Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Söz konusu kitaplar olduğunda yazılacak çok şey vardır. Çeşitli internet sitelerinde, bloglarda, dergilerde ve daha birçok yerde kitap okumanın faydalarıyla ilgili yazılara rastlamak mümkündür. Evet, kitap okumanın çok sayıda faydası var ve yazımızda bu faydalara da yer vereceğiz. Ancak öncesinde kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır konusunu irdeleyeceğiz.
Öncelikle telaşlanmayın, aslında o kadar da zor değil bu alışkanlığı kazanmak. Bazı yöntemleri kullanarak kısa süre içerisinde kitap okuyan biri haline gelebilir, hatta zamanla kendinizi geliştirip kitap okumadan duramayan biri haline dönüşebilirsiniz. Ancak bu kısma geçmeden önce çocuklara bu alışkanlık nasıl kazandırılabilir kısmına bir göz atalım. Malum çocukken kitap okumayı alışkanlık haline getiren kişilerin, ilerleyen yıllarda ekstra bir şey yapmasına gerek kalmayacaktır.
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları
Ne demişler: “Ağaç yaşken eğilir”. Daha küçük yaşlarda kitap okumaya başlayan, okumaktan keyif alan ve bunu alışkanlık haline getiren çocuklar büyük ihtimalle ilerleyen yaşlarda da kitap okumaya devam edeceklerdir. Elbette istisnalar olabilir:)
Peki, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için neler yapılabilir?
Bebeklikten itibaren ona kitaplar okuyun. Doğduğu andan itibaren ona kitap okumaya başlayabilirsiniz. Biraz büyümeye başlayınca da yaşına uygun, ilgi çekici ve bol bol resim içeren kitaplar edinebilir, çocuğunuzu yanınıza alıp bu kitapları ona okuyabilirsiniz. Hatta onun ilgisini çekmek için farklı ses tonları kullanabilir, zaman zaman komik sesler çıkarabilir, mimiklerle hikayeyi renklendirebilirsiniz. Başlangıç olarak basit, anlaması kolay ve çok uzun olmayan kitaplar çocuklarınıza kitapları sevdirmek konusunda size yardımcı olabilir.
Çocuklarınız sizi kitap okurken görsün. Çocuklar anne ve babalarını izlemekte, onları rol model olarak görmektedirler. Evde kitap okuyan ve bu eylemden keyif aldıkları her hallerinden belli olan ebeveynler çocuklar için çok iyi bir örnek olacaktır.
Biraz büyüdüklerinde onları kitapçılara götürün ve kitapları incelemelerine imkan tanıyın. Onların fikirlerini de göz önünde bulundurarak kitap seçiminizi yapın.
Eğer imkanınız varsa onları kütüphanelere götürün. Oradaki havayı solumak, yüzlerce kitabı bir arada görmek, etrafta okuyan kişileri gözlemlemek onlar için güzel bir deneyim olabilir.
Okuma saatleri ve yeri belirleyin. Ailece kitap okuyabileceğiniz bir yer oluşturun ve günün belirli bir diliminde hep beraber burada oturup kitap okuyun. Bu yerin çok büyük, kitaplıklarla dolu bir alan olması şart değil. Kitap okumaya elverişli bir ışığa sahip, kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yer olması yeterli.
Yeni Kitap Okumaya Başlayanlar İçin Tavsiyeler
Diyelim ki çocukken kitap okuma alışkanlığı edinmediniz, sadece okul yıllarında mecbur olduğunuz için okudunuz ve toplasanız şimdiye kadar okuduğunuz kitapların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Ama kitap okumanın birçok faydası olduğunu biliyor, siz de okumaya başlamak istiyor, uygulayabileceğiniz yöntemleri merak ediyorsunuz. İşte size birkaç öneri!
Zaman Belirleyin
Gün içerisinde bir zaman dilimi belirleyin ve her gün o saatler arasında kitap okumaya çalışın. İlk olarak 10-15 dakikayla başlayıp zamanla bu süreyi arttırabilirsiniz. Ayrıca zamanla gün içerisinde birkaç zaman dilimi de oluşturabilirsiniz.
