Mide yanması, mide asidiyle ilişkili olan, çocuklardan tutun da, yetişkinlere, ileri yaştakilere kadar birçok insanda görülebilen bir mide rahatsızlığıdır. Yanma, midede bulunan besinlerin, düzgün şekilde sindirilebilmesi için salgılanan asitlerin, çeşitli sebeplerden dolayı fazla salgılanması sonucunda karşılaşılan bir şikâyettir.
Mide yanmasının en basit sebebi, yeme alışkanlıklarındaki yanlışlardan kaynaklanır. Zor sindirilen, işlem görmüş, yeterince temizlenmemiş gıdaların tüketilmesi sonucu ya da bu yiyeceklerin yeterince çiğnenmeden yutulması sonucunda mide yanması görülebilir. Aynı zamanda öğünlerde aşırıya kaçanlar da bu sorundan muzdarip olabilirler. Fazla dar ya da midenin çevresini rahatsız eden şeyler giyinmek de yanma yapabilir. Şikâyetlerin sebepleri bunlar ise, yemeklerin az az ama sık sık tüketilmesi, ek olarak da yeterince çiğnenip yutulması sonucu şikâyetlerde hafifleme olacaktır. Ayrıca oda sıcaklığında bir bardak süt ya da bol su içilerek de mide yanması hafifletilebilir. Bu iki sıvı da asitsiz olduğundan midenin hareketlerinin düzene girmesini ve yatışmasını sağlar.
Yemeklerden sonra bir süreliğine dik durmak, yatmadan hemen önce yemek yemekten kaçınmak, uyurken yüksek yastıklar kullanmak da şikayetlerden kurtulmak için başvurulabilecek yöntemlerdendir. Ayrıca olabildiğince mide bölgesini rahatsız etmeyen, sindirim faaliyetlerini kısıtlamayan giysiler giymeye de dikkat edilmesi gerekir.
Eğer ki yanma şikâyetinin sebepleri bunlar değilse ve kişinin daha önceden teşhis edilmiş kronik bir rahatsızlığı varsa, yapılması gereken şey bir doktora başvurmaktır. Mide yanmasına sebebiyet verebilecek yaygın rahatsızlık reflüdür. 3 kişiden 2’sinde bulunan bir rahatsızlık olan reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflüye ek olarak yanma, gastrit, ülser ve mide kanseri gibi hastalıkların habercisi de olabilir. Teşhis edilmiş rahatsızlığın türüne göre doktor, ilaç tedavisine başvurabilir. İlaç tedavisiyle birlikte midedeki asit oranının düzenlenmesi ve mide yanması şikâyetinin tamamen ortadan kaldırılması hedeflenir.
Mide yanması durumunda tüketilebilecek yiyecekler;
Patates: Sindirim ve mide sorunlarında en çok başvurulan yiyeceklerden biri olan patates, çiğ olarak tüketilebileceği gibi, haşlanarak da yenebilir.
Ispanak: Haşlanmış yemeği ya da çiğ bir şekilde hazırlanan salatası, mide yanması şikâyetlerine birebirdir.
Muz: Lifli meyvelerin mideye ve sindirim sistemine faydaları bilinmektedir, muz da bu faydalı meyvelerden biridir.
Tahıllar: Bulgur, esmer pirinç, arpa, yulaf gibi tahıllı yiyecekler mide yanmasına iyi gelir. Kepekli ürünlerin fazla tüketimi gaza sebebiyet vereceğinden tavsiye edilmez.
Baklagiller: Fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerde bulunan maddeler, midede koruma faktörünü artırmaktadır.
Hurma: Doğal bir şeker olduğu için yemeklerden sonra tüketilebilecek olan hurma tatlı krizlerine çare de olabilir.
Maden suyu: toplum içinde büyük öğünlerden sonra en çok başvurulan sıvılardan biridir maden suyu. Sindirim ve mide asitlerinin düzenliliği için günde 1-2 kez maden suyu tüketmek iyidir.