Makaleler

Karides Nasıl Haşlanır?

Yazar: Çisem Soylu
Karides Nasıl Haşlanır?

Karidesin nasıl haşlandığını öğrenmeden önce karidesi tanımaya ne dersiniz?

İlk olarak karides bir balık değil kabuklular sınıfından bir canlıdır. Dış yüzeyi kalsiyum karbonattan oluşan bir kabukla kaplıdır. Geniş yüzgece benzer bir kuyruğa sahiptir ve kuyruğunu sallayarak geri geri yüzer

Karides selenyum açısından oldukça zengindir. Selenyum minerali kanser başta olmak üzere birçok hastalığı meydana getiren sebeplerin önüne geçmekte oldukça faydalıdır. Protein açısından oldukça zengindir ve düşük kalorilidir. Tüm bunların yanında güçlü bir D vitamini kaynağıdır. Dişlerin ve kemiklerin güçlenmesinde önemli rol oynar. Omega 3 açısından da oldukça güçlü bir kaynak olması sebebiyle beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve gelişimini düzenler. Diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir ve içeriğindeki b12 vitamini sayesinde vücuttaki kan hücrelerinin sağlıklı gelişmesinde etkilidir.

Karides alırken tüm su ürünlerinde olduğu gibi tazeliğine dikkat etmek gerekir. Kafa kısmında morarma ve üzerinde siyah benekler olmamalı. Karides fiyatı düşük olmayan bir üründür, dolayısıyla fiyatı normalin altında satılan karidesi satın almayın. Bayat olma riski oldukça yüksektir. Satın alacağınız karidesin kabuklu ise kabuğunun sert olmasına ve kafa kısmının dik olmasına dikkat edin.

Evet, artık karidesin ne olduğunu, faydalarını, taze karides seçme yollarını öğrendiğimize göre asıl konumuza yani karidesin nasıl haşlanacağına geçebiliriz.

Karidesler boyutlarına göre bebek, kanal ve Jumbo olarak adlandırılırlar. Jumbolar adından da anlaşılabileceği üzere en büyük boy olanlardır. Kanal karidesler orta boy bebek boylarda en küçük boy karideslerdir. Karidesi temizlerken öncelik baş sonra kuyruk kısmının koparılması gerekir. Bu işlem bittikten sonra kabuğu dışa doğru soyabilirsiniz. Jumbo ve kanal karidesler boyut olarak bebek karidese göre çok daha büyük oldukları için iç organları sırtlarında bir hat şeklinde belirgindir. Bu sebeple kabukları soyular karideslerin iç organlarının çıkarılması gerekir. Eğer karidesler tazeyse iç organ çıkarma işlemini sivri uçlu bir şeyler ( kürdan vb ) yapabilirsiniz. Eğer beklemiş bir karides ise bu bölge sertleşmiş olacağından bıçakla sırt kısmını çizerek çıkarabilirsiniz. Bebek karideslerde iç organlar belirgin değildir bu yüzden temizlemeye gerek yoktur.

Öncelikle kafanızda karidesi tuzlu suda haşlamak gibi bir fikir varsa hemen unutun. Çünkü lezzetli bir karides elde etmek için daha fazlasına ihtiyacınız var.

1 kilo Jumbo karidesi haşlamak için;

  • 2 litre su

  • 2.5 yemek kaşığı tu

  • 3 yemek kaşığı sirke

  • 1 adet soğan

  • 5-6 adet tane karabiber

  • 1 adet defne yaprağı

  • 1 adet havuç

  • Birkaç adet kereviz sapı

  • Yaklaşık 10 adet maydonoz sapı

Derin bir tencereye 2 litre suyu, sirkeyi,dörde bölünmüş bir adet soğanı,ikiye bölünmüş havucu, tuzu, defne yaprağı, maydonoz ve kereviz saplarını ekleyip kaynadıktan sonra tane karabiberleri ilave edin ve kapağını kapatarak en düşük ayarda 20 dakika boyunca kaynatın. 20 dakikanın sonunda en yüksek ayara getirip kabuklu karidesleri tencereye atın ve 7 dakika pişirin. Bu süre karideslerin pişmesi için yeterlidir. Süre bitiminde karidesleri haşlama suyundan ayırın ve soğuk sudan geçirin. Daha sonra yukarıda anlattığımız şekilde kabuklarından ayırın.

Haşlanmış olan karideslerinizle nefis bir salata kapabilir, üzerine biraz zeytinyağında kavurduğunuz sarımsaklarla basit bir sos hazırlayabilir ya da beşamel sosla birleştirip kısa bir süre fırınlayabilirsiniz.

Yorumunuzu Paylaşın