Okuma Alanı Oluşturun
Evinizin dilediğiniz bir köşesinde kendinize bir okuma alanı oluşturun. Rahat bir sandalye ya da koltuk, yanına minik bir sehpa, yeterli miktarda ışık ve sıcacık çay ya da kahve. Ayrıca sevdiğiniz bir cafenin rahat bir masası da zaman zaman okuma alanınız olabilir.
Yanınızda Hep Kitap Taşıyın
Her daim yanınızda bir kitap bulundurmak gibisi yoktur. Diyelim ki dişçiye gittiniz ve beklemeniz gerekiyor. İşte size kitap okumak için bir fırsat, hem de böylece bekleme stresi de yaşamamış olursunuz. Ya da önünüzde uzun bir kuyruk var. İşte bir fırsat daha! Açın kitabınızı, hem sıkılmaktan kurtulun hem de zamanınızı güzel bir şekilde değerlendirmiş olun.
Sevmediğiniz Bir Kitabı Okumak için Kendinizi Zorlamayın
Özellikle ilk başlarda ilginizi çeken şeyler hakkındaki kitapları okuyun. Dili basit ve çok kalın olmayan kitaplarla başlamak da mantıklıdır. Okuma alışkanlığı kazandıkça daha farklı şeyler okumaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bir kitaptan hoşlanmadıysanız ısrarla okumaya çalışmayın. O kitabı bırakıp ilginizi çekebilecek başka bir tanesine geçin.
Okuma Listesi Oluşturun
Kendinize bir okuma listesi oluşturun. Bunun için ilgili bloglara, dergilere, sevdiğiniz köşe yazarlarının önerilerine göz atın. İlginizi çekeceğini düşündüğünüz kitaplara denk geldikçe bunu listenize ekleyin ve okuduğunuz kitapları listenizde işaretleyin. Eğer isterseniz bu listeye okuduğunuz kitaplar hakkında notlar da ekleyebilirsiniz.
Blog Açın
Kendinize bir blog açın, buraya okuduğunuz kitaplarla ilgili notlar yazın. Görüşlerinizi, beğendiğiniz ve beğenmediğiniz noktaları, ana karakterler hakkındaki görüşlerinizi, yazar hakkındaki yorumunuzu ve çok daha fazlasını buraya ekleyebilirsiniz. Blogu arkadaşlarınızla paylaşabilir, onların da yorumlarıyla blogunuza katılmalarını, eğer onlar da aynı kitabı okudularsa kendi düşüncelerini paylaşmalarını isteyebilirsiniz.
Televizyon ve Interneti Azaltın
Gün içerisindeki televizyon izleme ve internet kullanma vaktinizi azaltmaya çalışın. Bu birçok kişi için zor olabilir ama eğer başarabilirseniz bu süreyi kitap okumaya ayırabilirsiniz.
Kendinize Hedefler Koyun
Kendinize haftada 1 kitap gibi hedefler koyun ve bu hedefleri gerçekleştirmeye çalışın. Ancak kendinizi çok sıkmayın ve asıl amacınızın okumaktan keyif almak olduğunu unutmayın.
Kütüphanelere Uğrayın
Eğer kütüphanelere gider ve oradan kitap ödünç alırsanız hem paranız cebinizde kalır, hem de belirli bir tarihte kitabı iade etmeniz gerektiği için bu durum sizi motive edebilir.
Kitap Kulüplerine Katılın
Evinizin ya da işyerinizin yakınlarında bir kitap kulübüne katılabilir, böylelikle size tanınan zaman dilimi içerisinde elinizdeki kitabı bitirmek için motive olabilirsiniz. Ayrıca böylelikle sosyalleşebilir, yeni insanlarla tanışabilirsiniz.
Kitap Okuma Listeleri
Nereden başlayacağınızı, hangi kitapları okuyabileceğinizi bilmiyorsanız; “ Herkesin 30. yaş gününden önce okuması gereken 30 kitap “, “ Ölmeden önce okumanız gereken kitaplar “, “ Tüm zamanların en iyileri “ , “ En sürükleyici kitaplar “ gibi listelere göz atabilirsiniz. Bu gibi listeler size fikir verebilir ve böylelikle okuyacağınız kitapları daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.
