Zencefil özellikle Asya ve Çin tıbbında oldukça fazla kullanılan ve tarihi çok eskilere dayanan bir türdür. Hem mutfakta hem de doğal tedavi yöntemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Zencefilin cilt için faydaları hem tüketildiğinde hem de maske olarak uygulandığında oldukça fazladır.
Zencefilin Cilde Faydaları Nelerdir?
- Zencefil günlük olarak düzenli bir şekilde tüketildiğinde ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve daha sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmanızı sağlar.
- Yaşlanma etkilerinin belirginleşmesini azaltır, daha genç görünümlü ve parlak bir cilde ulaşmanıza yardımcı olur.
- Antiseptik etkilidir. Cilt yaralarının, sivilce ve aknelerin temizlenmesine yardımcı olur. Cildi arındırdığı için yeni sivilce ve akne oluşumunu engeller.
- Cildin ölü derilerden temizlenmesine yardımcı olur ve cildi yeniler.
- Zencefil içeriğinde bulunan gingerol sayesinde serbest radikallerle savaşır ve cilt yüzeyinde serbest radikallerin birikmesini engeller.
- Saç dökülmelerini engeller.
Zencefilin sağlığa faydaları nelerdir?
- Kolon kanseri tedavisinde kullanılır: Kolon kanseri tedavisinde destekleyici bir doğal tedavi olarak kullanılabilir. Uzmanların yaptığı araştırmalarda düzenli bir şekilde zencefil tüketiminin ve zencefil takviyesi kullanımının kolon kanserindeki tümörlerin büyümesini engellediği ve kansere sebep olan hücre yapısındaki değişikliği baskıladığı söylenmektedir.
- Yumurtalık kanseri tedavisinde kullanılır: Yapılan bazı araştırmalarda zencefilin içeriğinde bulunan gingerolün yumurtalık kanserinde, kanserli yumurta hücrelerinin sayısını azalttığı ve mevcut tümörlerin küçülmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir.
- Mide bulantısına iyi gelir: Özellikle hamilelik döneminde yaşanan bulantılar için birebirdir. Hamile kadınlardaki sabah bulantılarını gidermek için zencefil çayı kullanılabilir. Mide bulantısını geçirmek için oldukça doğal bir tedavi yöntemidir. Ancak her ihtimale karşı doktor kontrolünde ve izniyle kullanılmalıdır.
- Regl dönemi ağrılarının giderilmesi için kullanılır: Zencefil çayı adet dönemi ağrılarının ( dismanore ) tedavisinde kullanılır.
- İltihap önleyici özelliği vardır: Zencefilin içeriğinde bulunan gingerol oldukça güçlü bir iltihap önleyicidir. Bu sebeple şiddetli ağrılara yol açan bazı eklem hastalıklarının (romatoid artrit ve osteoartrit gibi ) tedavisinde kullanılır. Osteoartrit halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Romatoid artrit birçok organ ve sistemi tutabilen iltihabi bir eklem hastalığıdır.
- Şeker hastalığı tedavisinde kullanılır: Düzenli zencefil tüketimi diyabetin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur.
- Taşıt tutmasına iyi gelir: Hareket hastalığı olarak da bilinen otobüs, araba, uçak, gemi vb. taşıtlarda yolculuk yaparken yaşanan mide bulantısının ve kusmanın önlenmesine yardımcı olur.
- Astım tedavisinde kullanılır: Yapılan bazı araştırmalarda astım hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte zencefil tüketildiğinde zencefilde bulunan bazı bileşenlerin ilaçların etkisini arttırdığı söylenmektedir.
Zencefil nasıl tüketilebilir?
- Zencefili tüketmek için yemeklerinizde, salatalarınızda kullanabilirsiniz.
- Toz zencefili baharat olarak tüketebilirsiniz.
- Zencefilin çayını hazırlayarak tüketebilirsiniz.
- Meyve sularının ve smoothielerin içine ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Zencefil ile çeşitli maskeler ve cilt bakım ürünleri hazırlayarak kullanabilirsiniz.
Zencefil Maskesi Nasıl Yapılır?
Lekeli ciltler için zencefil maskesi nasıl yapılır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 parmak boğumu kadar taze zencefil ( 2 cm )
- 1 yumurta akı
- Birkaç damla limon suyu
Zencefilin kabuklarını çok ince bir şekilde soyduktan sonra rendeleyin ve üzerine birkaç damla limon suyu damlatın. Ardından 1 yumurtanın beyazını ekleyip güzelce karıştırın. Tüm cildinizi temizleyin, makyaj varsa makyaj artığı kalmadığından emin olun. Ardından bir fırça yardımıyla maskeyi uygulayın. Göz çevrenize gelmemeye özen gösterin. Maskeyi uyguladıktan sonra 15 – 20 dakika bekleyin ve cildinizi soğuk su ile güzelce durulayın.
