Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Öğrenciler İçin Yurtdışı Eğitim ve Tatil Önerileri

Yurtdışı deneyimi kazanmak isteyen öğrenciler, devlet destekli veya özel birçok program sayesinde eğitim, çalışma ve tatil fırsatı bulabiliyor.

Öğrencilerin yurtdışı deneyimi için birçok program bulunuyor. Bu programlarla öğrenciler, hem yabancı dillerini hem de sosyal yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyor. Ayrıca farklı hayat şartları hakkında deneyim kazanmış oluyorlar. Makalemizde öğrenciler için farklı yurtdışı eğitim ve tatil fırsatlarını derledik.

Öğrenci Değişim Programları

Öğrenciler için en önemli yurtdışı eğitim fırsatı, öğrenci değişim programlarıdır. Bu programlar, çeşitli lise ve üniversitelerin yurtdışındaki eğitim kurumları ile yaptıkları uluslararası eğitim anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bu programlarda farklı ülkelerden öğrenciler, eğitimlerinin bir bölümünü yurtdışındaki anlaşmalı kurumlarda yapabiliyor.

Bu programlardan bazıları şunlar;

  • Erasmus Öğrenci Değişim Programı: Yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle işbirliğini sağlamaya yönelik yürütülen bir değişim programıdır. Erasmus’un amacı, Avrupa’daki yüksek eğitimin kalitesini artırmak ve eğitimi Avrupa standartlarına ulaştırmaktır. Üniversite öğrencilerinin yurtdışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum veya kuruluşta staj yapmalarını sağlayan öğrenci değişim programıdır. Erasmus, 1987 yılından bu yana uygulanıyor. Erasmus, 3 milyondan fazla öğrenciye Avrupa’da eğitim imkânı sağlıyor. Türkiye’deki herhangi bir yüksek eğitim kurumunda veya meslek okulunda eğitim görmek, Erasmus programına katılmak için yeterli... 
  • Mevlana Değişim Programı: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) bünyesinde yürütülen Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile yürürlüğe girmiştir. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsar. Programa katılmak isteyen öğrenciler en az 1, en fazla 2 yarıyıl eğitim için faydalanabiliyor. Öğretim görevlileri ise en az 1 hafta, en fazla 3 ay dünyanın değişik ülkelerindeki yükseköğretim kurumlarında ders verebiliyor. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler. 
  • Youth For Understanding (YFU) Kültürlerarası Değişim Programları: YFU, 1951 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. 15-18 yaş grubundaki lise öğrencilerine yönelik bir program olan YFU, 64 ülkedeki bazı eğitim kurumları ile anlaşmalı. Bugüne kadar 250 binden fazla öğrenciye yurtdışı eğitim fırsatı sunan YFU, dünyanın en eski, büyük ve saygın değişim kuruluşlarından biridir. YFU Türkiye, dünya çapında örgütlenmiş deneyimli bir kuruluşun parçasıdır. 
  • Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) Programları: YES, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Bürosu’nun bir projesi. Büro’nun fonlarıyla desteklenen YES, lise düzeyinde tamamen burslu bir değişim programı. 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Amerikan Kongresi’nin aldığı kararla başlatıldı. Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde, Amerikalılara karşı algıların ve anlayış köprülerinin onarılması ve kurulması amacıyla hayata geçirildi. Program kapsamında; Türkiye, Arnavutluk, Endonezya, Güney Afrika, Malezya, Filipinler, Sierra Leone, Hindistan, Mısır, Gana, Senegal, ve Suudi Arabistan gibi 40'tan fazla ülkeden 15 –17 yaş arası öğrenciler, 1 yıl boyunca ABD’li ailelerin yanında kalarak öğrenimlerine Amerikan liselerinde devam edebiliyor. YES Konsorsiyumu’nun Türkiye’deki ortak organizasyonu Türk Kültür Vakfı’dır. Türk Kültür Vakfı, YES bursu aday öğrencilerini, 5 aşamalı bir değerlendirme sonunda seçer. 
  • American Field Service (AFS): 1947 yılında başlayan uluslararası öğrenci değişim programıdır. Lise ve üniversite öğrencileri için uygulanan programın Türkiye ayağını Türk Kültür Vakfı yürütüyor. AFS öğrencileri, 1999 yılında “AFS Gönüllüleri Derneği”ni kurdu. AFS, farklı ülkelerdeki öğrencilere dil eğitimi, sosyal sorumluluk projelerine katılma, staj ve dil eğitimi imkânı veriyor. 
  • Özel Değişim Programları: Devletin desteklediği programların dışında özel kurumlar aracılığıyla da öğrencilerin yurtdışında eğitim almaları mümkün. Bu eğitimler genel olarak öğrencilerin dillerini veya uzmanlıklarını geliştirmelerini amaçlıyor. Bu eğitim programlarından ücret karşılığı veya burslu olarak yararlanılabiliyor. Türkiye’de de sık sık gerçekleştirilen yurtdışı eğitim fuarları aracılığıyla öğrenciler, kendilerine en uygun okulu ve programı bulabilir. 
  • Yabancı Dil Okulları: Yabancı dil öğrenmek ve geliştirmek amacıyla birçok yurtdışı dil okulu bulunuyor. Bu okullarda eğitim alabilmek için bazı özel kurumlar aracılık yapıyor. 