İkinci El Kitap Satan Yerlere Uğrayın
Eğer yakın çevrenizde böyle yerler varsa kitaplarınızı buradan alarak ekonomi yapabilir, cebinizi fazla zorlamamış olursunuz.
Kitap Okumayı Günün En Keyifli Anı Haline Getirin
Kitabınızı okurken size bir bardak taze çay eşlik edebilir ya da rahat bir şezlonga uzanıp dalga sesleri eşliğinde sayfaları çevirebilirsiniz. Nelerden hoşlandığınıza bağlı olarak alternatifleri arttırabilirsiniz.
Çocuğunuza Kitap Okuyun
İşte size bir taşla iki kuşluk bir öneri! Eğer çocuğunuza kitap okursanız hem ona erken yaşlarda okuma alışkanlığı kazandırabilir, hem de böylece siz de aynı alışkanlığı kazanabilirsiniz. Ayrıca böylelikle çocuğunuzla kaliteli zaman da geçirmiş olursunuz.
Kitap Okumanın Faydaları
Sevdiğimiz bir kitabı okurken sayfaların içerisinde kaybolur, kendimizi karakterlerin yerine koyarız. Kitaplar sayesinde keyifli zaman geçirir, bir süreliğine de olsa günlük sıkıntılarımızı unutabiliriz. Düzenli kitap okumanın sayısız faydası vardır ve bu konuyla ilgili çok sayıda yazıyla karşılaşmak mümkündür. Bu faydalardan bazıları ise şunlardır:
- Stresi azaltır.
- Kelime haznenizi genişletir.
- Empati yeteneğinizi geliştirir.
- Bilgi birikiminizi arttırır.
- Yazma becerilerinizi geliştirir.
- Daha kolay uykuya geçmenize yardımcı olur.
- Sıkılmanıza fırsat kalmaz, çünkü sıkıldığınız an kitabınızı elinize alıp okumaya başlayabilirsiniz.
- Yaratıcılığınızı arttırır.
- Farklı kültürleri, dinleri, ülkeleri tanımanızı sağlar.
Kitaplar Hakkında Söylenmiş Sözler
- İçinde kitap olmayan bir oda ruhsuz bir beden gibidir – Cicero
- Bilge kişiler hayatın dertlerine çareyi kitaplardan bulurlar – Victor Hugo
- Bir kitap, içimizdeki donmuş denize indirilmiş bir baltadır – Franz Kafka
- Çocuğunuzun ufkunu genişletebileceğiniz bir çok eylem vardır, en önemlisiyse ona kitap sevgisi aşılamaktır – Jacqueline Kennedy Onassis
- Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır – Mustafa Kemal Atatürk
- Yetişen zekaları, kitaplarla beslemeyen milletler hüsrana mahkumdur – H.Flechter
- Kitaplar, uygarlığa yol gösteren ışıklardır – Franklin D.Roosevelt
- İyi bir kitap, iyi bir arkadaştır – Bernard de Saint Pierre
- Kitap beni her zaman eğlendiren, avutan bir arkadaş, bana akıl öğreten bir dost olmuştur – Friedrich Nietzsche
- İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılın en seçkin zekalarıyla, önceden tertiplenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir – Rene Descartes
- Birisinin hakkında bir şey okursunuz fakat bu size kendi hayatınızı düşündürür. İşin güzel yanı budur. Kitapları bundan dolayı severim – Oprah Winfrey
- Egzersiz beden için neyse, okumak da zihin için odur – Anonim
- Bir damla mürekkep bir milyon kişiyi düşündürebilir – Lord Byron
- Okuyarak dünyamızı, tarihimizi ve kendimizi keşfederiz – Daniel J.Boorstin
Kaynaklar
8 Tips to Help Young Kids Develop Good Reading Habits
Idiva: Develop the reading habit in kids
UA: How to Improve Your Reading Skills
Lifehack: 14 Ways to Cultivate a Lifetime Reading Habit
University of Nebraska: Reading Habits Among Students and its Effect on
Academic Performance
Writehacked: HOW TO MAKE READING A HABIT