Ürik Asit Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Herhangi bir belirtiniz olmayabilir. Unutulmamalıdır ki bazen bireylerin ürik asit seviyeleri yüksek dahi olsa herhangi bir belirti göstermiyor olabilirler.
- Eğer kandaki ürik asit seviyeniz önemli ölçüde yükselmişse ve lösemi veya bir lenfom için kemoterapi tedavisi geçirmekte iseniz, kanınızdaki yüksek ürik asit seviyesinden dolayı böbrek problemleri veya gut arteriti gibi semptomlara sahip olabilirsiniz.
- Yüksek ürik asit seviyesi ile ilişkilendirilebilecek en ciddi belirti de böbrek yetmezliğidir. İdrara çıkma sıklığında azalma, nefes darlığı, uzuvlarda şişme, bilinç bulanıklığı ve uyuşukluk, yorgunluk ve göğüs ağrısı böbrek yetmezliğinin belirtileri arasındadır. Lösemi hastalarında, Hodgkin lenfomunda ve Hodgkin olmayan lenfomlarda ürik asit seviyelerine bağlı böbrek yetmezliği görülebilir. Bu genelde kötü huylu hücreleri öldürüp ürik asit ortaya çıkartan kemoterapinin bir sonucudur.
- Tümör lizis sendromu nedeni ile bir çeşit kanser türüne yakalanmışsanız ve ürik asit seviyeleriniz de yüksek ise ateş, titreme ve halsizlik gibi belirtileriniz olabilir.
- Eğer ürik asit kristalleri bir ekleminizde toplanmışsa gut da denilen eklem iltihaplanmasına yakalanmış olabilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki gut hastalığına normal ürik asit seviyesine sahip bireyler de yakalanabilmektedirler. Gut hastalığı vücudun verdiği imünilojik bir tepkiden kaynaklıdır. Kandaki ürik asit seviyesi artınca, küçük ve sivri kristaller eklemlerde ve eklemlerin etrafında dokularda ağrılara sebep olabilirler. Ayaklar, eller, dizler ve bilekler gut ağrısının sıklıkla görüldüğü bölgelerdir. Gut hastalığı eklemlerde oluşan ve hafif bir baskıda bile artan aşırı ve yoğun bir ağrı ile karakterize edilebilir. Eklem iltihabı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlıkta eklemler şişebilir, eklemlerde ısı artışı olabilir ve eklemler hassaslaşabilir. Hastada ateş görülebilir ve eklemlerinin etrafındaki deri soyulabilir. 10 mg/dL yi aşan ürik asit seviyeleri gut hastalığının oluşma riskini arttırmaktadır.
- Böbrek taşından kaynaklı bir böbrek rahatsızlığınız ya da idrar ile ilgili bir probleminiz olabilir. Ürik asit seviyesi yüksek olan hastalarda bazen böbrek taşı oluşabilir. Bu taşlar üst idrar kanalında sıkışıp büyük bir acıya, sık ve ağrılı idrara çıkma, kanlı idrar, mide bulantısı ve kusmaya sebep olana kadar fark edilmeyebilirler. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki böbrek taşı hastalının yüzde onunun böbrek taşı ürik asit kaynaklıdır. Ürik asit kaynaklı böbrek taşları genelde gut hastalarında ortaya çıksa da böylesi böbrek taşına sahip olanların yüzde yirmisinde ürik asit seviyesi yüksek olmasına rağmen gut hastalığı görülmemiştir. Böbrek taşlarının klasik belirtileri arasında karında ani ve şiddetli ağrı ve yanma bulunur ve bu ağrılar dalgalar halinde gelirler. İkinci bir enfeksiyon varsa ateş de görülebilir.
- Son yıllarda yapılan çalışmalar yüksek ürik asit seviyelerinin yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları ile ilgisinin olduğunu söylese de ürik ati seviyesini düşürmenin bu rahatsızlıkları gidereceği henüz tam olarak bulgulanamamıştır.
Hiperürisemi de denilen ve kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesi olarak tanımlanabilecek rahatsızlık ya vücudun çok fazla ürik asit üretmesinden ya da böbrekler yolu ile dışarı atılan ürik asitin azlığından kaynaklanıyor olabilir.
Kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesi gut arteriti, böbrek taşları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, kandaki yüksek ürik asit seviyesi ile hipertansiyon ve kardiyovasküler rahatsızlıkların da aralarında bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.
Normal ürik asit seviyeleri erkeklerde 3.4–7.0mg/dL, kadınlarda ise 2.4–6.0 mg/dL’dir.
Değerler farklı laboratuarlarda farklılaşabilmektedir.
Kandaki ürik asit seviyesinin artışına neden olabilecek faktörler, içeriğinde pürin olan gıdaların (zira pürin parçalandığında ortaya ürik asit çıkar) çokça tüketilmesi, çok fazla alkol tüketilmesi, böbrek yetmezliği, obezite, normalin altında çalışma gösteren tiroit, genetik faktörler, diyabet ve kanın asitliğinin artması gibi endokrinal veya metabolizma ile ilgili rahatsızlıklar ve diğer bazı hastalıklar olarak sayılabilir.
Belli kanser türleri, kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar ve diyüretik gibi bazı ilaçlar ürik asit seviyelerinin yükselmesine neden olabilirler. Egzersiz yapmak, oruç tutmak, sıkı bir şekilde diyet yapmak geçici süreliğine ürik asit seviyelerini yükseltebilir.
Eğer kullandığınız bir ilacın ürik asit seviyenizi yükselttiğini düşünüyorsanız, doktorunuzla bu konuyu görüşünüz. Bu zaman aralığında doktorunuz size tavsiye ettiği ilaçları, yine doktorunuz aksini söylemediği sürece almaya devam ediniz.
Eğer ürik asidin yüksekliğinin belirtilerini gösteriyorsanız, yüksek ürik asit seviyeleri sağlığınız için tehlikeli olabilir. Aşağıdaki koşullara sahipseniz, acilen tıbbi bir yardım arayışına giriniz.
- Kırmızı rengini alan ve ısısı yükselmiş bölgesel bir ağrınız varsa, özellikle bu ağrı el ya da ayak parmaklarınızda ise, bu yüksek seviyedeki ürik asidin göstergesi olabilir.
- Birkaç dakika içerisinde durmayan bir kanamanız oluyorsa
- Özellikle yeni bir ilaca başladığınızda hızlı kalp çarpıntısı ya da yeni deri döküntüleri gözlemleniyorsa
- Göğüs ağrısı, göğüste sıkışma ve nefes darlığı hissediyorsanız.