Kırmızı Pancarın Faydaları
Belki de faydaları bilinmediğinden çok tüketilmeyen veya tadı pek tercih edilmeyen kırmızı pancarın faydaları fikrinizi değiştirebilir, değiştirmelidir…
Araştırmalara göre, kırmızı meyve ve sebzeler kanserle mücadelede oldukça etkili. Kırmızı pancar da kanserle savaşan sebzeler arasında yer alıyor. Hastalıklardan kurtulmak için sentetik ilaçlar yerine pancar gibi doğal besin kaynaklarını deneyebilirsiniz; daha doğrusu denemelisiniz. Kırmızı pancarın faydalarını bilmenizde fayda var!
Faydaları
Kırmızı pancar proteinler, vitaminler, enzimleri koruyan maddeler ve bileşenler içerir. A, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, folik asit ve betanin de barındırır. Çeşitli renk pigmentleri de barındıran pancar, antioksidan ve antimikrobiyal özellik taşıyan çeşitli bileşikler de içerir.
Bu maddeler, vücudun birçok fonksiyonunda aktif rol oynar. Özellikle kalp ve damarlar, bağırsaklar, mide, sinir sistemi, karaciğer ve akciğer üzerinde olumlu etkileri vardır. Kanı temizlemesi de en belirgin özelliklerinden biri…
Kırmızı pancarın onlarca faydasından en dikkat çekenleri derledik:
- Kırmızı pancarın içeriğinde “betasiyanin” adlı bir madde bulunuyor. Pancarın kırmızı rengi, içindeki “betasiyanin” bileşiminden gelir. Bu madde, kolon kanserinin oluşumunu engeller.
- İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir.
- Önemli bir “betanin” ve “folat” kaynağı olan pancarın, kalp-damar sağlığını etkileyen serum homosistein seviyeleri üzerinde sinerjik etkisi vardır.
- İçeriğinde bulunan “betanin” ve “vulgaxanthin” adlı antioksidan özellikli maddeler, kansere karşı etkilidir.
- Bünyesindeki “zeaxanthin” maddesi, “sarı nokta” olarak bilinen göz hastalığına karşı etkilidir.
- Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir detoksifikasyondur (toksinlerden arınma).
- Pancar suyu, beyin için önemli “osijenasyon” olayının gerçekleşmesine yardımcı olur. Böylece yaşlılarda bunamayı önler.
- Mide ve bağırsak güçlendirici özelliği olan kırmızı pancar, bağırsak faaliyetlerini düzenler ve hareketliliğini arttırır.
- Kabızlığa karşı iyi gelir, hazmı kolaylaştırır.
- Mide ağrısı ve ekşimesi gibi sorunlara karşı tüketilebilir.
- Kırmızı pancar suyu, havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak düzenli olarak tüketilirse kısa sürede kan üretimini destekleyerek, alyuvar miktarını artırır.
- Kırmızı pancar suyu kaynatılarak içildiğinde idrar söktürücü etkisi vardır.
- Her gün düzenli olarak 1 su bardağı kırmızı pancar suyu tüketildiğinde tansiyonu dengeler.
- Egzama, sedef ve kurdeşen gibi cilt rahatsızlıklarına karşı kullanılabilir.
- Karaciğer hastalıkları sonucu vücutta oluşan kaşıntıları önler.
- Böbrek kumu dökmeye yardımcı olur.
- Cildi güzelleştirir, yaşlılık etkilerinin görünmesini azaltır.
- Demir eksikliğinin tedavisinde etkilidir.
- Damarlarda toplanan kalsiyumu eriterek, vücuda dağıtılmasını sağlar.
- Herhangi bir çarpma veya darbe sonucu oluşan şişliklere uygulandığında şişlikleri indirir.
- Ilık pancar suyu, kulağa damlatıldığında kulak ağrılarını yatıştırır.
- Saç dökülmelerine karşı etkilidir.
- Maydanoz ve kereviz yaprakları ile kullanıldığında çeşitli rahatsızlıkların iyileşmesi için etkileri görülmüştür.
- Şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi vardır; ancak şeker oranı yüksek olduğu için diyabetlilerde tüketimi önerilmiyor.
- İçeriğindeki lifler, sindirim sistemi organlarının fonksiyonlarına yardımcı olur.
- Merkezi sinir sistemi ve kas sağlığı için önemli bir mineral olan potasyum bakımından zengin kırmızı pancar, kemiklerin korunması için de etkilidir.
Pancar Tüketimi İçin İki Öneri
Pancar; haşlanarak, fırınlanarak, buharda pişirilerek ve çiğ olarak tüketilebilir. Kırmızı pancar tüketimi için çok sayıda tarif bulunuyor. Her maharetli elin farklı bir tüketim önerisi veya tarifi olabiliyor. Biz de pratik iki tarif paylaşalım:
- Bir adet pancar, 1 adet havuç, 1 demet ıspanak ve 1 adet elmanın suyunu sıkın. Bir miktar zencefil ekleyin ve blenderde karıştırın. Hepsi bu kadar…
- Haşlanmış pancarı rendeleyin, sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Lezzeti sizi çok şaşırtacak! Afiyet olsun…
Pancarın İçeriğinde Hangi Madde, Ne Kadar Bulunur?
Bir kap (170 gram) pancarda bulunan maddeler ve miktarları şöyledir;
- Folat: % 34 (136,0 mg)
- Manganez: % 28 (0,55 mg)
- Potasyum: %15 (518,50 mg)
- Bakır: %14 (0,13 mg)
- Lif: %14 (3,40 mg)
- Magnezyum: % 10 (39,10 mg)
- Fosfor: % 9 (64,60 mg)
- Vitamin C: % 8 (6,12 mg)
- Demir: % 7 (1,34 mg)
- Vitamin B6: % 6 (0,11 mg)
Pancar Hakkında Bunları Da Bilmelisiniz!
