Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Prematüre Doğum Neden Olur?

Anne-baba olmaya hazırlanan her birey, doğacak bebeğinin zamanında doğmasını, sağlıklı ve sıhhatli olmasını diler. Ama maalesef bu dilek her zaman gerçekleşmez. Bebeğin doğumu sırasında ve sonrasında oluşabilecek birçok komplikasyon vardır ve bunların en önemlilerinden biri de bebeğin erken doğmasıdır.

Prematürelik, bebeğin 37. ya da daha öncesindeki haftalarda dünyaya gelmesidir. Normal olarak bilinen doğumlar genellikle 38,39 ya da 40. haftalarda meydana gelir. Bu süreden önce dünyaya gelen bebeğin anne karnında gelişmek için yeterli zamana sahip olmamasından dolayı prematüre bebekler Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne alınır. Burada gerekli tedaviyi gören bebekler, gelişimleri stabil görünene kadar bu bakıma devam ederler. Taburcu edilen prematüre bebeklerin, daha sonrasında da tıbbı yardım almaları gerekebilir.

Prematüre doğuma sebep olan birçok neden vardır. En sık karşılaşılan sebep çoğul gebeliktir. Ardından annenin diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olması da prematüre doğuma sebep olabilir. Ancak doğumdan sonra bu sebepler net olarak belirlenemez ve bu hastalıklardan ya da durumlardan birine sahip olmayan bir annenin de prematüre doğum yapması riski bulunur.

Sebep ne olursa olsun, bebeğin doğumundan sonra bunun sebebini, yapılan yapılmayan şeyleri düşünmemek gerekir, amaç bebeği sağlığına kavuşturmak olmalıdır.

Tüm dünyada prematüre doğum oranı yüzde 10 iken, ülkemizde de bu oran yaklaşık yüzde 12’dir. Ama 37. haftadan önce doğan her bebek aynı derecede risk taşımıyor olup, prematüre doğumun türlerine göre sınıflandırılmaktadır. 

Gebeliğin 34-36. haftaları arasında doğan bebekler geç erken doğum, gebeliğin 32-34. haftaları arasında doğan bebekler orta erken doğum, gebeliğin 32. haftasından önce doğan bebekler çok erken doğum, gebeliğin 25. haftasında ya da daha önce doğan bebekler ise aşırı erken doğum sınıfına girer. 

Ayrıca 2,5 kilonun altında dünyaya gelen bebekler düşük kilolu, 1,5 kilonun altında dünyaya gelen bebekler çok düşük kilolu, 1 kilonun altında dünyaya gelen bebekler ise aşırı düşük kilolu olarak nitelendirilir.

Prematüre doğmuş yenidoğanın da diğer bebeklere daha özel bir bakıma ihtiyaçları vardır. Hastanede doktorların özenli bakımından sonra taburcu edilen bebeklerin, evde de özenli bir şekilde bakılmaları gerekir. Görünüşü, beslenme ve uyku düzeni, büyüme ve gelişmesi diğer bebeklere nazaran daha farklı olacağından prematüre bebeklerin iyi bir doktoru olması ve bu doktorla sürekli iletişim halinde olunması gerekmektedir. 

İlgili Makaleler