Karbonat İle Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş macunu reklamlarındaki kadar beyaz ve parlak dişlere sahip olmayı kim istemez ki? Öyleyse karbonatla diş beyazlatma yöntemlerine geçmeden önce dişleri sarartan etkenlere bakmak gerekir.
- Diş sararmasının temel nedenlerinden biri tahmin edeceğiniz üzere ağız ve diş sağlığına gereken özeni göstermemektir.
- Yediğimiz içtiğimiz yiyecek ve içeceklerin kalıntıları ağız ve diş hijyeni tam olarak sağlanmadığında dişlerde çeşitli sıkıntılarla birlikte sararmaya ve lekelenmeye yol açmaktadır.
- Boyayıcı özelliği olan içecekler de zamanla diş renginin sararmasına, koyulaşmasına ve lekelenmesine neden olmaktadır.
- Asitli içeceklerin tüketimi diş minesine zarar verdiği için dişlerde sararmaya yol açmaktadır.
- Asitli içeceklerin haricinde içerisinde kafein, tein gibi maddeler barındıran içecekler de ( çay, kahve vb. ) dişlerde sararmaya neden olmaktadır.
- Tütün ürünleri de tutunucu maddeler arasında yer aldığı için dişlerin ve diş aralarının sararmasına sebep olmaktadır.
- Ağız yolu ile alınan bazı ilaç ve antibiyotik içerikli medikaller de dişlerde sararmaya neden olmaktadır.
- Bu tür boyayıcı ve tutunma özelliği olan ürünleri tükettikten sonra dişleri mutlaka fırçalamak gerekir.
- Bunların haricindeki en temel sebeplerden biri de genetik özelliklerdir. Kemik ve diş yapısı sebebiyle doğuştan sarı tonlu dişlere sahip olan kişiler de bulunmaktadır.
Görsel: Amazingwhitesmile
Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz dişleri evde beyazlatabilmek için çok basit bir yöntem öneriyor. Daha beyaz görünen dişlere sahip olmanın yolu her evde bulunan iki malzemeyi karıştırarak mümkün; karbonat ve limon.
Bunun için ihtiyacınız olan tek şey taze sıkılmış limon ve karbonat. İçeriğindeki katkı maddeleri nedeniyle konsantre limon suyu kullanmamanızda yarar var.
- 1 tatlı kaşığı karbonatın üzerine yarım limonun suyunu sıkın.
- Limon suyu ve karbonatı iyice karıştırarak köpük haline getirin.
- Hazırladığınız karışımı bir pamuk yardımı ile dişlerinize sürün.
- Limonlu karbonat karışımını dişlerinizde bir iki dakika bekletin.
- Daha sonra ağzınızı soğuk su ile çalkalayarak dişlerinizi asitten arındırmak için mutlaka fırçalayın.
Bu işlemden sonra dişlerinizi fırçalamanız oldukça önemli aksi takdirde limon ve karbonat karışımı yüzünden diş minesinde aşınmalar meydana gelebilir. Yine aynı sebepten karışımı ağzınızda çok fazla bekletmemeniz gerektiğini hatırlatmakta yarar var.
Karbonatla diş beyazlatmadaki bir diğer yöntem ise; limon, zeytinyağı ve karbonatla yapılan karışım ile dişleri fırçalamak.
Yarım limon suyu, 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını iyice karıştırdıktan sonra dişlerinizi her gün günde bir defa bu karışım ile fırçalayabilirsiniz.
Önemli olan önce normal fırçalamayı yapıp ardından diş fırçanızı bu karışıma batırarak dişlerinizi fırçalamanız. Sonrasında mutlaka bol su ile durulamanız gerekiyor.
Görsel: Foreverdivina
Sararan dişlerinizi karbonatla beyazlatmanız için bir karışım daha var;
Birer çay kaşığı adaçayı (öğütülmüş), tarçın ve karbonatı karıştırıp temiz dişlerinizi bu karışımla fırçalayabilirsiniz. Düzenli kullanımda dişlerinizdeki beyazlaşma gözle görülür hale geleceği gibi bu işlemden sonra ağzınızda hoş bir koku da kalacak.
Karışım diş aralarına kaçtığı için bol suyla ağzınızı çalkalayarak temizleyebilirsiniz.
Yorumlar
Bana göre her şeyin fazlası zarar, bu karbonat-limon işe yarayabilir ancak çok fazla yapılmaması gerekiyor!
Karbonatın azı yarar fazlası zarardır, eğer fazla kullanırsanız diş etlerinde çekilme yaşanır fakat yazıda belirtildiği ölçülerde kullanıldığında yararlıdır.
Bana sanki yararından çok zararı varmış gibi geldi karbonatın.
Karbonat diş etlerinin çekilmesine neden oluyor, kesinlikle tavsiye edilmemelidir.
Ayşem Hanım, yazıda da belirtildiği gibi limon, zeytinyağı ve karbonatla yapılan karışım ile dişleri fırçalamanız önerilerden biridir.
Hangisi daha iyi, zeytinyağı kullanmak mı kullanmamak mı?