- Pancar genellikle salata, çorba ve turşulara katkı maddesi olarak eklenir. Aynı zamanda doğal renklendirici olarak kullanılır.
- Pancarın bünyesinde bulunan önemli maddeler, uzun süreli kaynatma veya pişirme işlemlerinde büyük oranda azalır. Bu yüzde pişirme veya kaynatma işlemi en fazla 15 dakika uygulanmalıdır.
- Pancar, su ile haşlandığında kaynatılan suyun rengi fuşya rengini alır. Bu suyun tüketilmesi sağlık için çok faydalıdır.
- Vücudun potasyum ihtiyacı için pancar iyi bir kaynaktır. Bir adet küçük pancar tüketildiğinde yaklaşık 500 miligram potasyum alınmış olur.
- Zayıflama diyetlerinde şeker oranı yüksek olduğu için pancar tüketimi tavsiye edilmemektedir. Şeker hastaları için de riskli bir besindir.
- Pancar, içeriğindeki “oksalat” sebebiyle kalsiyum oluşmasına sebep olur. Bu da vücutta kalsiyum birikmesine yol açabilir. Bu sebeple böbrek taşı olanların fazla pancar tüketmemesi gerekmektedir.
- Haşimato tiroidi ve metabolik sendrom gibi metabolik hastalıklarda pancar tüketimi tavsiye edilmiyor.
- Pancar suyu, evde bulunması gereken en sağlıklı içeceklerden biridir. Taze bir sebze suyu olarak tüketildiğinde faydaları daha da artmaktadır.
- Hipertansiyon hastalarının günde 1 bardak kırmızı pancar suyu içmesi tavsiye ediliyor.
- Günlük düzenli olarak 1 bardak pancar suyu içmek gün boyu tansiyonu düzenleyerek, sinirleri yatıştırır.
- Kırmızı pancar suyunun, yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesi tavsiye edilmiyor. Bu yüzden elma, havuç gibi meyvelerin suları ile seyreltilmesi öneriliyor.
- Yüksek miktarda seyreltilmemiş kırmızı pancar suyu karaciğere zarar verebilmektedir.
- Ülser ve duodenum gibi rahatsızlıkları olanlara pancar önerilmiyor.
Pancar Hakkında Kısa Bilgiler
- Pancar, “Chenopodiaceae” familyasına ait bir sebzedir. Pancar kökü, “beta vulgaris” türlerinin çeşitlerinden biridir.
- Pancarın anavatanı; Akdeniz kıyı şeridi, Batı Anadolu, Ege denizi çevresi, Hindistan ve Orta Asya olarak kabul ediliyor.
- Tarihte pancarın ilk izine 4000 yıl önce Akdeniz bölgesinde rastlanmaktadır.
- M.S. 9. yüzyıldan itibaren Çin’de kullanılmaya başlanmıştır.
- Tarih öncesi devirlerde Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa'nın kıyı kesimlerinde yabani pancar türleri yetiştirildiği tahmin ediliyor.
- Pancar, Romalılar ve eski Yunanlılar zamanından beri kullanılan sebzelerdendir.
- Pancar yetiştiriciliği, 16. yüzyılda düzenli olarak yapılmaya başlanmıştır.
- Pancar, antik kültürlerde besin olarak değil tıbbi bitki olarak kullanılmıştır.
- Antik çağlarda ateş ve kabızlık tedavisinde kullanılan pancar, Ortaçağ'da, sindirim bozukluklarında kullanılmış.
- Türkiye’de hemen hemen bütün bölgelerde pancar yetiştirilmektedir.
- Doğu Avrupa’da “pancar çorbası” yaygın olarak tüketilen bir gıdadır.
- Eski Romalılar tarafından afrodizyak etkisi sebebiyle kullanılan pancar, bor da içerir. Bor, cinsel hormonların artmasına yol açar.
- Kırmızı pancarda bulunan renk maddelerinden “betaksantin” terimi, Latince “pancar” anlamındaki “beta” ve Yunanca “sarı” anlamındaki “xanthos” sözcüklerinden türetilmiştir.
- Pancara kırmızı rengi veren “betasiyanin” maddesi boyar bir maddedir. Kırmızı pancar tüketildiğinde idrar ve dışkı rengi, betasiyanin sebebiyle değişir.
- “Betalain” pigmentleri, antioksidan etkili maddelerdir. Kırmızı pancarın antioksidan kapasitesi ile kırmızı pigment içeriği arasında yakın bir ilişki vardır.
- Kırmızı pancardaki renk maddeleri, “betalain” grubunda yer alan maddelerdir. Betalain maddeleri üzerindeki etkin madde ise betanindir. Betanin, suda çözünme özelliğine sahiptir ve kırmızı doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır.
- Betalainler, aynı zamanda azot içeren pigmentlerdir. Pancar kökü de betalain içerir. İşlenmiş et, dondurma, domates çorbaları, tatlılar, reçeller ve şekerlemeler gibi gıdaların renklendirilmesinde betalainler kullanılır.
- Baharatların renklendirilmesinde pancar kullanılır. Bu yüzden genellikle “pancar kırmızı” adı verilir ve doğal bir gıda renklendiricidir.
- Kırmızı pancar, kırmızı şarap üretiminde de kullanılmaktadır.