Makaleler

Fındık Yağının Faydaları ve Kullanımı

Yazar: Hakan Kutluay
Fındık Yağının Faydaları ve Kullanımı

Fındığın enerji verdiğini hepimiz biliriz. Peki, fındık yağının bize bunun dışında ne gibi faydaları vardır? Fındık yağının elde edilme metotuna bakarsak zeytin ve ayçiçeği yağlarına benzer şekilde press yöntemi ile elde edildiğini görürüz. Ancak fındık yağı elde edilecek fındıklar preslenmeden önce kavrulmaktadır. Son yıllarda mutfaklarımıza bolca girmeyi başaran mucizevi fındık yağının faydaları nelerdir?

Fındık yağının faydaları ve hangi alanlarda ne şekilde kullanıldığı birçok kez açıklanmıştır. Öncelikle içerik olarak besin değerlerine baktığımızda fındık yağının içerisinde bol miktarda B1, B2, B6 ve E vitamini bulunduğunu görürüz. B vitamini vücudumuzda karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmalarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı için fındık yağı sağlığımız için önemli bir kaynaktır. Bu vitaminleri yani sıra fındık yağı içinde %80 oleik asit, %12 linoleik asit (tekli doğmamış yağ tipi), kalsiyum, demir, çinko ve potasyum bulunmaktadır. Oleik asit diğer yağlara oranla fındık yağında yüksek bir yüzdeye sahiptir ve bu asit yüksek tansiyonu olanlar için çok önemli bir beşindir. Yüksek tansiyonu düzenlemesinin yanı sıra, kötü kolesterolun (LDL) düşmesinde ve iyi kolestrolun (HDL) yükselmesinde önemli çok büyük bir yardımcıdır. İçerdiği besin değerleri ile üreme sistemi için de önemli olumlu etkiler sağlamaktadır. Kısırlık ile savaşanlar için doğal bir çözüm kaynağı olan fındık yağı hücrelerin yaşlanıp yıpranmasını yavaşlatır. Bağışıklık sistemine de etki eden fındık yağı sindirim sisteminin düzenlenmesinde yardımcı olur.

İçerdiği zengin vitaminler ve flavanoidler isimli bileşenler ile verdiği enerjinin yanı sıra,  kalp hastaları, kolesterol problemi yaşayanlar, cilt sorunlarına ve kansızlığa sahip olanlar için doğal bir güçlendirici ve düzenleyicidir. İçeriğindeki zengin E vitamini alyuvarların yok olmasını önleyerek kansızlığa karşı savaşır. Damar sertleşmesini ve daralmasını azaltarak, kalp krizi geçirme riskinin de önüne geçilmesinde yardımcı olur. Diyabetik hastalar için de önemli görevler üstlenen fındık yağı bu hastalarda insülin ihtiyacını azaltarak kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. E vitaminin en önemli özelliği Antioksidan olmasıdır ve bu sayede fındık yağı anti-kanserojen etkisi ile tümör oluşmasını engelleyerek kansere karşı korunma sağlar. Kanserin varolması durumunda ise kanserli hücrelerin yayılmasının önlenmesinde etkilidir. E vitamini aynı zamanda fındık yağının ömrünü uzatan ve raf süresini uzatan bir içeriktir. Fındık yağı bu sayede kolay kolay bozulmaz. Aynı şekilde cilt yapısının yenilenmesinde ve onarılmasında, saç diplerine masaj yaparak uygulandığında saç köklerinin sağlık kazanmasında etkilidir.

İçeriğindeki yüksek oranda Kalsiyum kemik yapısının güçlenmesinde etkilidir özellikle çocuklarda ve gençlerde kemik ve dış yapısının oluşmasında yardımcı bir beşindir. İçeriğindeki Kalsiyum aynı zamanda Menapoz dönemindeki kadınlar için de önemlidir. Kemik erimesinin yavaşlatılmasında rol oynar.

Doğum yapacak olan kadınlarda, doğumdan önce ve sonra bel ve karın bölgelerine masaj yaparak uygulandığında doğumda oluşacak lekelerin önlenmesinde etkilidir aynı zamanda yine bu şekilde uygulanarak varislerin azaltılması mümkündür. Cilt tarafından çok kolay emilen bir yağ türüdür. Fındık yağının renksiz ve kokusuz bir yağ olması nedeni ile koku yapmayacağı bu şekilde kullanılması diğer yağlara göre daha kolaydır.

Fındık yağı diğer yağlardan farklı olarak çok yüksek bir yanma derecesine sahiptir. Fındık yağının yanabilmesi için 220 derece sıcaklık gerekir bu sebeplede kızartma yaparken, herhangi bir toksik oluşmadan, rahatlıkla kullanılabilir. Fındık yağı yemeklerde kullanılırken fındık tadını çok azda olsa koruyacağı bilinmelidir.

