Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Ruj Lekesi Nasıl Çıkar?

yazar: Hakan Kutluay

Rujun dudaklara verdiği estetik görüntüyü hepimiz seviyoruz. Peki ya ruj lekeleri? Ruj lekelerini çıkarmanın en etkili ve pratik yollarını öğrenmek için yazımızı okuyunuz.

Özellikle iş toplantılarında ya da önemli davetlerde açık renkli giysilerimize bulaşan ruj lekeleri günümüzü mahvedebilir. O lekeyle davetin nasıl geçeceği bizi endişelendirdiği gibi giysimizin üzerinden lekeyi çıkarma fikri de oldukça can sıkıcıdır. Çünkü ruj lekeleri de diğer zor lekeler gibi, yalnızca kendine has yöntemlerle temizlenebilir.

Ruj Lekesi Neden Zor Çıkar?

Rujun yapımında birçok kimyasal madde kullanılmaktadır. Markasına ve özelliklerine göre, farklı malzemeler kullanılsa da ruj çeşitli kimyasallarla ortaya çıkan bir üründür. Bunun sebebi, elbette kalıcılık sağlamaktır. Rujun kalıcı olması, istenen bir özellik; hatta bir kalite göstergesidir. Ancak aynı kalite, olası bir kazada bizim için işkenceye dönüşebilir. Ruj lekeleri zorlayıcıdır. Ancak çıkarılması imkânsız değildir. Ruj yapımında genel olarak kullanılan bileşenler; pürüzsüzlük sağlaması için serebrositin, Hint yağı ve türevleri, mumlar, renklendiriciler kullanılır. Bu malzemeler genelde, rujun kalıcı olması amacıyla sürekli geliştirilmektedir. Yağlar ve mumlar rujun dudakla temasını kolaylaştırmak için kullanılmaktadır. Yağlı dokunun kokusunu hafifletmek için parfümler; parfümlerin tadını dengelemek için ise tatlandırıcılar eklenmektedir. Yayılma özelliğini desteklemek için de silikon bulunmaktadır.

Rujlar, içeriğinde kullanılan malzemeler gereği bulaştıkları yerden zor çıkmakta ve inatçı lekelere dönüşebilmektedirler.

Ruj Lekelerini Çıkarmanın Etkili Yolları

Bazen cebinizde unuttuğunuz bir ruj, bazen makyaj yaparken oluşabilen bir kaza… Hepsi de elinizi çabuk tutmayı gerektiriyor. Çünkü ruj lekeleri zamanla yarışıyor. Bekleyen lekeler hızla kuruyor ve çıkması iyice zorlaşıyor. Ruj lekeleri de diğer lekeler gibi hemen müdahale isteyen, kurudukça çıkarılması güç hale gelen lekelerdir.

Şanslıysanız; lekeyi erken fark eder, fark ettiğiniz gibi de aşağıda size bahsettiğimiz yöntemleri uygularsınız. Böylece ruj lekesinden kolayca kurtulabilirsiniz.

Deterjanlı Su

Gelin en klasik yöntemden başlayalım. Gömleğinize bulaşan ruj lekesi için ilk akla gelen elbette deterjan kullanmaktır. Ruj lekesi bulaşan giysinizi, makineye atmadan önce, elde deterjanlı suyla çitilemek gerekiyor. Fakat giysinizi yıkayacağınız malzeme, çamaşır değil bulaşık deterjanı olmalıdır. Çünkü bulaşık deterjanının içinde yağ sökücü bir formül vardır. Rujun da içinde yağlar bulunduğundan, bulaşık deterjanıyla temizlemek iyi sonuç verecektir. Elde yıkama işlemi bittikten sonra giysinizi çamaşır makinesine atabilir, uzun programda tamamen temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

İçeriğinde herhangi bir açıcı, ağartıcı bulunmadığı sürece ruj lekesi temizliğinde evinizdeki diğer sıvı deterjanları kullanabilirsiniz (sıvı şampuan da dâhil).

Oksijenli Su

Oksijenli suyun ruj lekesini kolayca temizlediği kumaş türleri vardır. Örneğin ipekli kumaşlar ya da pamuk oranı yüksek olan kumaşlarda oksijenli su, oldukça işe yarar. Kumaşta lekeli olan bütün bölümlere oksijenli su dökülür ve bir süre beklenir. Bekleme sonrasında giysinizi sabunlu su ile güzelce yıkamalısınız. Hemen arkasından çamaşır makinesinde tekrar yıkayabilirsiniz. Tüm bu işlemlerin ardından giysinizdeki ruj izinden eser kalmadığını göreceksiniz.

Uyarı: Oksijenli suyu kullanmadan önce mutlaka kumaşın görünmeyen bir yerinde test ediniz. Eğer kumaşta renk değişimi oluyorsa, lekeli olan bölgelere hafif bir şekilde tereyağı sürüp, oksijenli su uygulayabilirsiniz. Tereyağı kumaştaki lekeli dokunun yumuşamasını sağlayacaktır.

Saç Spreyi

Eğer kumaşınızın türü uygunsa, ruj lekesi için saç spreyinden yararlanmanızda sakınca yok. Kumaşın lekeli olan kısmına saç spreyinizle birkaç kez uzun uzun püskürtün. Bu işlem için herhangi bir saç spreyi kullanabilirsiniz. Püskürtmeden sonra bu şekilde 15 ya da 20 dakika kadar beklemelisiniz. Sürenin sonunda ılık suyla lekeyi temiz bir bez yardımıyla ovalayın. Burada sizin için önemli olmayan bir bezi kullanırsanız iyi olur; çünkü ruj lekesi ovalandığı bezin üzerine bulaşabilir.

Eğer spreye rağmen leke geçmemişse, kumaş kurumadan bir de bulaşık deterjanıyla yıkamanızı tavsiye ederiz. Tüm işlemlerin sonunda, kumaşınızı arındırmak için çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Eter

Eter oldukça güçlü bir kimyasal temizleyicidir. Pamuk oranı düşük kumaşlardaki ruj lekesinin temizliğinde eteri kullanmanızda bir sakınca yoktur. Eteri uygularken öncelikle kumaşınızda minik bir test yapmayı unutmayınız. Daha sonra lekelerin olduğu bölümlere eteri uygulayınız. Etere batırılmış pamuğu, lekelerin üzerine tampon yaparak sürebilirsiniz. Eter lekenin yumuşamasını ve kolayca çıkmasını sağlayacaktır. Arkasından ılık su ve sabunla iyice yıkayın. Son aşamada ise kumaşı kuruması için bekletin. Kuruduktan sonra kumaştaki leke tamamen kaybolacak.

Uyarı: Eterin çok ciddi seviyede yanıcı bir madde olduğu unutulmamalıdır. Ruj lekesini temizlemek için eteri seçtiyseniz, kesinlikle ateşten uzak tutmanız gerekmektedir. Kumaşınızda yanma riski yüksekse, eter yerine oksijenli suyu tercih edebilirsiniz.

Amonyak

Amonyak da tıpkı eter gibi güçlü bir temizleyicidir. Kullanmadan önce, ruj lekesini temizlemek için klasik yöntemleri (bulaşık deterjanı) deneyin. Eğer onlardan bir sonuç alamıyorsanız, temiz bir bezle lekeye tampon yaparak amonyağı kullanın. Leke çıktıktan sonra giysinizi ılık ve sabunlu suda yıkayınız.

Halıdan Ruj Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıya bulaşan inatçı ruj lekeleriyle baş etmek için sizlere önereceğimiz etkili olan bazı yöntemler var.

Öncelikle orta sertlikte bir sünger bulmalısınız. Kuru temizleme deterjanı varsa (yoksa normal deterjanla deneyin) halıda leke olan bölgeyi, sünger yardımıyla iyice (köpürterek) siliniz. Lekeli bölgenin kurumasını bekleyiniz. Eğer kuruduğunda hala lekeler görünüyorsa, aynı işlemi tekrarlayınız.

Bu yöntem ruj lekelerinde iyi sonuç vermektedir; ancak halınızdaki ruj lekesi daha yoğunsa ve hala izi belli oluyorsa, o halde başka seçeneklere yönelmeniz gerekmektedir.

Halınızdan bir türlü çıkmayan inatçı ruj lekeleri için beyaz ispirto kullanabilirsiniz. Önce halınızın lekeli bölümünü deterjanla yıkayınız. Ardından beyaz ispirto ile lekeli bölgelere tampon yapınız. Leke çıktıktan sonra ispirtoyu halınızdan duru su ile arındırmayı unutmayınız.

Halıdaki ruj lekesini temizlemek için bir başka alternatif ise amonyaktır. Ilık su veya çeşme suyuna yüzde 5 oranında amonyak ekleyerek lekelere tampon yapınız. Daha sonra halınızdan amonyağı arındırınız.

Temizleme bittikten sonra elektrik süpürgesiyle vakum yaparsanız, daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Koltuktan Ruj Lekesi Nasıl Çıkar?

Eğer ruj lekesi koltuğunuza çok hafif bir miktarda bulaşmışsa, temizlemek yerine tahta ya da plastik bir malzemeyle kazıyabilirsiniz. Böylece ruj lekesinin daha fazla alana yayılmasını önlersiniz.

Koltuklarda oluşan ruj lekelerini temizlemede en risksiz yöntem bulaşık deterjanı ve suyla silmektir. Silme işleminden sonra vakumlamak da iyi olacaktır. Vakum yoksa kâğıt havluyla da nemi alabilirsiniz.

Ruj lekeleri alkolle silinirse, oldukça hızlı çıkacaktır; ancak koltuk yüzeyinin görünmeyen bir yerinde mutlaka test edilmelidir. Yağı yoğun olan ruj lekeleri söz konusuyla tuz ya da karbonatla temizlik de etkili sonuç verecektir.

Bir başka ilginç yöntem ise, ruj lekesini geçirmede diş macunu kullanmaktır. Temizleme bezine bir miktar diş macunu sıkın ve ovarak lekeyi çıkarın.

Ek Bilgiler

  • Sıvı ruj lekelerinde ilk müdahalenizde mutlaka kâğıt havluyla, lekenin fazlasını emdiriniz. 
  • Güçlü etkisi olan leke çıkarıcı ürünleri, havadar bir ortamda uygulayınız.
  • Giysilerinize yukarıda yazan yöntemleri uygulamadan önce mutlaka yıkama talimatlarını kontrol ediniz.
  • Lekelerin yoğunluğu ne olursa olsun, çıkarmak için asla sıcak su kullanmayınız.
  • Lekenin tamamen kaybolmasını beklemeden giysinizi kurutmayınız.

İlgili Makaleler