Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Renkler ve Anlamları (Renklerin Psikolojik Etkileri)

yazar: Emel Gülcan

Renkler kişilerin psikolojisini etkiler ve farklı hisler uyandırır. Bazı renkler dinlendirir ve sakinleştirir, bazıları heyecan verir, hatta kan akışınızı bile hızlandırır. Kıyafetlerimizde, aksesuarlarımızda, evlerimizin ve ofislerimizin dekorasyonunda seçtiğimiz renklerle dış dünyaya çoğu zaman farkında olmadan mesajlar veririz. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi ve bu konuda yapılan çalışmalar, özellikle büyük markaların reklamlarında ve logolarında da kendini gösterir. Örneğin hemen aklınıza gelen dünya devi yiyecek, içecek markalarının kırmızı rengi seçmeleri tesadüf değildir. Ya da müşterilerine güven vermek isteyen firmaların mavi ve yeşil rengi tercih etme sebebi kolayca anlaşılabilir.

Geçmişten günümüze kadar renkler bazen zehirli bitkilerden uzak durmamızı sağlamış, bazen psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmış, bazen de iş görüşmelerinde öne çıkma fırsatı yaratmıştır. 

Çoğu zaman kültürel kodlara göre değişse de renklerin anlamları ve insan psikolojisi üzerinde yarattığı benzer etkilerden söz edilebilir. Örneğin pek çok araştırma mavi ışıkla aydınlatılmış yerlerde suç oranının düştüğünü, gözümüzü dinlendirmek için yeşil aradığımızı ve doğaya koştuğumuzu ortaya koymuştur. Bu yüzden renklerin yarattığı etkileri bilmekte fayda vardır.

Siyah

Renkler pigmentlerin yansıttığı ışığın dalga boylarına bağlı olarak oluşurlar. Ortamda hiç ışık bulunmadığında, ışık yansıtılamadığı için her şey siyah görünür. Siyah ışığı emer ve tartışmalı bir renktir. Yalnızlık, hüzün, endişe ve sıkıntı sembolü sayılabileceği gibi sadakat, bilgelik ve güvenilirlik çağrıştırdığı da düşünülür. Siyah aynı zamanda soyluluk, güç, hırs ve ağırbaşlılık simgesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein’ın konsantrasyonunu arttırmak için güneş girmeyen, siyah perdeli odaları tercih ettiği rivayet edilir.

Batı’da ölümün rengi kabul edilir ve matemi ifade eder. Bu yüzden cenaze törenlerinde siyah kıyafetler giyilir. Bazı toplumlarda kötülüğün, karanlık güçlerin işaretiyken özellikle Japonya’da tam tersine siyah mutluluğu temsil eder. Elbise dolaplarının en rağbet edilen rengi siyahtır. Önemli davetler, ciddi toplantılar için siyah takım elbiseler veya siyah elbiseler seçilir. Çünkü sadakat, dayanıklılık ve güven çağrıştırır. Zayıf göstermesi de önemli bir avantajdır. Siyah seven kişilerin gizemli olduğu düşünülür. 

Beyaz

“Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu / Birinciliği beyaza verdiler.” Ünlü şair Özdemir Asaf Jüri isimli şiirinde literatüre bu notu düşmüştür. Bütün renkleri içine alır, insanlara huzur verir. İstikrarı ve asaleti simgeler. Temizlik, masumluk ve saflık çağrıştırır. Bu yüzden de güven yarattığı için özellikle politikacılar tarafından tercih edilir. Dekorasyonda beyazın egemen olduğu mekânlar geniş, aydınlık ve ferah hava yaratır. Özellikle hastaneler, doktor önlükleri, hemşire kıyafetleri, restoranların mutfakları ve aşçıların önlükleri bu renktedir. 

Beyaz, ışığı yansıtır ve canlandıran bir his verir. İnsan beyninde iyiliğe, güzelliğe dair çağrışımlar yaratır. Bu yüzden de gelinlikler beyazdır. Batı’nın aksine Japonya’da ölümün ve matemin rengi beyazdır. 

Mavi

Gökyüzü ve denizin rengidir. Yeryüzünde en fazla görülen renktir. Mavi, huzuru, özgürlüğü ve sonsuzluğu simgeler. Enerji açısından kırmızının tersi bir etki yaratır. İnsana huzur verir, rahatlatır, sakinleştirir. Araplar mavi taşların, firuzenin kanın akışını yavaşlattığına inanır. Nazar boncuğu o yüzden mavi taşlıdır. Batı toplumlarında da mavinin sakinleştirici etkisinden faydalanmak için özellikle okul duvarları bu renge boyanır. Bilgeliği gösterir ve güven verir. 

