Evde Kedi Bakmanın Püf Noktaları
Kediler, evin içerisinde zarif hareketlerle yürüyen, yeri geldiğinde saatlerce ortadan kaybolan ve bir köşede uyurken bulduğumuz ev arkadaşlarımız. Evde hayvan beslemek isteyen birçok kişinin aklından geçen ilk alternatiflerden biri. Tuvalet ihtiyacını gidermek için dışarıya çıkarmak gerekmediği için uzaktan oldukça kolay gibi görünen bir süreç olsa da elbette kendine göre zahmetleri var.
Kedi bakımının püf noktalarına geçmeden önce kedilerin geçmişine dair küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var zira bilindiği kadarıyla kediler milattan önce 1600’lü yıllardan bu yana insanlar ile birlikte yaşamaktadır.
Erkek ve dişi kediler arasındaki en belirgin ayrım, erkek kedilerin yavru iken sahipleriyle oldukça yakın ilişkiler kurması ve büyüdükçe uzaklaşabilmesidir. Dişi kedilerde ise durum genelde tam tersidir, size güvenmek için biraz zamana ihtiyacı vardır ve bu güven ortamı oluştuktan sonra bir an bile peşinizden ayrılmayacaktır.
Bir kedi edinmeye karar verdiyseniz öncelikle kendinizi evinizde gezdiği, yattığı her yerde tüylerini görmeye alıştırmanız gerekir. Özellikle tüy değişim mevsimlerinde bu dökülme daha da artacaktır. Kediler ilkbaharda kış mevsiminden kalan kalın, uzun ve sık tüylerini döker, bunun yerine seyrek, kısa ve ince tüyler çıkarırlar. Sonbahardan kış mevsimine geçerken de yazlık tüylerini döküp sık ve kalın tüylerine geri dönerler. Bu mevsimsel sebeplerin beraberinde hatalı beslenme de tüy dökmeleri için baskın bir sebeptir. Aşırı proteinli mamalar, vitamin ve mineral eksiklikleri bu soruna yol açabilir. Bunların yanında tıpkı insanlarda olduğu gibi psikolojik sebeplerden ötürü de tüy dökebilirler.
Tüy dökme mevzusuna kendinizi alıştırıp sonraki adımlara geçtiğinizde evinizde onun için uygun ortamı hazırlamalısınız.
Öncelikle bir mama ve su kabı alın. Temizliği kolay yapılabilecek türden kaplar alırsanız kendi işinizi kolaylaştırırsınız. Bu kaplar bir pati darbesi ya da rüzgârla ters dönmeyecek ağırlığa sahip olmalıdır.
Mama kabından sonra kedi kumu ve tuvaleti almalısınız. Bu en önemli ihtiyaçlardan biridir. Kedi tuvaleti seçerken üzeri kapalı olanlardan seçerseniz çevresinin temizliğini de sağlamış olursunuz çünkü kediniz tuvaletini yapmadan önce bu kumu patileriyle kazacaktır. Bu esnada da etrafa kum sıçrama ihtimali yüksektir. Piyasada satılan kumlar kedi kakasının etrafına yapıştığından her gün düzenli olarak atmanız sonucunda koku oluşma ihtimalini de önlemiş olursunuz.
Kedinizin kendine ait yeri belirlemesi ve rahat edebilmesi için ona bir yatak almalısınız. Eğer ticari ürünlere para vermek istemiyorsanız evdeki eski bir minderi ya da yastığı da kullanabilirsiniz. Özellikle yavru kediniz için mutlaka bir yatak bulundurmalısınız.
Tırmalama tahtası kedinizin halıları, koltuk ve kapı kenarlarını tırmalamaması için alınabilecek en güzel önlemdir.
Kedinizin tüylerini taramak ve onunla yakınlaşmak için bir kedi tarağı edinmelisiniz. Bu tarağın uçları mutlaka küt olmalıdır aksi takdirde canını yakabilir. Tarama işlemini düzenli olarak yaparsanız kediniz bir süre sonra buna alışacaktır.
Beslenme konusundaki en önemli nokta uygun mamaları kullanıyor olmanız. Evde pişen ve artan yemeklerle beslemeniz kedinizin kuru mama yememesine ve sağlık problemleri yaşamasına sebep olacaktır. Protein, vitamin ve mineralleri eksiksiz alması için mutlaka profesyonel ürünler kullanın. Kısırlaştırılmış bir kedi besliyorsanız mutlaka bu duruma özel mamaları tercih edin aksi takdirde kediniz hem doymayacak hem de obezite sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Şişman kediler ne kadar sevimli görünürlerse görünsünler bu onların ömrünü kısaltan bir sorundur.
Tırnak kesiminde veterinerinizden destek alabilirsiniz ancak bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Kedinizin patilerini çok sıkmadan hafifçe bastırırsanız tırnaklarının dışarı çıktığını görürsünüz. Fazla derine inmeden, sakin hareketlerle tırnaklarını kesebilirsiniz. Derine inmemeniz çok önemli çünkü bu durum kedinizin ölümüne kadar yol açabilir.
Aşı takvimine baktığımızda kedinizin ilk gün karma aşı birinci dozunu yaptırmanız gerekir, 20 gün sonra karma aşının ikinci dozu yaptırılır ve 27. Gün kuduz aşısını yaptırdıktan sonra başlangıç aşamasını geçmiş olursunuz. Her yıl periyodik olarak karma ve kuduz aşılarını tekrarlamalısınız. Ense köküne döktüğünüz parazit damlasını da üç ayda bir tekrarlamanız gerekir.