Botoks etkili sıkılaştırıcı zencefil maskesi nasıl yapılır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 parmak boğumu kadar taze zencefil ( 2 cm )
- 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Zencefilin kabuklarını çok ince bir şekilde soyduktan sonra rendeleyin ve üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu damlatın. Ardından 1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı ekleyip güzelce karıştırın. Tüm cildinizi temizleyin, makyaj varsa makyaj artığı kalmadığından emin olun. Ardından bir fırça yardımıyla maskeyi uygulayın. Göz çevrenize gelmemeye özen gösterin. Maskeyi uyguladıktan sonra 25 - 30 dakika bekleyin ve cildinizi soğuk su ile güzelce durulayın.
Bu maskeyi haftada 1 defa uygulamanız yeterli olacaktır. Uygulama için gece yatmadan önceki vakitleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Böylece uyku esnasında cildin dinlenmesi için yeterli vakti kazanmış olacaksınız.
Cildin parlamasına yardımcı olan zencefil maskesi nasıl yapılır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 yemek kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Cam bir kabın içerisinde 1 yemek kaşığı toz zencefil ve 1 çay kaşığı toz tarçını karıştırın. Üzerine bir tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu ekleyip güzelce karıştırın. Elde ettiğiniz maske macun kıvamında olacak. Hazırladığınız maskeyi göz ve dudak çevreniz hariç tüm yüzünüze uygulayın ve 30 dakika kuruması için bekleyin. Maske kurumaya başladıkça cildinizin gerildiğini hissedeceksiniz. Bekleme süresinin sonunda maskeyi ılık su ile yıkayarak nazikçe temizleyin.
Bu maskeyi ayda 2 – 3 defa uygulayabilirsiniz.
Hassas ciltler için zencefil maskesi nasıl yapılır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 parmak boğumu kadar taze zencefil ( 2 cm )
- 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
Zencefilin kabuklarını çok ince bir şekilde soyduktan sonra rendeleyin ve üzerine 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyip güzelce karıştırın. Hazırladığınız maskenin üzerini kapatarak buzdolabında 15 dakika bekletin. Tüm cildinizi temizleyin, makyaj varsa makyaj artığı kalmadığından emin olun. Ardından parmak uçlarınızla masaj yaparak maskeyi uygulayın. Göz çevrenize gelmemeye özen gösterin. Maskeyi uyguladıktan sonra 15 - 20 dakika bekleyin ve cildinizi ılık su ile güzelce durulayın.
Cildi gençleştiren zencefil maskesi nasıl yapılır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 parmak boğumu kadar taze zencefil ( 2 cm )
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Zencefilin kabuklarını çok ince bir şekilde soyduktan sonra rendeleyin ve üzerine 1 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı yoğurt ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyip güzelce karıştırın. Tüm cildinizi temizleyin, makyaj varsa makyaj artığı kalmadığından emin olun. Ardından parmak uçlarınızla masaj yaparak maskeyi uygulayın. Göz çevrenize gelmemeye özen gösterin. Maskeyi uyguladıktan sonra 15 - 20 dakika bekleyin ve cildinizi ılık su ile güzelce durulayın.
Zencefilli buz tedavisi nasıl yapılır?
Bu tedavi sayesinde cildinizden günün yorgunluğunu atıp daha pürüzsüz ve aydınlık bir cilde sahip olacaksınız. Ayrıca cilt yüzeyindeki gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur ve sarkmaların önüne geçer. Cildinizdeki çökme ve şişlikleri ortadan kaldırır ve fazla yağın atılmasına yardımcı olur.
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 4-5 parça taze zencefil
- Bir avuç taze nane
- 500 ml su
Zencefil parçalarının kabuğunu ince bir şekilde soyup ufak ufak doğradıktan sonra cam bir kaba alıp üzerine 1 avuç taze nane ekleyip 500 ml. kaynar su ilave edin. Karışımı soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin. Soğuduktan sonra süzerek buz kalıplarına doldurun ve buzluğa kaldırın. Donduktan sonra zencefilli buzlarınız hazır olacak. Bu buzları her gece yatmadan önce temizlenmiş cildinize uygulayabilirsiniz. Uygulama esnasında buz kalıbını temiz ve ince bir tülbent parçasına sarmanız yeterli olacaktır.
Saç dökülmelerini engelleyen zencefil maskesi nasıl yapılır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 yemek kaşığı toz zencefil
- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 yemek kaşığı toz zencefil ve 1 yemek kaşığı Hindistan cevizini karıştırıp temizlenmiş nemli saçınıza ve saç diplerinize uygulayın. Uygularken mutlaka parmak uçlarınızla masaj yapın. Maske sonrasında 30 dakika bekleyip saçlarınızı durulayın.
Bu maskeyi 2 – 3 günde bir uygulayıp bu uygulamaya 1 ay boyunca devam edin. 1 ayın sonunda saçlarınızdaki dökülmenin azaldığını görebilirsiniz.
Kepekli saçlar için zencefil yağı maskesi nasıl yapılır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- 1 yemek kaşığı zencefil yağı
3 yemek kaşığı saf zeytinyağı
Zencefil yağı ve saf zeytinyağını iyice karıştırıp masaj yaparak tüm saç derinize uygulayın. Uygulama sonrasında 45 dakika bekleyin ve saçlarınızı şampuanlayıp durulayın. Zencefil yağı doğal antiseptik etkisiyle saç derinizi temizler, kan akışını hızlandırır ve saç derisindeki kepeklenme problemini ortadan kaldırır.