Evcil hayvan edinirken kararsız kalınan noktada belirleyici olan en önemli şey muhtemelen seçtiğiniz hayvanın mama ve tuvalet ihtiyacı konusudur. Şayet bir köpek alıyorsanız onu her gün dışarı çıkarıp dolaştırmanız ve tuvalet ihtiyacını giderene kadar onunla birlikte beklemeniz gerekir. Bu süreçte acele etmeyip, tasmasından çekiştirmeyip onu rahat bırakmanız oldukça önemlidir.
Bununla ilgilenecek vaktiniz ve enerjiniz yoksa tercihinizi bir kediden yana da kullanabilirsiniz. Kedinizin tuvalet ihtiyacı için bir kum kabı ve kedi kumu bulundurursanız size ihtiyaç duymadan bu ihtiyacını giderecek ve sizin de onu tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkarmanıza gerek kalmayacaktır.
Kedi kumu seçerken kedinizin alışkanlıklarını göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir ancak bu noktada unutmamanız gereken bir diğer ayrıntı kolay temizlenir bir kum seçmenizdir.
- Topaklaşan kum dediğimiz kum türlerini temizlemek oldukça kolaydır. Kediniz tuvalet ihtiyacını giderdikten kısa bir süre sonra dışkının etrafı kumla kaplanır ve bir topak haline gelir. İdrar ise kuma hapsedilir ve idrarlı kumlar bir araya gelerek bir topak oluştururlar. Oluşan topakları alıp atmanız yeterlidir. Geriye yalnızca temiz kum kalır.
- Topaklaşan kumlarda oluşan bu topakları bir an evvel atmanız oldukça önemlidir. Aksi takdirde özellikle idrarın etrafında oluşan topaklar kum kabına yapışabilir. Bu durumda hem çok rahatsız edici bir koku oluşur hem de yapışan kum topaklarını kum kabından temizlemek oldukça zor olur.
- Eğer kristal kum denilen daha iri ve beyaz taneli kumlardan kullanıyorsanız durum biraz farklı. Kediniz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra dışkıyı bir kum küreği yardımıyla hemen alıp atmanız gerekir. İdrar ise kumun absorbe edici özelliği sayesinde kum tanelerinin içine hapsedilecektir. Bembeyaz kum tanelerinin renginin idrarla dolarak sarıya döndüğünü görebilirsiniz. Dışkıyı attıktan sonra kalan kumu karıştırarak homojen bir karışım elde etmeniz gerekir. Kumun rengi çoğunlukla sarıya döndüğünde kumun tamamını döküp tuvalet kabını yıkadıktan sonra temiz kumu koymanız yeterlidir.
Her iki durumda da kumları temizleyip kabı temizlemeyi ihmal etmemek gerekir. Haftada bir defa da kum kabını yıkayıp kuruduktan sonra temiz kumu koymanız daha hijyenik olacaktır.