Fındık yağı haricen yani masaj yaparak kullanılacaksa, lavanta yağı gibi uçucu yağlar karıştırılabilir. Fındık yağı bu uçucu yağların kokusunu bünyesinde tutacaktır böylece masaj yaparken aynı zamanda lavantanın sakinleştirici etkisinden de yararlanmış olunur. Cildin sıkışarak yağ oluşumunu önleyen fındık yağı bu özelliği ile aynı zamanda akne ve sivilce problemi yaşayanlar için de cildin yağ oranının düzenlenmesinde yardımcı bir besin olarak önerilmektedir. Bu durumda fındık yağının akne olan cilde düzenli olarak en az günde bir kez masaj yaparak sürülmesi gerekir. Bu şekilde kullanıldığında sıkıştırıcı etkisi ile aynı zamanda ciltte gözenek oluşmasının da önüne geçilmesinde yardımcı olur. Aynı zamanda içeriğindeki anti bakteriyeller ciltteki siyah nokta ve sivilcelerin yine önüne geçecektir. Nemlendirme özelliği ile cildi kırışıklıklara karşı korur. Göz ve dudak kenarlarındaki çizgilerin azalmasında ve geç oluşmasında etkilidir.

Fındık yağının cilde sağladığı en önemli faydalardan bir diğer tanesi ise UV korumasıdır. Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi koruyan fındık yağı yine, güneş kremlerine ek olarak kullanıldığı etkili sonuçlar gösterecektir. Fındık yağının tek başına yüksek faktörlü güneş kremleri gibi cildi güneşten koruması beklenmez ancak güneş kremlerinin içeriklerine bakıldığında bir çoğunun fındık yağı içerdiği görülmektedir. Aynı zamanda güneş kreminin ciltte meydana getirebileceği yan etkileri koruma etkisi ile güneşten korumada etkilidir. Fındık yağı kullandığınızda güneş kreminizi daha güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Fındık yağının bronzlaştırıcı etkisini arttırmak için belirli karışımlar uygulanmaktadır. 

Bunlardan bir tanesini örnek verecek olursak bu karışımın malzemeleri şunlardır:

  • 30 ml fındık yağı
  • 10 ml kakao yağı
  • 20 ml ceviz yağı
  • 10 ml havuç yağı
  • 30 ml susam yağı

Bütün bu malzemeleri karıştırıp cam bir şişede saklayın. Cildiniz bronzlaştıktan sonra bu karışımı cildinize uyguladığınızda bronzlaşan cildinizin daha uzun süre ve kurumadan bronz kalacağını göreceksiniz. Aynı zamanda bir dahaki sefer güneşlendiğinizde cildiniz daha hızlı bronzlaşacaktır ve hazırlamış olduğunuz bu bronzlaşma karışımını gönül rahatlığı ile 2 sene boyunca saklayabilirsiniz.

Fındık yağının tespit edilmiş bir diğer etkisi ise horlama üzerinedir. Horlama sorunu yaşayanlarda uyumadan önce bir kaşık fındık yağı içilmesi sonucu ağız ve boğaz kaslarının gevşeyip yumuşadığı ve bu sayede de horlamanın azaldığı görülmüştür. Aynı şekilde kuru öksürüğe sahip olanlarda da bir kaşık fındık yağı içildiği takdirde öksürüğün belirli bir süre için geçtiği ya da azaldığı görülmüştür.

Fındık yağının saçlarımız üzerindeki etkilerine bakacak olursak, yine ciltte olduğu gibi saçta da dengeli bir nemlendirme sağladığını görürüz. Boyalı saçlarda boyanın ömrünü uzatarak saçların daha uzun süre parlak kalmasında etkilidirler. Çok az bir miktarda fındık yağını saçlarımızı yıkamadan önce 20 dakika boyunca saçımıza sürüp beklettiğimizde saçlarımızın beslendiğini, güçlenip daha parlak bir hale geldiğini görürüz.

Fındık yağının içerisindeki vitaminler ve flavonoidler saç uçlarındaki kırıkların önüne geçerek saçların sağlıklı bir sekilde uzamasına yardımcı olur. Boyama ve fönden kurumuş ve canlılığını yitirmiş saçların yeniden canlılık kazanmasına ve güçlenerek parlamasına neden olur. Saçlarınızda fındık yağını kullanacağınızda yapmanız gereken fındık yağının saçınızda yeteri  kadar beklediğine emin olmaktır. Bir avucunuzun içi kadar fındık yağını 20-30 dakika saçınızda bekletmeniz etkili sonuç için yeterli olacaktır. Daha güçlü saç problemi olanlar bir gece boyunca fındık yağını saçlarında bekletip ertesi gün sabah yıkayabilirler. Saçlarınızın sağlığına kavuşup, parlak hale gelmesi için fındık yağını bu şekilde haftada 1 ya da 2 kez uygulamanız önerilmektedir.

Yorumlar
MELTEM YELKENCİ 2017-02-19 21:30:45

Merhaba, yazı gayet açık ve anlaşılır olmuş. Kullandığınız kaynakları belirtir misiniz? Teşekkür ederim.

Yorumunuzu Paylaşın