Saç Cilası Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Saç boyamak kuaförden çıktığınız anda sizi mutlu etse de zamanla problem haline dönüşen bir iş. Saç renginin akması, saçların zarar görmesi, diplerden gelen gerçek saç rengiyle renk farklılıklarının oluşması, saçın zamanla boya sonrası parlaklığını yitirmesi ve matlaşması, saçların yıpranması ve beyazlayan saçlar sebebiyle sık sık oluşan boya ihtiyacı bu işin biraz can sıkıcı hale gelmesinin temel sebeplerinden.
Özellikle saçın boyadan sonra yıkamaların da etkisiyle matlaşması, boya renginin akması ve boyada sonra ton farklılıklarının oluşması gibi sorunlarda saçınızı bir önceki boyadan kısa bir süre sonra tekrar boyamak yerine saç cilası uygulama yöntemini tercih edebilirsiniz. Eğer dipleriniz çok hızlı uzuyor ve bu görüntü sizi rahatsız ediyorsa saç cilası yerine boyayı tekrarlamanız gerekebilir ancak böyle bir durumunuz söz konusu değilse saç cilası sizin için uygun seçim olacaktır.
Gelişen teknoloji ve artan kozmetik ürün çeşitliliği sayesinde bu gibi problemlerin giderilmesi için hazır ürünler de bulunmaktadır. Bu ürünler sayesinde saça istenilen renk ve şekil rahatlıkla verilebilir ancak bu ürün ve işlemler zamanla saça zarar verebilir. Saç tellerinin incelmesine, saçın elektriklenmesine ve saç dökülmelerine yol açabilir. Bu gibi sorunların oluşması halinde saça uygun krem ve maskelerle bakım yapılmalı ve zarar görmüş saç tellerinin onarılması sağlanmalıdır.
Saç cilası da saç boyasından elde edilen bir üründür. Saç cilasının saç boyasından tek farkı boyanın sulandırılmış hali olmasıdır. Saç cilası hazırlarken genellikle oksidan krem ( saç boyasını hazırlarken kullanılan, boyanın saça nufüz etmesini sağlayan ve saç rengini açan kimyasal sıvı ) katılmaz. Oksidan krem katmak yerine saç boyası sulandırılarak saça uygulanır ve bu sayede boyadan sonra ortaya çıkan renk farklılıkları giderilir ve saça parlaklık gelir. Eğer röfle ya da balyaj gibi işlemler yapılmışsa zaman zaman bu işlemlerden sonra oluşan renk zemin rengine göre çok açık tonlarda olabilmektedir. Bu gibi durumlarda da saç cilası uygulama yoluna gidilebilir. Yine röfle ve balyaj sonrasında turunculuk, beyazlık gibi hatalı durumlar oluşursa saç cilası uygulanabilir. Uygulanan saç cilasından sonra elde edilen renk ve zemin rengi birbirlerine daha yakın tonlarda olur ve ortaya çıkan rahatsız edici farklılık ortadan kalkar.
Saç cilası genellikle oksidan krem katılmadan hazırlansa da bazı durumlarda cilayı hazırlarken oksidan krem ilave edilebilmektedir. Oksidan krem temel olarak boyanın saça tutunmasına yardımcı olduğu ve süreci hızlandırdığı için saç cilasına katılması önerilen durumlar da vardır. Burada dikkat edilmesi gereken düşük volümlü bir oksidan krem kullanılmasıdır. Aksi takdirde saçın renginde daha fazla açılma meydana gelebilir ve istenenden daha açık tonda sonuçlara ulaşılabilir. Özellikle röfle ve balyaj sonrasında yaşanan turunculuk, beyazlık, zemin rengine göre çok açık bir ton elde edilmesi durumlarında %3 ‘lük bir oksidan krem kullanılması daha uygundur. Bu şekilde oksidan krem saçın rengini açmadan cila işlemi tamamlanabilir.
Saçlara iki farklı renk tonu gerektiren işlemler ( balyaj, gölge, röfle, ombre ) yapılırken renk tonlarının birbirlerine yakınlaştırılması, saç üzerinde doğal ve ışıltılı bir görüntü elde edilmesi, saçta rahatsız edici bir kontrast oluşmaması ve renk farklılıklarının rahatsız edici olmaması için saç cilası uygulanabilir.
Özellikle bakır ve kızıl gibi boya sonrasında çok hızlı akan renkler için saç cilası uygulanabilir. Böylece saç boyamaya gerek kalmadan uygulanan saç cilası ile akan yerler tekrar canlanır ve matlaşan saç daha parlak bir görüntü kazanır.
Saç cilası hazırlamanın ve uygulamanın farklı yolları mevcuttur. Kullanacağınız saç cilasını evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz gibi bu konuda kuaförünüzden destek alabilir ya da kozmetik marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz hazır ürünlerden yararlanabilirsiniz. Hazır ürünlerin içerisinde bal, avokado, süt, zeytinyağı gibi saçı nemlendiren ürünler de yer almaktadır. Saç cilasını evde kendiniz hazırlayacaksanız uygulamanın ardından saçınıza yoğun nem veren ürünlerle bakım yapmanız oldukça önemlidir.