Mavi ve açık mavi boyanmış ortamlar, verimliliği ve performansı arttırır. Çalışırken mavi kalemle notlar almak bilgilerin hafızada tutulmasını kolaylaştırır. 

Özellikle tarih öncesi dönemlere dayanan iştah kapatıcı çağrışımları vardır. İnsanlar toplayıcılık döneminden beri zehirli bitkilerin çoğunlukla mavi renkli olduğunu fark etmişler, bu bilgi de kuşaklar boyunca aktarılmıştır. Bu yüzden genellikle diyet ürünlerin ambalajlarında kullanılır; kilo problemi yaşayanların evlerini maviye boyamaları tavsiye edilir. 

Kırmızı

Aşırı dikkat çekici bir renktir. Kan basıncını ve solunumu hızlandırır. Ateş ve kan çağrışımı yapar, heyecanlandırır. Aşk, şehvet, güç ve agresiflik gibi kavramları simgeler. Kırmızı, insanların zamanı unutmasına yol açar, hızlı hareket etmeye sebep olur ve iştah arttırır. Bundan dolayı da barlarda, gece kulüplerinde ve fast food restoranlarda tercih edilir. Kan rengi olduğu için tarih öncesi dönemlerden beri tehlikenin simgesidir. Bu yüzden günümüzde de trafik ışıklarında dur sinyali olarak kullanılır ve çoğu trafik levhası bu renktedir. 

İnsan psikolojisi üzerinde canlandırıcı ve kışkırtıcı etkileri vardır. Gençliği ve dinamizmi simgeler. Gençleri hedefleyen pek çok marka logolarında ve reklamlarında bu rengi sıkça kullanır. Ayrıca spor arabaların genellikle kırmızı olması bu sebepledir. 

Sarı

Güneşin rengidir. Hayatı, ışık ve verimliliği çağrıştırır. Dikkat çekicidir ve kolaylıkla fark edilir. Bu yüzden dünyadaki taksilerin çoğu bu renktedir. 

Parlak sarı canlılığı ve samimiyeti simgelerken soluk sarı hüznü ve geçiciliği anımsatır. Bundan ötürü kafa karıştırıcıdır ve dekorasyonda dikkatli kullanılması gerekir. Çok parlak sarı çevreye enerji aşılar ama bir süre sonra gözü yorar ve sinirleri aşırı derecede uyararak dikkat sağladığı için sinirlerin gerilmesine yol açar. Soluk sarı ise çürüme ve hastalığa işarettir. Özellikle bu niteliklerinden dolayı çocuk odalarını veya çalışma odalarını sarıya boyamak pek tavsiye dilmez. 

Yeşil

Yeşil renk, beyin aktivitelerini normale döndürür ve stresi azaltır. Çünkü doğanın, baharın, doğurganlığın ve bereketin sembolüdür. Gözü ve ruhu dinlendirir. Umudun, barışın ve özgürlüğün rengidir, bu yüzden pek çok bayrakta yeşil renk bulunur. 

Yeşil genel olarak sakin bir hava yarattığı için hastanelerde, okullarda ve kütüphanelerde tercih edilir. Ev dekorasyonunda kullanıldığında ise doğaya özlemi bir nebze azaltır. Verimliliği ve sürekliliği de simgeler. Ayrıca bu rengin ferahlatıcı bir etkisi vardır. Özellikle temizlik ürünlerinin ambalajlarında, sakız paketlerinde ve sebze reyonlarında sıkça kullanılır. Güven verdiği ve özellikle ABD doları ile zenginlik çağrıştırdığı için bankalar logolarında bu rengi kullanır. 

Yeşilin farklı tonları farklı çağrışımlar yapar. Koyu yeşil askeriye, soğukluk, erkeksilik ifade ederken zümrüt yeşili ölümsüzlüğü, zeytin yeşili ise barışı temsil eder.

Mor

Tarih boyunca asilliği, lüksü ve kendine güveni simgelemiştir. Çünkü tabiatta zor bulunur ve bu rengi elde etmek rahat bir hayata, zenginliğe ve ihtişama delalettir. Bu yüzden özellikle imparatorlar ve din adamları giysilerinde bu rengi seçmiştir. 

