Hatay Yöresine Özgü Reçel Tarifleri
Baştan uyarmakta fayda var. Bu reçellerin hiç biri normal bir reçelin geçtiği birkaç saatlik hazırlık süresinden geçmiyor. Bir günde hazırlananı da var bir haftada hazırlananı da. Emek ne kadar çok olursa, lezzet o kadar büyüyor, hayranlık o kadar artıyor.
PATLICAN REÇELİ
Denememiş olanlar için tuhaf gelebilir ancak denedikten sonra çok seveceğiniz bir lezzet patlıcan reçeli. Hatay’ın en ünlü reçellerinden aynı zamanda misafirlere ikram edilen bir tatlı kendisi. Bu reçeli yapmak için gereken en önemli ayrıntı patlıcanlar. Patlıcanları en küçüklerinden seçmeniz gerekiyor. Yaklaşık 2-3 cm civarında. Patlıcanlar özellikle
Ekim ayında yani sonlarının geldiği zaman bu boylardayken toplanır. Dolayısıyla bu dönemde daha rahat bulunabilir. Saplarını çıkarttıktan sonra kabuklarını çok hafif soyup ortalarını çıkarın. Ezilmeyecek şekilde çok hafif haşlayın. Bir gün boyunca hazırladığınız kireçli suda bekletin. Kireçli suda sertleşen patlıcanların kireçlerinden arınması için bir iki dakika kaynar suda haşlayın. Başka bir tencerede 1.5 kilo şekeri eritip şırasını hazırlayın. Kıvama gelen şerbetin içine birkaç damla limon damlatıp 5-6 adet karanfil ekleyin. Patlıcanları kaynayan şerbetin içine atın. Oda ısısına geldiğinde cam kavanozlara pay edip kavanoza iri ceviz parçaları ilave ederek kapaklarını sıkıca kapatın.
Kireç şerbetini hazırlamak 1 su bardağı dolusu kireci bir kaba alıp üzerine 2 litre soğuk suyu ekleyin ve iyice karıştırın. Kireç tamamen dibe çökene kadar bekletin ve üstte kalan suyu yani kireç kaymağını alın.
15 adet en küçüklerinden patlıcan
1-1.5 kg şeker
Sönmemiş kireç
Limon
Karanfi
Görsel kaynağı: http://www.lezzetkahvesi.com/
CEVİZ REÇELİ
Ceviz reçeli yapmak istiyorsanız en doğru zaman Mayıs ayı. Cevizler henüz tazeyken yani kabukları sertleşmeden almanız gerekir. Satın aldığınız cevizlerin kabuklarını incecik bir şekilde soyun. 3 gün boyunca içme suyunda bekletin. Bu sürenin sonunda suyunu her gün değiştirerek 10 gün boyunca suda bekletmeye devam edin. Patlıcan reçelinde olduğu gibi kireç suyunu hazırlayın. Cevizleri bir gün boyunca kireçli suda bekletin. Daha sonra kireçli sudan çıkarıp bol suyla iyice yıkayın. Ceviz tanelerini bir şiş yardımıyla delin ve içindeki suyun dışarı çıkmasını sağlayın. Daha sonra bir kilo şekeri kısık ateşte eritip şırasını hazırlayın. İçine birkaç damla limon sıkın. Soğuyan şıraya cevizleri ekleyin ve bir gün boyunca bekletin. Bir gün sonra cevizleri içinden çıkarıp süzgece koyarak süzün. Şırayı tekrar kaynatın ve cevizleri tekrar içine atın. Bu işlemi bir hafta boyunca tekrarlayın. Son şıra kaynarken için karanfil taneleri atın. Bir haftanın sonunda pişen ceviz reçelini şırasıyla birlikte kavanozlara koyun.
30 adet ceviz
Sönmemiş kireç
1 kg şeker
Limon
Karanfil
Görsel kaynağı: http://www.hangiyemektarifi.com/
AYVA REÇELİ
İyice yıkayıp kabuğunu soyduğunuz ayvaları küp küp doğradıktan sonra çekirdeklerini bir kenara ayırın. 2.5 su bardağı suya ayvaları ve çekirdeklerini koyarak haşlayın. Haşlanan ayvaların üzerine 1.5 su bardağı toz şekeri ilave edip kıvam alıncaya kadar kaynatın. Ocaktan almanıza yakın birkaç damla limon suyu ilave edip karıştırın. Soğuyan ayva reçelini cam kavanozlarda muhafaza edin.
Ayva çekirdekleri o güzel kırmızı rengini vermesi için kullanılır.
4 adet ayva
1.5 su bardağı şeker
Limon
görsel kaynağı:http://www.semireraslan.com/