Evde Saç Cilası Nasıl Hazırlanır?
Oksidan krem içermeyen saç cilası nasıl hazırlanır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- Saç boyası
- 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı
- Ilık su
- Boya kabı ve fırçası
- Duş bonesi
İhtiyacınız olan boya miktarını saçınızın uzunluğuna ve gürlüğüne göre belirleyebilirsiniz. Çok kısa saçlarınız varsa çeyrek tüp boya kullanmanız yeterli olacaktır. Orta uzunluktaki saçlar için yarım tüp boya ve daha uzun ve gür saçlar için tam tüp boya kullanılabilir.
Boya kabına yarım tüp saç boyasını sıktıktan sonra üzerine yavaş yavaş ılık su ilave edip güzelce karıştırın. Boyanın kıvamını açana kadar su ilave etmeye devam edin ancak çok sulu bir hâl almasına izin vermeyin. Daha sonra içerisine 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı ekleyip iyice karıştırın. Bu aşamadan sonra saç cilanız uygulamaya hazır.
Hazırladığınız cilayı tıpkı saç boyası uygular gibi tüm saçınıza fırça yardımıyla uygulayın ve güzelce masaj yapın. Cilanın akma ihtimaline karşı saçınızı bir saç bonesi yardımıyla kapatabilirsiniz.
Cilayı saçınızda yarım saat beklettikten sonra ılık suyla durulayıp şampuanlayın.
Oksidan krem ile saç cilası nasıl hazırlanır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- Saç boyası
- 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı
- 2 yemek kaşığı oksidan krem ( %3 ‘lük bir oksidan krem tercih edin )
- 2 - 3 yemek kaşığı ılık su
- Boya kabı ve fırçası
- Duş bonesi
Boya kabına yarım tüp saç boyasını sıktıktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı oksidan kremi ilave edip karıştırın. 2 – 3 yemek kaşığı ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek karıştırın ve sonra olarak 1 yemek kaşığı tatlı badem yağını ekleyin. Karıştırdıktan sonra saç cilanız uygulamaya hazır.
Hazırladığınız cilayı tıpkı saç boyası uygular gibi tüm saçınıza fırça yardımıyla uygulayın ve güzelce masaj yapın. Cilanın akma ihtimaline karşı saçınızı bir saç bonesi yardımıyla kapatabilirsiniz.
Cilayı saçınızda yarım saat beklettikten sonra ılık suyla durulayıp şampuanlayın.
Saç kremi ile saç cilası nasıl hazırlanır?
İhtiyacınız olan malzemeler:
- Saç boyası
- Yarım çay bardağı saç kremi
- 1 yemek kaşığı tatlı badem yağı
- Boya kabı ve fırçası
- Duş bonesi
Yarım tüp saç boyasını boya kabına aldıktan sonra üzerine yarım çay bardağı saç kremi ilave edip güzelce karıştırın. 1 yemek kaşığı tatlı badem yağını ekleyip karıştırdıktan sonra saç cilanız uygulamaya hazır.
Hazırladığınız cilayı tıpkı saç boyası uygular gibi tüm saçınıza fırça yardımıyla uygulayın ve güzelce masaj yapın. Cilanın akma ihtimaline karşı saçınızı bir saç bonesi yardımıyla kapatabilirsiniz.
Cilayı saçınızda yarım saat beklettikten sonra ılık suyla durulayıp şampuanlayın.
Saç cilası uygularken dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Koyu renk ve kızıl tonlarda boyanmış saçlarınıza sarı tonlarında cila uygulamamalısınız.
- Eğer kahve tonlarında boya kullandıysanız ve saçınız istediğinizden çok daha koyu renkte olduysa %3 ‘lük yerine %6 ‘lık oksidan krem kullanabilirsiniz.
- Kızıl tonlarına boyadığınız saçlarınızda yine kendi tonunda bir boya ile cila yapmalısınız, bakır tonlarından uzak durmalısınız. Aynı şekilde bakır tonlarına boyadığınız saçlarda da kızıl tonlarında boya kullanarak cila hazırlamamalısınız.
- Özellikle yaz aylarında güneşin ve denizin etkisiyle boyalarınızın hızlı aktığı gibi cilalar da daha az dayanıklı olacaktır. Bu sebeple daha sık tekrarlanması gerekebilir.
- Hazırladığınız cila karışımı çok koyu kıvamlı olmamalıdır, aksi takdirde saç renginizde istenmeyen koyulaşmalar meydana getirebilir.
- Saç cilasını uyguladıktan sonra saçınıza mutlaka nem veren maskeler uygulamalısınız. Bunun için Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, tatlı badem yağı gibi doğal ürünleri tercih edebileceğiniz gibi hazır kozmetik ürünlerinden de yararlanabilirsiniz.