Hatay Yemekleri ve Özellikleri
Hatay mutfağında yer alan et yemeklerinin birçoğu evlerde
geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır ancak bazılarının yapımında kasap ve fırınlardan
destek alınmaktadır. Örnek vermek gerekirse sini kebabı ( tepsi kebabı ) evde
kişi sayısı fazla ise mahalle kasabına sipariş edilir. Kasap kişi sayısına göre
bu kebabı hazırlar ve mahalle fırınında pişirir. Sini kebabının yanında kâğıt
kebabı, biberli ve katıklı ekmek, oruk, külçe, kahke, ıspanaklı börek gibi
yemeklerin de içleri evde hazırlanır ve mahalle fırınında pişirilirler.
İstanbul ve diğer şehirlerde de ününü sürdüren Hatay döneri de bu mutfağın en ünlü lezzetlerinden biridir. Özellikle tavuk dönerin sunumu oldukça farklıdır. Özel baharatlı ve salçalı sosa batırılan bir ekmek ya da lavaş ile servis edilir. Et döner de bu şekilde servis edilebilir. Bu yaygın lezzetten dolayı Hatay’da birçok dönerci görmeniz mümkündür.
Bu mutfağın en vazgeçilmezlerinden biri de tandır ekmeğidir. Hem kepekli hem de kepeksiz olarak üretilen tandır ekmeği tandırların yanı sıra fırınlarda da pişirilir.. Pişen ve soğuyan tandır ekmekleri evlerde buzluklarda uzun süre bozulmadan saklanır ve ihtiyaç halinde oda ısısında çözündüğü için rahatça tüketilir. Ekmek çeşitleri açısından da zengin olan Hatay mutfağında tandır ekmeği dışında halebi ekmeği, tırnak pide, döner ve kebap ekmekleri de yapılır.
Hatay mutfağındaki peynirler arasında diğer yörelerde de bulunan örgü peyniri, dil peyniri ve çökelek gibi bilinen peynirler yer alırken sadece bu yöreye özgü cara çökeleği ve sürk de bulunmaktadır. Bu mutfağın olmazsa olmaz süt ürünlerinden biri de hem inek hem de keçi sütünden elde edilen tuzlu yoğurttur. Tuzlu yoğurdun kullanım alanı oldukça geniştir. Geleneksel lezzetlerden biri olan yoğurt aşı çorbası yapımında mutlaka ama mutlaka kullanılır.
Hatay mutfağındaki en ünlü mezelerden biri bakla ezmesidir. Bunun yanında cevizli biber, humus, zahter salatası, tarator, turplu tarator, havuçlu tarator, patlıcan yoğurtlama, abugannuş, zengin/acılı ezme, roka salatası, zeytin salatası, zılk sapı yoğurtlaması, sürk salatası ve taze çökelek salatası en ünlü mezelerindendir.
Hatay’ın en önemli tatlarından biri de künefe olduğundan kasap ve fırınlar dışında künefe ve kadayıf yapan esnafların sayısı oldukça fazladır. Ayrıca kerebiç tatlısıyla birlikte tüketilen köpük ve evlerde pek yapılmadığı için şam tatlısı yapan yerlere de rastlamanız mümkündür. Künefe dışında en ünlü tatlılarından biri de kireç kaymağında kabak tatlısıdır. Dışı sert içiyse yumuşacık bir kıvama sahiptir. Küçük parçalar halinde doğranarak üzerine ceviz serpilip servis edilir.
Ayva, patlıcan, turunç ve cevizden yapılan reçeller hem reçel hem de misafirlere ikram edilen tatlılar niyetine kullanılır.