Kaşıntının Nedenleri ve Tedavisi
Halk arasında birçok insanın maruz kaldığı kaşıntı, bir rahatsızlığa bağlı olarak kısa süreli olabileceği gibi, ciddi hastalıklara işaret eden uzun süreli bir belirti de olabilir. Vücudun genelinde veya belirli bir bölgesinde hissedilebilir, uzun süreli olduğunda ise hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Kaşıntıya neden olabilecek rahatsızlıklar;
Kaşıntıların en sık rastlanan sebeplerinden biri alerjilerdir. Günümüzde her 3 kişiden birinin herhangi bir şeye alerjisi vardır. Bunlar çilek, kiraz, kavun, karpuz, deniz ürünleri, çikolata, hardal gibi güçlü yiyecekler, nikel takılar, parfüm, sabun, kozmatik ürünleri ya da en basit anlamda bir lastik eldiven bile olabilir. Hastanın bunlardan birine alerjisi varsa, bunlarla temasıyla birlikte kaşıntı şikayeti olabilir. Bu tarzda şikayetler varsa yapılacak en doğru şey bir doktora başvurup, alerjinin sebebini bulmak, bu sebeplerden uzak durmaktır. Kaşıntıyı ve beraberinde oluşan kızarıklığı gidermek için de cildi nemli tutmak ve antialerjik ürünler kullanmak gerekir.
Alerjilerden sonra, kaşıntıya sebebiyet verebilecek bir başka durum da fazla güneşe maruz kalmaktır. Özellikle hassas bir cilde sahip olanlar, güneş altında geçirdikleri bir saatten sonra bile ufak kızarıklıklardan ve uzun süren kaşıntılardan muzdarip olabilirler. Güneşe alerjisi olduğunu tespit eden kişinin güneşe birebir maruz kalmaktan kaçınması ve gerekli olduğu durumlarda yüksek faktörlü güneş kremi kullanması gerekir.
Kaşıntının daha ciddi sebepleri de cilt hastalıkları ve enfeksiyonlardır. Mantar, uyuz, bit, kurdeşen, egzema gibi rahatsızlıklar hastayı ciddi bir kaşıntıya maruz bırakır. Bunlardan en sık görüleni kurdeşendir, vücutta büyük kırmızı kabarcıklara sebep olur ve güçlü bir kaşıntı yapar. Kurdeşen iki türde görülebilir; akut kurdeşen ve kronik kurdeşen. Akut kurdeşen kısa süreli bir şikâyet olup, sebebi, böcek ısırmaları, grip, soğuk algınlığı vs. olabilir. Kronik kurdeşen ise doğrudan bağışıklık sistemi ile alakalıdır ve süresi 6 haftaya kadar çıkabilir. Bu şekilde bir cilt hastalığı olduğunu fark eden hastanın hemen bir uzmanla görüşmesi gerekir.
Vücudun genelinde bir kaşıntı söz konusuysa bunun sebebi bir iç hastalık olabilir. Karaciğer rahatsızlıkları, kronik böbrek rahatsızlıkları, anemi, çölyak hastalığı vücutta kaşıntılara sebep olur.
Vücut, bir hastalık sonucu kullanılan bir ilaca karşı da tepki verebilir ve böyle durumlarda da kaşıntı olabilir. İnsülin, penisilin, antibiyotik gibi ağır ilaçlar kişide kaşıntıya ve döküntüye sebep olabilir. Böyle durumlarda doktorla görüşüp alternatif ilaçları öğrenmek faydalı olacaktır.
Kaşıntıları yatıştırmak için yapılabilecekler;
- Kaşıntıya sebebiyet verecek rahatsızlığı, alerjisi vs. olan kişinin muhakkak antialerjik ürünler kullanması gerekir.
- Genel olarak pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.
- Cildi antialerjik ürünlerle sürekli nemli tutmak gerekir.
- Kaşınan bölgenin ılık suyla yıkanması kısa süreli bir çözüm olabilir. Yine ılık suyla yapılacak uzun süreli olmamalı, haftada 2’yi geçmemelidir.
- Temizlik için sabun yerine syndet diye anılan ve piyasa rahatlıkla bulunabilen ürünler kullanılmadır.
- Yüz ve vücut havluların yumuşak ve antialerjik olmasına dikkat edilmedir.
- Vücuda kolonya, pudra, parfüm gibi maddelerin temas etmemesine dikkat edilmelidir.
- Kaşınan bölgeye papatya çayı sürmek rahatlama sağlayabilir. Analjezik etkiye sahip olan papatya, kaşınan bölgenin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- İltihap, böcek ısırıkları gibi durumlardan dolayı kaşınan bölgeye taze fesleğen yaprakları sürmek de rahatlatıcı etki yapar.