlarında Götürmeleri Tavsiye Edilen 3 Şey

Kalacağınız kapsül oteli seçtikten sonra otelin sunduğu imkanları kontrol etmenizde fayda vardır. Çünkü daha önceki bölümde de belirttiğimiz gibi her kapsül otelin sunduğu imkanlar birbirinden farklı olabilir. Ve ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz şey seçtiğiniz otelde yoksa bunu önceden bilmeniz iyi olacaktır.

Bununla birlikte kapsül otelde kalacakların aşağıda belirtilen 3 şeyi yanlarında götürmeleri tavsiye edilmektedir.

Kulak Tıkacı

Diğer odadaki insanların gürültüsünden ve horlamalarında korunmak için kulak tıkacı bulundurulabilir.

Şarj Aleti

Kapsül odalarda genellikle priz bulunur. Ancak şarj aleti yoksa bu prizler bir işe yaramayacaktır. Günümüzde bazı kapsül oteller şarj aleti kiralamaktadır, ancak bu da ücrete tabidir ve her zaman müsaitlik söz konusu olmayabilir.

Küçük Bir Çanta

Otel içinde gezinirken ya da odaya giderken telefonu ve değerli eşyaları koyabilecek küçük bir çanta bulundurulabilir.

Bu 3 şeyin dışında ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz ve seçeceğiniz kapsül otelin imkanları içerisinde yer almayan şeyler varsa onları da yanınızda götürebilirsiniz.

Son Olarak…

Artık kapsül otel nedir, diğer otellerden farkları nelerdir, ilk olarak hangi ülkede ortaya çıkmıştır gibi birçok sorunun yanıtını biliyorsunuz. Kim bilir belki bir gün yolunuz düşer ve kapsül otelleri deneyimleme fırsatını da yakalarsınız;)

İlgili Makaleler