Mor, renk spektrumunun yedinci ve son rengidir, bu yüzden özel bir renktir ve astroloji ile alternatif bilimlerin temsili rengidir. Mor hayal gücünü, beyin faaliyetlerini ve konsantrasyonu yükseltir. Meditasyon için uygun ortamlar yaratmanıza yardımcı olur ama nevrotik duyguları da açığa çıkarır. 

Morun tonlarının yarattığı hisler de farklıdır. Örneğin lavanta, leylak gibi renkler ilham verici ve dinlendiricidir. 

Lacivert

İş insanları ve şirketler otorite, başarı ve verimliliği çağrıştırdığı için bu rengi özellikle sık kullanır. Ayrıca işbölümünü ve toplumsal yaşamı da ifade eder. Bu renk düşüncenin rengidir ve kişilere kendini ciddi ve ağırbaşlı hissettirir. Bu yüzden okullarda ve öğrenci kıyafetlerinde kullanılır. 

Lacivert çok fazla dikkat çekmez, dekorasyonda tercih edilen renkler arasında ilk sıralarda yer almaz ama kendine has bir havası vardır. Geceleri gökyüzünün rengi olduğu için sonsuzluk ve kozmik dengeyi ifade eder. Bu rengin sevenler sadelikten hoşlanırlar. 

Turuncu

Sarı ve kırmızının karışımıdır. Bu yüzden de iki rengin çağrıştırdıklarının birleşimini içerir. Kırmızıdan sonraki en sıcak renk olduğu için dışa dönüklük ve yaşam enerjisi yaratır. Turuncu güneşi anımsatır; yeniden doğuşun, yeni başlangıçların rengidir. Hindistan’daki din adamları turuncu kıyafetler giyerler. 

Dekorasyonda turuncu kullanmak evlerde enerjik ve sıcak bir ortam oluşturur. Turuncu renk metabolizmayı hızlandırır. Cesaret ve güven verir. Zihni harekete geçirir. Turuncu renk, kullanıldığı ortamlara neşe ve canlılık katar. Bundan dolayı, çocuk odalarında, mutfakta ve yemek odasında kullanılabilir. Çalışma odası ve dinlenme mekânları için çok tercih edilmez.

Kahverengi

Toprak ve ahşabın rengidir. Güvenilirliği, sağlamlığı, çalışkanlığı ve sadakati çağrıştırır. Araştırmalar bu rengin insanları hızlandırıcı etkisi olduğunu göstermiştir. Bu yüzden özellikle fast food zincirlerinin dekorasyonunda kahverengi tonları kullanılır. Ama bu renk ağır, ahşap mobilyalarla birleştiğinde tam tersi konforlu ve oturaklı bir etki yaratır. 

Bu renk olgunluk, sadelik, ruhsal dinginlik ve istikrarın habercisidir. Kıyafetlerde kahverengi tercih etmek ise çalışkan, azimli ve güvenilir bir imaj oluşturur. Yine de aşırı kullanımı sıkıcı etki yaratacağından dikkat etmekte fayda vardır. 

Pembe

Stresten uzaklaştıran, neşe veren, romantik bir renktir. Uyum ve şirinliğin sembolüdür. Saflık çağrıştırdığı için özellikle kız çocukların kıyafetlerinde ve oyuncaklarında tercih edilir. Dekorasyonda veya kıyafetlerde tercih edildiğinde pozitif hisler uyandırır. Özellikle bazı markalar çalışanlarına bu yüzden pembe gömlekler giydirirler. 

Bir araştırmada bu rengin teskin edici ve huzur verici etkisini denemek için cezaevindeki parmaklıklar pembeye boyanmış ve mahkûmlar üzerinde olumlu sonuçlar gözlenmiştir. 

Gri

Adeta renksizlik ile özdeşleşmiştir. Devlet binaları bu renktedir. Diplomatik ve ağır bir renktir. Ayrıca gözün en rahat ayırdığı renk olarak bilinir. 

Gri hareketsizliği, yavaşlığı ve ciddiyeti simgeler. Kullanıldığı ortamlarda bunaltıcı bir hava yaratabilir. Kuralcılığı ve muhafazakârlığı çağrıştırır. Puslu havalar, kış mevsimi ve depresifliğe işarettir. Bu yüzden dekorasyonda ve kıyafet kombinlerinde dikkatli kullanılmalıdır. 

İlgili Makaleler