Öğrencilere Yurtdışı Çalışma ve Tatil Programları

Öğrenci değişim programlarına ek olarak öğrencilerin yaz tatillerini değerlendirmelerine olanak sağlayan yönelik programlar da vardır.

Bu programlardan bazıları şunlardır;

  • Work and Travel: Amerika’da herhangi bir işte çalışıp para kazanmak ve seyahat edebilmek için başlatılan öğrencilere yönelik bir programdır. Programın uygulanması, ücret karşılığı yapılıyor. Öğrencinin istediği bir kentte veya eyalette kendisine uygun işi seçmesine, kalacak yer ayarlamasına, çalışma saatlerini düzenlemesine ve ulaşım imkânlarını araştırmasına veya bu konulardaki sorunların çözümüne yardımcı olan program; başka bir kültürle tanışan öğrencinin sosyal yeteneklerini geliştirmesine ve yabancı dil pratiği yapmasına da olanak sağlıyor. Program, hem para kazanmak hem de seyahat etmek isteyen öğrenciler için biçilmiş kaftan niteliğinde... Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi izni ile üniversite öğrencilerine çalışma ve seyahat imkânı veren “kültürel değişim programı”dır. 1961 yılından itibaren Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yetkilendirdiği sponsorlar aracılığıyla yürütülen programda, katılımcıya yaz tatilinde Amerika’da çalışarak kendi parasını kazanma, dil pratiği yapma ve seyahat etme imkânı tanınıyor. Work and Travel programının sunduğu fırsatlardan yararlanabilmek kişinin kendi çabası ve isteğine bağlı… 
  • İnterrail: Öğrencilerin yaz tatillerini Avrupa ülkelerini seyahat ederek değerlendirmesine yardımcı olan başka bir uygulama da İnterrail’dir. Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından hayata geçirilmiştir. Gezginlere kolaylık sağlamayı amaçlayan program, aslında bir bilet uygulamasıdır. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde tek bir biletle, istenen trenle seyahat etmeyi sağlar. “İnterrail Global Pass” bileti, Avrupa'nın 30 ülkesinde geçerli. Bu biletle Avrupa’nın belirlenen ülkelerinde 5 gün ile 1 ay arasında gezilebiliyor. “İnterrail Bir Ülke Pass” bileti ise, seçilen Avrupa ülkesinden herhangi birinde 3 gün ila 8 gün arasında sınırsız serbest olanağı sağlıyor. “İnterRail Pass” kartlarını Avrupa’da daimi olarak ikamet edenler ile 6 aydan fazla bir süredir bir Avrupa ülkesinde kaldığını belge ile ispatlayan diğer ülke vatandaşları satın alabilir. Vatandaşlık durumu pasaport/kimlik kartı ile ikamet durumu ise resmi makamlarca verilen ikametgâh belgesiyle kanıtlanır. İnterrail bileti şu ülkelerde geçerli; Almanya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, ÇekCumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan. 

Yurtdışı Eğitim ve Tatilin Kazandırdıkları

Yurtdışı eğitim değim ve tatil programlarının öğrencilere birçok yönden faydası bulunuyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  • Yabancı dili geliştirme fırsatı verir. 
  • Sosyal çevre ve gelecekteki kariyer planları için ufuk açar. 
  • Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışma ve sosyal sorumluluk projelerine katılma imkânı verir. 
  • Yeni insanlarla tanışma ve ilgi alanlarını keşfetme olanağı sağlar. 
  • Programlara katılanların kendilerini tanımalarına ve genel kültürleri geliştirmelerine fırsat verir. 
  • Özgüven kazandırır; farklı hayat şartlarına uyumu kolaylaştırır. 
  • Meslek ve alan seçimi konusunda fikir verir, yol gösterir. 
  • Üniversite veya lise hayatında gelecek planlar için fikir verir. 
  • Farklı kültürlerle tanıma ve dayanışma imkânı sunar. 
  • Yurtdışında çalışma, eğitim alma veya tatil yapma meslek seçimi için yardımcı olur. 
  • Yeni hobiler kazandırır, mevcut yetenekleri geliştirir. 
  • Sanatsal aktivitelere katılım sağlayarak yetenekleri keşfetme olanağı sunar. 

İlgili Makaleler