Regl dönemi, halk arasındaki adıyla aybaşı, renklenmek, adet olmak. Kadınların her ay bir defa periyodik olarak yaşadıkları bir yumurtlama dönemidir. Yumurtalıklarda döllenme gerçekleşmediğinde gelişim sürecini tamamlayan yumurta hücresi dökülmeye başlar ve yerini yeni gelecek dokuya bırakır. Bu yenilenme sürecinde de yerinden ayrılan yumurta hücresi kadın vücudundan dışarıya atılır. Bu olay esnasında bir kanama meydana gelir.
Kadınların tüm bu adet döngüsünün tamamen hamileliğe göre tasarlandığı saptanmıştır. Yumurtlama dönemlerinde sperm ve yumurta hücresi karşılaştığında döllenme olur ve bu döllenmiş yumurta fallop adı verilen tüplere doğru yoluna devam eder. Bu olayla birlikte vücutta progesteron hormonu üretimi başlar ve rahim iç duvarını kalınlaştırarak döllenmiş yumurta için uygun ortamı hazırlamaya koyulur. Bu süreçte hamilelik oluşmadıysa vücuttaki progesteron seviyesi düşer ve kalınlaşan rahim duvarı dışarı atılır. Bu olay sonucunda da regl kanaması meydana gelmiş olur.
Mensturasyon döneminde rahimde kanamayı kontrol altına alabilmek için bazı kasılmaları meydana gelir ve rahim kasılmaları kadınlara ağrı olarak yansır. Regl sancısı daha regl dönemi gelmeden kadınların korkulu rüyası haline gelmeyi başarmış bir ağrı türüdür. Regl dönemi öncesinde ve bu dönemde bazı basit önlemler alarak sancısız ve rahat bir dönem geçirmek mümkündür.
Regl Döneminde Nasıl Beslenmek Gerekir?
Regl dönemini takip etmek için çeşitli uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Öncelikle regl dönemi gelmeden bir hafta önce tuz tüketimine ara veriyoruz. Vücudumuzun günlük tuz ihtiyacı ortalama 4 gramdır ve bu 1 çay kaşığı tuza tekabül eder. İhtiyacımız olan tuzu almanın tek yolu elbette sofra tuzu kullanmak değil. Bu tuzu çeşitli besinler aracılığıyla da rahatlıkla alabiliriz. Gelelim tuz – regl dönemi ilişkisine; fazla tuz vücutta ödeme neden olduğu için tavsiye edilmiyor. Regl döneminde ödem ağrıları yaşamamak için tuz tüketimine her zamankinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor.
Hazır ödemden bahsetmişken; su tüketimine mutlaka dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Günlük düzenli su tüketimi ile ödem oluşumunu engelleyebilir siniz. Ayrıca ödem atmanıza yardımcı olacak besinleri tüketmeniz daha rahat bir regl dönemi geçirmenize yardımcı olacaktır. Kiraz sapı çayı, yeşil çay, maydanoz sapları kaynatılarak yapacağınız bir çay, lahana, maydanoz, taze ananas gibi besinler ödem atmanıza yardımcı olur.
Menstürasyon döneminde kahve, siyah çay, asitli içecek ve alkol tüketimine ara vermenizde yarar var. Bu sayede regl dönemine özel meme ağrılarını yaşamadan bu dönemi atlatabilirsiniz. Bu içecekler yerine vücudunuzu rahatlatacak bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. (yeşil çay, ıhlamur, melisa, lavanta gibi)
Regl döneminde yaşanan kanama ile birlikte vücutta demir eksikliği meydana gelir. Bu sebeple özellikle bu dönemde demir açısından zengin beslenmeniz önerilir. Ispanak, brokoli, pazı, tavuk, balık, yağsız kırmızı et, yeşil mercimek, susam, kaju fıstığı, nohut ve börülce gibi demir kaynağı açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz. Aşırıya kaçmadan pekmez tüketerek de demir takviyesinde bulunabilirsiniz.
Bu besinleri tükettiğinizde aldığınız demirin vücut tarafından emilebilmesi için C vitamini gerekiyor. Bu sebeple demir içerikli beslenirken mutlaka C vitamini yönünden zengin gıdalar da tüketmelisiniz; maydanoz, yeşilbiber, mandalina, portakal gibi C vitamini kaynaklarından yararlanabilirsiniz.
Çay demir emilimini azalttığı için bu dönemde özellikle tüketmemeye özen göstermeniz gerekiyor.
