Makaleler

ODY Belgesi Nedir?

Yazar: dilek ılgaz

Orta Düzey Yöneticilik Belgesi, Karayolu Taşıma Yönetmenliği içinde açıklanmış olan kriterlere uygun olarak, Ulaştırma Bakanlığı tarafından Onaylı yeterlilik belgesine sahip, uluslararası veya yurtiçi eşya, yük, yolcu taşıyan firmalarda şef, operatör, idareci, müdür gibi görev ve sorumluklara sahip kişilere verilen bir belgedir.

Yönetmeliğe göre amaç, taşımacılık faaliyetleri için uygulanan mesleki yeterlilik eğitimini tamamlayarak sınavda başarılı olan veya kriterlere uygun olarak eğitimden muaf tutulan adaylara orta düzey yöneticilik belgeleri verilmesini içermektedir.

Orta düzey Yöneticilik şartlarına uygunluk için bir takım şartlar aranmaktadır. Başvuru için istenen belgeler öncelikle uluslararası ve yurtiçi yolcu, eşya taşıma faaliyet alanına uygun mesleki yeterlilik belgesi başvurusu yapabilmek için dilekçe,  başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi, belge ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu, Adayın firma veya firmalarda çalıştığı süreci beyan eden SSK veya Bağkur belgeleri, 4x6 boyutlarında 2 adet vesikalık fotoğraf,

Belgeleri alabilmek için, Bakanlığın yetki vermiş olduğu eğitim müfredatına uygun eğitimleri almak ve Bakanlığın belirlediği periyotlar da düzenlediği sınavlara girerek belgeyi almaya hak kazanmaktır. Diğer bir yöntemde Bakanlığın istemiş olduğu kriterlere sahip olan kişilere eğitme gitmeden, sınava girmeden, iş kaybı yaşamadan faiz ödemeden tanınmış hakkı doğrudan almaktır.

Tüm belgeleri almak için farklı kriterler aranmaktadır. 25 Şubat 2003 tarihinden önce C, D, E ehliyetine sahip kişiler doğrudan alma kriterlerine uygundur. Eğer kişi B sınıfı ehliyete sahipse, 25 Şubat 2003 tarihinden önce bir SSK, BAĞKUR gibi sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmalıdır.

ODY türü belgeleri doğrudan almak için 25 Şubat 2006 tarihinden önce taşımacılık belgesine sahip olan firmalarda, istenilen belgenin türüne uygun firma yada sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmak ve en az 3 yıl yani 1080 iş günü SSK yada BAĞKUR’ lu olarak çalışmış olmak gerekmektedir. İstenilen formatta, Bakanlık ve Proje dosyasının doğru şekilde hazırlanması ve iletilmesi, hak kazanılması halinde belgenin alınması söz konusudur.

ODY Belgeleri kendi içinde de çeşitlere ayrılır.

  • ODY1, yolcu taşımacılığını uluslararası yapabilmek için
  • ODY2, yurt içinde yolcu taşıma, 
  • ODY3, eşya-kargo ve benzeri için uluslararası taşımacılık, 
  • ODY4, yurt içinde yük, eşya, kargo taşımak için alınması gereken belgelerdir.

Kaynak : 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği

İlgili Makaleler

Yorumunuzu Paylaşın