Makaleler

İncir Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

Yazar: dilek ılgaz
İncir Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

İncir: Latince ismi Ficus Carica olan İncirin anavatanı, Güneybatı Asya ve Doğu Akdeniz bölgesidir. Dutgiller familyasından, küçük ağaçcık cinsinden bir bitkinin meyvesidir. Ağaçları erkek ve dişi olarak farklılık gösterir. Dişi ağaçların meyvesi yenilebilir kalitede büyük ve fazladır. Erkek ağaçların meyvesi ise küçük ve tatsızdır. Bu nedenle erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır. Dişi ağaçların yanına bir erkek ağaç dikilir ve mazı böcekleri kanalıyla çiçek tozları dişi ağaca taşınarak döllenme gerçekleşir. İçeriğinde A, B, C vitaminleri bulunur. Meyvenin %30-40’ı şekerden oluşur. Yapraklarından elde edilen incir sütü siğiller ve ciltte oluşan sivilceler için kullanılır. Taze toplanmış yaprakların lapa haline getirilmesiyle elde edilen karışım ile yaralara kompres yapılabilir.

Türkiye, incir üretiminde dünyada ilk sırada gelmektedir. Ülkemizde en fazla üretim Aydın ve Ege bölgesinde yapılmaktadır.

İncir, kışları ılık, yazları sıcak ve kurak geçen tropikal iklim kuşaklarında bol meyve verir. Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20 derece olması incir üretimi için yeterli sıcaklıktır. Yüksek ve düşük sıcaklıkların etkin olduğu iklimler, incir yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkiler. İncir, diğer meyvelerin aksine dalından koparıldıktan sonra Pazar olgunluğuna ulaşmaz. Dalından hangi olgunlukta koparılırsa o haliyle kalır. 

İncir Kurutma Yöntemleri

Özellikle Aydın ve İzmir’in Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yetiştirilen incirler, dünyanın en kaliteli incirleridir. Bu bölgelerde üretilen incirler sarı lop denilen cinstendir. İncir kurutma dönemi, genel olarak sıcaklığın 30 dereceye çıktığı Ağustos ve Eylül aylarında yapılmaktadır. Taze tüketilecek incir ile kurutulacak incirin hasatları farklı yapılır. Taze tüketilecek incirler, yeni olgunluğunda toplanmalıdır. Hasat için genel olarak sabah serinliği tercih edilir. Bunun en önemli sebebi sıcakta toplandığında meyvelerin dayanma süresinin azalmasıdır.

Kurutmalık incirler ise dalında iyice olgunlaşıp, bir miktar suyunu kaybettikten sonra kendiliğinden ağaçların dibine düşer. Düşen incirler hemen toparlanarak direk güneş ışığı alan yerlerde bulunan sergilere dökülürler. Mümkünse incirlerin kurutulacağı alan yerden en az yarım yada 1 metre yüksekte, altı elek şeklinde hava alabilecek platformlardan oluşmalıdır. Geceleri de bir naylon veya branda ile incirlerin üzeri örtülmelidir. Böylece incirler daha hijyenik koşullarda kurutulmuş olacak ve zararlı böceklerden de korunması sağlanacaktır. Güneş ışığına maruz bırakılan incirler, sabah serinliklerinde kontrol edilip ters-düz edildikten sonra 3-5 gün içinde kurumuş olacaktır. Bunun dışında seraya benzeyen alçak tünel olarak ifade edilen 1-2 metre yüksekliğindeki her tarafı naylonla kaplı tünellerde de incirler kurutulabilir. Bu kurutma şekli ile daha temiz ürün alınabilir. Bir diğer kurutma yöntemiyse son dönemlerde kullanılmaya başlanan güneş kolektörü denilen tünellerdir. Bu sistemle daha kısa sürede hijyenik ürünler elde edilmektedir.

Evde incir kurutma yöntemleri:

Bahçeli evi veya balkonu müsait olan kişiler kendi evlerinde de incir kurutabilirler. Profesyonel kurutma yöntemlerinde olduğu gibi evde incir kurutulurken de hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekir. İncirler iyice yıkanıp kurulandıktan sonra mümkünse yerle temas etmeyecek yükseklikte, delikli kaplara yada eleklere serilmelidir. Ara sıra kontrol edilerek ters düz edilir. Geceleri üzeri kapatılmalı sabah tekrar açılmalıdır. Bunun dışında farklı bir kurutma yöntemi daha vardır. İncirler yıkandıktan sonra bir tencerede şekerle birlikte bir gece bekletilir. Ölçü; 2 kilo incir, 1 çay bardağı toz şeker şeklindedir. Ertesi gün incir altın sarısı renk alana dek kaynatılır. Sonrasında soğuması beklenir. Bir tepsiye birbirine yapışmayacak şekilde dizilir. Birkaç gün sonra ters düz edilerek 5-6 gün kurutulur. Kuruduklarından emin olduktan sonra, bir tatlı kaşığı nişasta ile karıştırıp kavanozlarda saklanabilir. Dilenirse pastaların içinde ve üzerinde süsleme malzemesi olarak da kullanılabilir.

Kaynaklar

Geleneksel Beslenme kitapları kaynak olarak kullanılmıştır.

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın