Johannes Kepler Kimdir?
Johannes Kepler (d. 27 Aralık 1571 – o. 15 Kasım 1630) Weil der Stadt şehrinde doğmuştur. Bu şehrin o zamanlar bağımsız bir İmparatorluk şehri olduğu bilinmektedir. Günümüzde bu şehir Almanya Baden - Wurttemberg eyaletinin en büyük şehirlerinden biri olan Stuttgart şehrinin bulunduğu sınırlar üzerinde yer almaktadır. Johannes Kepler’in büyük babasının (Sebald Kepler) bu bölgede bir süreliğine belediye başkanı olduğu bilinmektedir. Johannes Kepler’in babasının paralı bir asker olduğu ve Johannes Kepler 5 yasındayken onları terk ettiği de Kepler’in ailesi hakkında bilinenler arasındadır. Babasından bir daha haber almamış olan Kepler hekim olan annesi, Katharına Güldenmann ile birlikte yaşamıştır. Kepler’in matematik alanında olan yeteneği daha erken yaşlarda kendini göstermiş ve bu yeteneği ile büyükbabasının müşterileri arasında adı matematikçi olarak yayılmıştır.
1577 senesinde 6 yasında iken Avrupa ve Asya’nın büyük bir bölümünde netçe kendini gösteren Büyük Kuyruklu Yıldız onun bu erken yaşında astronomiye olan merakının oluşmasını sağlamıştır. 1577 Büyük Kuyruklu Yıldız görüntüsünden sonra 1580 senesinde yine netçe görülebilen bir Ay Tutulması’nı gözlemleyen Kepler kendini hayatı boyunca astronomi alanında çalışmalar yapmaya ve bu alanda kendini geliştirmeye adamıştır.
Modern gök mekaniğinin kurucusu olarak bilinen Kepler’in çocukken geçirmiş olduğu bir çiçek hastalığı sonucu ellerinde ve gözlerinde hayat boyu sahip olacağı problemler oluşmuştur. Ellerini sağlıklı bir şekilde kullanamıyor olması onun bilimsel alanda yapacağı çalışmalarında kısıtlı olmasına neden olsa da onun büyük başarısını engelleyememiştir.
1589 senesinde Tübingen Üniversitesinde Felsefe ve Teoloji eğitimine başlayan Kepler burada Philipp Melanchthonat’ın öğrencisi olmuştur. Üniversite eğitimi boyunca güneş merkezci yaklaşımı benimseyen ve evrendeki bütün hareketlerin kaynağının güneş olduğunu savunan Kepler 1594 senesinde daha 25 yaşındayken üniversitedeki başarılarından dolayı akademik alanda kendini göstermiş bir okul olan Graz şehrindeki Protestan okulundan öğretmenlik teklifi almıştır. Yine aynı sene içinde bu teklifi kabul eden Kepler Graz’daki Protestan okulunda matematik ve astronomi dalında öğretmen olarak görevine başlamıştır.
Bilinen en önemli eserlerinden olan Mysterium Cosmographicum (The Cosmographic Mystery) içeriğinde Kopernik sistemini savunmuştur.
Kepler’in isminin günümüzde dahi bu denli önemli anılıyor olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi 17. yüzyıl Avrupası’nda yaşayan bu bilim adamının gezegenlerin güneş etrafındaki hareketlerini ilk kez açıklayabilen ve bir model ile ortaya koyabilen bilim adamı olmasıdır.
Kepler sadece astronomi alanında büyük adımlar atmamış aynı zamanda felsefe ve bilim tarihçiliği alanlarında da önemli bir rol oynamıştır. Astronominin merkezini oluşturan Kepler Yasaları, ölümünün ardından yüzyıllarca sonra bile bu alanlarda yapılan araştırmalara yön vermiş ve açıklayıcı olmuştur.
Kepler’in Evliliği ve Özel Hayatı
27 Nisan 1597 de iki sene önce tanışmış olduğu Barbara Müller ile evlenmiştir. Barbara Müllerin Gemma van Dvijneveldt isimli bir kızının olduğu bilinmektedir. Kepler ve Barbara Müller’in 1602 doğumlu bir kızları ve 1604 doğumlu ve 1607 doğumlu olmak üzere iki oğulları dünyaya gelmiştir.
Newton’un Kepler Hakkında Söyledikleri
Newton hayatı boyunca yaptığı çalışmalardan bahsederken etkilendiği düşünür ve bilim adamlarını anmaktan çekinmemiştir. Newton’un bu bilim adamları ile ilgili “Daha ileriyi görebildiysem, bunu omzundan baktığım devlere borçluyum” dediği bilinmektedir. Newton’un bahsettiği bu büyük bilim adamlarından bir tanesi Galileo iken diğer bir tanesinin de Kepler olduğu bilinmektedir.
Kepler hayatı boyunca gerçeği aramayı seçmiş ve bu uğurda çok zorlu çalışmaların üstesinden gelmiştir. Onun gerçeği bulmak uğruna verdiği savaş, tarihte benzerine rastlanması zor durumlardan bir tanesidir. Kepler gerçeği arama yolunda verdiği savaşı şu sözleri ile anlatmaktadır: „Çalışmamın karmaşık görünen sonuçlarını izlemede zorlanıyorsanız, bana kızmayınız; çektiğim sıkıntılar için bana acıyınız. Sunduğum her sonuca yüzlerce kez yinelediğim sınama ve hesaplamalar ile ulaştım. Sadece Mars’ın yörüngesini belirlemem beş yılımı aldı.“
Carl Sagan’ın Kepler Hakkındaki Sözleri:
“Johannes Kepler, kendisinin yaptığı son derece hassas gözlemlerin, uzun yıllardır beslediği inançları ile uyuşmadığını gördüğünde, rahatsız edici olan gerçekleri kabul etti. Zorlu gerçeği, en kıymetli hayallerine tercih etti. Bilimin kalbinde yatan da budur.” Carl Sagan
Kepler’in Sözlerinden Birkaç Örnek
- Astroloji, akıllı bir anne olan astronominin budala kızıdır.
- Zeki bir insanın en sert eleştirisini, kitlelerin şuursuz takdirine tercih ederim.
- Mucizelerin varlığı kabul edildiğinde bütün bilimsel açıklamalar göz ardı edilir.
- Kuşların şakımasındaki ise yarar amacın ne olduğunu sormuyoruz, çünkü bunun için yaratıldıklarından beridir şakımaktan keyif alırlar. Benzer şekilde, insanoğlunun neden göklerin sırlarını anlama zahmetine girdiğini de sormamalıyız. Doğa fenomeninin çeşitliliği muazzam, ve onun göklerinde saklı olan hazineler çok zengin; ki insan aklı taze gıdadan asla yoksun kalmasın.
Kepler’in Adını Yaşatan Adlandırmalar
Kepler’in adını yaşatmak adına yapılan adlandırmalara birkaç örnek vermek gerekirse şu şekilde sıralanabilir;
- 1134 Kepler, bir asteroid’e isminin verilmesi,
- Die Harmonie der Welt, Paul Hindemith tarafından yönetilen bir opera
- Johannes Kepler University Linz:
- Kepler, Mars’ta bir Krater’e isminin verilmesi
- Kepler, Ay’da bir Krater’e isminin verilmesi
- Kepler, Philip Glass tarafından yazılan bir opera
- The Kepler Building, a satellite manufacturing plant for Surrey Satellite Technology Ltd, Sürrey, UK.
Eserleri (Kronolojik)
1596, Mysterium Cosmographicum (The Sacred Mystery of the Cosmos)
1601, De Fundamentis Astrologıae Certioribüs (On Firmer Fundaments of Astrology)
1604, Astronomıae Pars Optica (The Optical Part of Astronomy)
1606, De Stella nova ın pede Serpentarii (On the New Star ın Ophiuchus's Foot)
1609, Astronomia nova (New Astronomy)
1610, Tertius İnterveniens (Third-party Interventions)
1610, Dışsertatio cum Nunçio Sidereo (Conversation with the Starry Messenger)
1611, Dioptrice
1611, De nive sexangula (On the Six-Cornered Snowflake)
1614, De vero Anno, quo aeternus Dei Filius humanam naturam ın Utero benedictae Virginis Marıae assumpsit
1615, Eclogae Chronicae (başımı Dışsertatio cum Nunçio Sidereo)
1615, Nova stereometria doliorum vinariorum (New Stereometry of Wine Barrels)
1618 -1621, Epitome astronomıae Copernicanae (Epitome of Copernican Astronomy) iki aşamada basılmıştır
1819, Harmoniçes Mundi (Harmony of the Worlds)
1621, Mysterium cosmographicum (The Sacred Mystery of the Cosmos), 2nd edition
1627, Tabulae Rudolphinae (Rudolphine Tables)
1634, Somnium (The Dream)