Makaleler

Dulavrat Otunun Faydaları Nelerdir?

Yazar: Çisem Soylu
Dulavrat Otunun Faydaları Nelerdir?

Dulavrat otu yol kenarlarında yetişen, dayanıklı, çok yıllık otsu bir bitkidir. Ortalama boyu 30-60 cm aralığındadır. Dik gövdesinden ayrılan dallara sahiptir. İri yapraklıdır ve yaz aylarında çiçek açar. Çiçeklerinin rengi parlak mor ya da kırmızıdır. Yapraklarının alt kısımları ise damarlı, beyaz renkli ve tüylüdür. Çiçeklerin yakınındaki yaprakların boyları daha küçüktür.

Dulavrat otu yoğunlukla Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Asya da bulunur. Yol kenarlarının yanı sıra çalılık alanlarda ve seyrek ormanlarda da yetişir. Latince adı Arctium Lapa’dır ve papatyagiller familyasından gelir. Uygun yetişme ortamı olarak nemli bölgeleri ve gölgeleri tercih eder. Türkiye’de de Orta Anadolu, Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu’da farklı türlerine rastlanır. Japonya’da gobo olarak bilinir.

Dulavrat otu putrak, dul karı gömleği, hanım yaması ve ulu avrat otu isimleriyle de bilinir.

Dulavrat otu sedef hastalığı ve sivilce problemlerine iyi gelir. İçeriğinde insülinin yanı sıra sülfür içeren polifenoller ve bileşikler ve östrojen içeren lignanlar bulunmaktadır. Bu içeriği sayesinde sedef, akne ( sivilce ) ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Dulavrat otunun sırrını yüzyıllar önce keşfeden Çinliler kökünü farklı bitkilerin kökleri ile karıştırıp bademcik iltihabı, gribal enfeksiyonlar ve kızamık gibi hastalıkların şifasını bulmuşlardır.

Geçmişe dönüp bakıldığında bir başka ilginç kullanımı ise Meksika Kızılderilileri’nde görülmektedir. Dulavrat otunun kan temizleme özelliği sebebiyle doğum sırasında anneye verilen özel toniklere ilave etmişlerdir. Aynı şekilde kan temizleme özelliği sayesinde 17. yüzyılda zührevi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.

Kolon kanseri ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır!

Yapılan araştırmalarda dulavrat otunda yaklaşık %69 oranında inülin maddesi olduğu söylenmektedir. İnülin fermente edilen bitkisel lif demektir ve kolon mukozası üzerinde olumlu etkileri vardır. Kolondaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Buna bağlı olarak kolon kanseri riskini düşürdüğü söylenmektedir. Bunun sebebi ise yapılan araştırmalarda inülin tüketimin azalması ve buna bağlı olarak kolon kanserinin yanı sıra kalp damar hastalıklarında da artış görülmesidir. Dulavrat otu da içerdiği yüksek oranda inülin sayesinde bu riski azaltmaktadır.

Bağırsak ve sindirim faaliyetlerini düzenler!

İnülin bunların yanı sıra tokluk hissi veren ve sindirim sistemini düzenleyen bir maddedir. Dolayısıyla dulavrat otu bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde de tedavi edici özelliği olan bir bitkidir. Ayrıca yüksek orandaki su tutma kapasitesi sayesinde dışkı miktarını düzenler ve arttırır.

Doğal botoks etkisi vardır!

Dulavrat otu cildin elastikiyetini korumasını destekler. Dolayısıyla doğal bir botoks etkisi yaratır. Bunun dışında selülitlerle savaşırken de oldukça güçlü bir askerdir.

Dulavrat otunun faydaları bunlarla da bitmiyor

  • Romatizmal ağrıların tedavisinde kullanılır. Ayrıca nikris ( gut ) ağrılarına da iyi gelir.
  • Mide iltihabının tedavisinde kullanılır.
  • Terletici etkisi vardır, dolayısıyla toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Saç ve saç derisi sağlığının korunmasında oldukça faydalıdır. Saçın daha hızlı çıkmasını sağlar ve kepek sorununu çözer.
  • Tüm vücudu güçlendiren bir etkisi vardır.
  • Hücre büyümesini hızlandırır.
  • Böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Hemoroide ( basur ) iyi gelir.

Dulavrat Otunun Kullanım Alanları

Çay olarak kullanımı: 1 tatlı kaşığı kurutulmuş dulavrat otu 1 bardak suda demlenir. Su kaynadıktan sonra en kısık ateşte 15 dakika demlenmeye alınır. Süzüldükten sonra günde 3 defa bir bardak içilir.

Lapa olarak kullanımı: dulavrat otunun yaprakları kullanılarak bir lapa hazırlanır. Harici olarak uygulanır. Egzama, sedef, sivilce ve ciltteki yaraların iyileştirilmesinde dulavrat otu lapası kullanılır.

Yağının hazırlanması: birkaç avuç dolusu dulavrat otu kökü ince ince kıyılır. Bir kavanoza koyulduktan sonra üzerini kapatacak şekilde sızma zeytinyağı ilave edilir ve ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra beklemeye alınır. Bekleme süresi 1.5 aydır ve güneşte beklemesi gerekir. Bekleme süresinin sonunda bu karışım kaynar suda pişirilir ve tülbentten geçirilerek süzülür. Bu işlemin sonunda dulavrat otu yağı elde edilmiş olur.

Elde edilen yağ ile saç diplerine masaj yapılır ve yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra saç yağdan iyice arındırılır. Düzenli kullanımda saçların uzama hızı artar, saç kökleri güçlenir, dökülme ve kepek problemleri azalar. Ayrıca saç bakımında kullanılan farklı yağlar ile karıştırılarak bakım kürleri de hazırlanabilir.

Dulavrat otunun gıda takviyesi olarak üretilmiş kapsül formdaki halleri de bulunmaktadır.

Tüm bunların tüketimi ve harici kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğru üretilmiş ve işlenmişse doğru işlenmiş ürünleri tercih etmektir.

Dulavrat otunun zararları:

  • Bitki bilimciler dulavrat otunun diyabet tedavisinde kullanımını önermektedirler ancak fareler üzerinde yapılan deney ve gözlemlerde diyabeti daha da ağırlaştırdığını gösteren sonuçlara da rastlanmaktadır.
  • Dulavratotu toplanırken dikkat edilmezse Güzelavratotu kökleriyle karıştırılabilir. Bazı bünyelerde alerjiye sebep olabileceği ya da bazı durumlarda tüketilmesi zararlı olabileceğinden kullanımı snasında mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
  • Dulavrat otunun antikoagülan etkisi ve kanı sulandırıcı etkisi olduğundan aynı etkiye sahip ilaç ve bitkilerle birlikte kullanılması riskli olabilir.
  • Kan sulandırıcı etkisinden ötürü cerrahi operasyonlardan önce kullanılmamalıdır. Kanın pıhtılaşma süresini uzatır.Bu sebepten ötürü operasyondan en az 2 hafta önce kullanım durdurulmalıdır.
  • Yakup otu, krizantem, papatya, çuha çiçeği gibi bitkilere alerjisi olan kişilerde dulavrat otu da alerjik etki gösterebilir.
Yorumunuzu Paylaşın