Makaleler

Anasayfa

Hakkımızda

Yardım

Yasal Konular

Tok Tutan Yiyecekler Listesi

İçinde bulunduğumuz ramazan aylarında zorlu saatler geçirenler ve her daim diyetlerle içli dışlı olanlar için her öğünde, sahurda ne tüketildiği çok önemli. Kiloyu korumaya çalışırken de, sağlıklı beslenirken de gıdalardan kaçmak yerine gıdalardan yardım almak en mantıklı seçenektir. Bu yüzden her dakika açlıkla baş etmeye çalışmamak için tok tutan yiyeceklerden faydalanılabilir.

1. Yumurta: Açlıkla mücadelede en yakın durulması gereken gıdalardan biri yumurta. Bol protein kaynağı olan yumurta, bilimsel verilere göre de tokluk süresini bir hayli uzatmaktadır. Özellikle sabahları tüketilecek 1-2 haşlanmış yumurta, gün boyu vücudun ihtiyaç duyduğu tüm proteini tek başına sağlayabilir. Haşlanmış yumurta sevmeyenler için, bu faydalı gıda, sebzeler ya da süt ürünleri ile de renklendirilebilir. Omlet ya da menemen gibi birbirinden lezzetli yiyecekler, tüm gün tok durmanıza yardımcı olabilir.

2. Yulaf ve ezmesi: Yulaf her derde deva bir tahıl. Lifli yapısının vücut için bir çok yararı olmasının yanı sıra, kolestrol, şeker hastalığı ve hatta kanser gibi hastalıklarla mücadelede bir numara. Yulaf ezmesinin içinde barındırdığı karbonhidratların vücut tarafından yakılması daha uzun sürer bu yüzden, bir sonraki öğüne kadar tokluk hissi de devam eder.

3. Yeşil Çay: İyi bir antioksidan olan yeşil çay, metobolizmayı hızlandırarak daha hızlı kalori yakılmasına da yardımcı olan bir içecektir. Gün içinde 1-2 bardak yeşil çayı tüketimiyle daha enerjik hissedilebilir ve tarçınla tatlandırıldığında da tatlı isteğini keser ve tok tutar.

4. Yoğurt: Yoğurdun içinde bulunan proteinler de yumurta gibi vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir ve tok kalmasına yardımcı olur. Özellikle yağsız yoğurtlar vücut için çok faydalıdır.

5. Elma: Hem vitaminler hem de minareller bakımından zengin olan elma, içinde bolca bulunan lifler yardımıyla tokluk süresini uzatır. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi geri verebilir.

6. Zeytinyağı: Vücudun ihtiyaç duyduğu yağ gereksimini, tekli doymamış yağlardan sağlayarak yani mümkün olduğunda zeytinyağı tüketerek, metobolizma desteklenebilir ve kiloların daha kolay verilmesi sağlanabilir.

7. Salata: Yeşil yapraklı sebzeler vücut için büyük önem taşımaktadır. Marul, lahana, kereviz, salatalık gibi sebzelerden yapılacak salatalar, tokluk süresini uzatır. Yemeklerden önce bir kase salata yemek ve üzerine kalorisiz limon ve sirkeli soslar eklemek kilo verilmesine yardımcı olur.

8. Protein kaynakları: Balık ve deniz ürünleri, yağsız et, tavuk eti gibi kaliteli protein kaynakları daha tok tutar ve vücuda enerji verir.

9. Kuruyemişler: Şeker içermeyen, lif açısından zengin olan kuruyemişler tokluk süresini uzatır. Özellikle badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler, öğün aralarında tüketilebilir. 

10. Su: Oksijenden sonra en büyük ihtiyacımız olan su, hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için muhakkak tüketilmelidir. Dolaşımı hızlandıran su, yağ yakımını kolaylaştırır ve öğünler arasında tüketilen su, tokluk hissi yaratır.

İlgili Makaleler