Aşırıya kaçmamakla birlikte kuruyemiş tüketmelisiniz. Kuruyemişler doğal ağrı kesiciler olan E vitamini, selenyum ve magnezyum mineralleri açısından zengin oldukları için daha ağrısız bir regl dönemi geçirmenize yardımcı olurlar. Kuruyemiş tüketirken tuzsuz ve kavrulmamış olanları tercih etmelisiniz.
Magnezyum açısından zengin besinleri tercih etmek ani tatlı krizlerinin önüne geçecektir. Regl döneminde canınızın tatlı istemesinin temel sebebi vücuttaki magnezyumun azalmasıdır. Bu sebeple ceviz, fındık, badem, yeşil yapraklı sebzeler, patates, üzüm, baklagiller ve tahıl grubundaki besinleri tüketerek magnezyum eksikliğini telafi edebilirsiniz.
Regl Dönemini Rahat Geçirmenin Yolları Nelerdir?
Eğer resmi giyinmeniz gereken bir iş yapıyorsanız vücudunuzu çok fazla sıkmayacak giysiler tercih etmeli ve bu dönemde çok yüksek topuklu ayakkabılar giymemeye çalışmalısınız.
Bilinenin aksine bu dönemde sıcak su torbası kullanmak çok önerilen bir yöntem değildir. Anlık olarak rahatlamanızı sağlasa da bir iltihaplanma durumunda bunun artmasına sebep olacağı için sağlıklı bir yol değildir. Bunun yerine ılık bir duş alıp rahim kasılmalarının şiddetlenmesine engel olabilirsiniz.
Duş sonrası sizi rahatlatacak kokulara sahip krem ve yağlarla karnınızın alt bölgesine hafifçe masaj yapabilirsiniz.
Regl döneminde spor yapmak çeşitli sebeplerden ötürü korkulu rüyanız olabilir ancak bu dönemde yapacağınız hafif tempolu yürüyüşler hem ağrınızın kesilmesine yardımcı olarak hem de içinde bulunduğunuz ruh halini pozitife çevirecektir.
Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri de ped seçimidir. Naylon içermeyen, mümkün olduğunca doğal ve yumuşak yüzeyli ürünleri tercih etmelisiniz. Aksi takdirde çeşitli cilt problemleri ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
Regl Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?
Safran Çayı
Safran adet söktürücü etkisi yüksek olan bir bitkidir. Bu sebeple regl döneminde çayı demlenerek tüketilmesi kısa sürede rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Fiyat olarak oldukça yüksek olsa da bu çayı hazırlamak için az miktarda safran yeterlidir. Yalnızca bir tutam safranı bir bardak kaynayan suya ekleyerek demlemeniz yeterlidir. 10 dk. demlendikten sonra tüketebilirsiniz.
Maydanoz sapı çayı
Maydanoz sapı çay olarak hazırlandığında hem ödem atmanıza yardımcı olur hem de adet söktürücü özelliği bulunur. Bunun için 10 adet maydanoz sapını yıkayıp bir bardak kaynayan suya ekleyin ve kısık ateşte demleyin. Rengi döndüğünde içime hazır olacaktır.
Civanperçemi Çayı
Regl ağrısına iyi gelen çaylar arasında ilk sıralardadır. Regl döneminiz gelmeden 2-3 gün önce demleyeceğiniz civanperçemi çay çok daha rahat ve ağrısız bir regl dönemi geçirmenizi sağlar. 2 su bardağı kaynayan suya 5 gram civanperçemi ekleyip kısık ateşte demleyin. 5 dakikalık bir demleme süresi yeterli olacaktır. Daha sonra süzüp içebilirsiniz. Bu çayı demlerken isterseniz sarı isterseniz de beyaz yapraklı civanperçemini tercih edebilirsiniz.
Papatya Çayı
Menstürasyon döneminde tüketeceğiniz papatya çayı hem ağrıları hafifletmenize yardımcı olur hem de rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Bunun için 1 bardak kaynayan suyun içine 1 yemek kaşığı papatya ekleyip kısık ateşte 5 dakika demlemeniz yeterlidir.
Nane Çayı
Bu çayın ağrı kesici özelliğinin yanı sıra sakinleştirici özelliği de bulunmaktadır. Hazırlaması ise oldukça basit; bir bardak kaynayan suya 2 dal nane yaprağını ekleyip kısık ateşte 5 dk. demleyin. Süzdükten sonra dilerseniz sade dilerseniz de limonla tüketebilirsiniz.